Micul dejun este considerat cea mai imoportantă masă a zilei, însă specialiștii continua să dezbată acest subiect. Ceea ce mâncăm dimineața influențează metabolismul, nivelul de energie și sănătatea generală. Dar și ora la care iei micul dejun este foarte importantă. Astfel, un mic dejun echilibrat poate ajuta la menținerea unui nivel stabil al glicemiei, reduce senzația de foame pe parcursul zilei și contribuie la menținerea unei greutăți sănătoase. Mai mult, acesta este asociat cu un risc mai scăzut de boli cardiovasculare, diabet, accident vascular și obezitate. Dar este important de știut la ce oră se ia micul dejun, de fapt.
În mod obișnuit, micul dejun se ia la scurt timp după trezire, de regulă între 6:00 și 8:00 dimineața. Cercetările indică că momentul optim poate fi ușor mai târziu, în special dacă scopul este menținerea sau pierderea în greutate. Astfel, pentru a maximiza beneficiile, specialiștii recomandă ca între ultima masa a zilei și micul dejun să treacă cel puțin 12 ore. Pauza permite organismului să intre în cetoză, un proces prin care corpul arde din grăsimi pentru energie, în loc să foloseacă glucoza. Spre exemplu, dacă cina ta a fost la ora 20:00, micul dejun ar trebui să fie la 8 dimineața. Fereastra de post ajută microbiomul intestinal să se regenereze, sprijinând metabolismul și echilibrul greutății corporale. Evitarea consumului alimentar peste noapte poate să reducă riscul acumulării de grăsime de pe abdomen și dezvoltarea diabetului de tip II.
Un studiu publicat de National Library of Medicine arată că ora 9:00 dimineața este cea mai târzie oră pentru a lua micul dejun. Iar asta pentru că metabolismul funcționează cel mai bine dimineața, devenind mai rezistent la insulin pe măsură ce ziua trece. Așadar, insulina, esențială pentru reglarea zahărului din sânge, este mai eficient utilizată de organism în primele ore din zi. Însă dacă cina a fost mai târzie, regula celor 12 ore rămâne prioritară. Este important de respectat acest interval pentru a permite organsimului să se refacă, fără a amâna însă prânzul.
Renunțarea la micul dejun, în special după o cină târzie, poate să aibă efecte dăunătoare asupra sănătății. Astfel, cercetările publicate în European Journal of Preventive Cardiology indică faptul că această combinație: cină târzie plus lipsa micului dejun, crește riscul de boli cardiovasculare, atac de cord și inflamații. Prin urmare, un mic dejun echilibrat și luat la momentul potrivit poate să contribuie la un stil de viață sănătos și la longevitate.
CITEȘTE ȘI: