Cireșele, considerate printre cele mai vechi fructe cultivate de om, sunt valorificate de mii de ani atât pentru gustul lor, cât și pentru proprietățile terapeutice. Deseori ignorate, cozile de cireșe au fost folosite, de-a lungul vremii, în medicina tradițională, în special sub formă de infuzie.
În 2025, mulți nutriționiști încep să recomande, din nou, ceaiul obținut din cozi de cireșe, care este promovat pentru o serie de efecte benefice asupra organismului.
Cozile de cireșe sunt bogate în flavonoide, antioxidanți, săruri de potasiu și vitamine din complexul B (în special B1), dar și vitaminele C și D. Toate acestea contribuie la susținerea mai multor funcții fiziologice, cu un efect pozitiv asupra sănătății cardiovasculare, renale și digestive.
De asemenea, cozile de cireșe conțin și antocianine, care sunt pigmenți naturali cu rol antiinflamator și antioxidant.
Cea mai cunoscută proprietate a ceaiului din cozi de cireșe este efectul diuretic. Consumul regulat favorizează eliminarea surplusului de apă din organism și susține activitatea rinichilor. Datorită acestui efect, ceaiul din cozi de cireșe este extrem de util în curele de detoxifiere sau în cazuri de retenție hidrică.
Infuzia de cozi de cireșe mai este folosită și în susținerea funcției ficatului și a vezicii biliare. În plus, contribuie la prevenirea formării calculilor renali și a infecțiilor urinare recurente. Având un conținut important de potasiu, ceaiul de cozi de cireșe are un ușor efect alcalinizant, ceea ce îl face un posibil adjuvant în tratarea formelor ușoare de cistită sau a altor afecțiuni urinare.
Cercetările au arătat că persoanele care consumă acest tip de ceai reușesc să își reducă nivelul glicemiei din organism. Efectul s-ar datora conținutului de acizi fenolici și fibre, care pot susține metabolismul glucidelor. De asemenea, infuzia are un indice glicemic scăzut și nu influențează semnificativ nivelul zahărului din sânge, fiind considerată o opțiune sigură pentru persoanele cu diabet de tip 2.
Tot datorită conținutului de antioxidanți, în special quercetină și antocianine, ceaiul din cozi de cireșe are un efect antiinflamator, fiind util pentru persoanele care suferă de artrită, gută sau alte afecțiuni articulare.
Consumul regulat poate ajuta la reducerea durerilor musculare sau a tendinitei. Este adeseori recomandat ca suport pentru sportivi sau persoane active fizic.
Ceaiul din cozi de cireșe este benefic și pentru sistemul nervos datorită prezenței melatoninei, un compus natural asociat cu reglarea somnului. Antioxidanții din compoziție ajută la reducerea riscului de afecțiuni neurodegenerative.
Printre alte posibile efecte:
Cu toate că, în general, este considerat sigur, ceaiul din cozi de cireșe trebuie consumat cu moderație. Fără acordul medicului, nu se recomandă persoanelor care urmează tratamente diuretice, din cauza riscului de dezechilibru electrolitic.
De asemenea, în cazul afecțiunilor renale severe sau în sarcină, este indicat să se discute înainte cu un specialist.
RECOMANDAREA AUTORULUI:
MATCHA, băutura verde care cucerește România. De ce tot mai multe persoane renunță la cafea