La ce temperatură trebuie să coci cozonacul, de fapt, pentru o textură ideală. Se folosește sau nu ventilația?

La ce temperatură trebuie să coci cozonacul, de fapt, pentru o textură ideală. Se folosește sau nu ventilația?
La ce temperatura se coace cozonacul, de fapt, sursa foto: envato
Publicat: 30/11/2024, 14:01

Cozonacul este desertul traditional care nu lipsește de pe mesele festive, fiind apreciat nu doar pentru gustul inconfundabil, ci și pentru textura pufoasă. Trebuie să știți că unul dintre cele mai importante aspect pentru reușita cozonacului este tempeartura la care este copt și metoda de utilizare a cuptorului. De asemenea, diferența între cuptorul electric și cel pe gaz poate să influențeze felul în care se gătește acest desert clasic.

Pentru coacerea cozonacului în cuptorul electric, temperatura ideală este de 170-180 de grade C. Se recomandă preîncălzirea cuptorului înainte de introducerea cozonacilor, pentru a asigura o distribuție uniformă a căldurii.

Majoritatea cuptoarelor electrice sunt dotate cu multe funcții, printre care și ventilația. Acestă funcție ajută la coacerea mai uniformă, mai ales dacă sunt mai mulți cozonaci în cuptor. În aceste condiții, este bine să setezi cuptorul la o temperatură puțin mai scăzută, de aproximativ 165 de grade C, dacă folosești ventilația, pentru a evita uscarea suprafeței cozonacului.

Mai mult, un alt truc este acoperirea cozonacilor cu folie de aluminiu în prima jumătate a timpului de coacere. Astfel se va preveni rumenirea excesivă înainte ca interiorul să fie complet gătit.

Dacă se folosește un cuptor clasic pe gaz, atunci cozonacul se coace la 180-190 grade C. La fel, este important să preîncălzești cuptorul și să plasezi tăvile pe grătarul din mijloc, ca să eviți arderea părții de jos sau a suprafeței cozonacului.

Trucuri pentru cel mai bun cozonac

  • toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, astfel că laptele, ouăle și untul reci pot să afecteze procesul e dospire, rezultând un cozonac dens.
  • un cozonac pufos necesită un aluat bine frământat. Procesul dezvoltă glutenul, care conferă elasticitate aluatului. Pentru un rezultat optim, aluatul se frământă cel puțin 20-30 de minute.
  • aluatul trebuie lăsat la dospit de două ori: o dată în bol, până își dublează volumul, apoi în tăvi, până crește și ajunge la marginea acestora. De precizat este că procesul de dospire este esential pentru un cozonac aerat.
  • pentru a verifica dacă este copt, se încearcă cozonacul cu o scobitoare. Dacă scobitoarea iese curată, atunci cozonacul este copt, iar dacă are urme de aluat, atunci se mai lasă în cuptor câteva minute. În general, cozonacii au nevoie între 45-60 de minute de coacere, în funcție de cuptor și de mărimea acestora.
  • după coacere, se scot cozonacii din tăvi și se lasă să se răcească pe grătar. Acest pas previne formarea condensului, care ar putea face cozonacul umed.

CITEȘTE ȘI:

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Șeful mercenarilor care îl păzesc pe Călin Georgescu a fost săltat din trafic. Polițiștii au...
Pe ce dată vin ninsorile în București, Timișoara, Iași și Cluj-Napoca, potrivit meteorologilor AccuWeather
FOTO. Vedeta de la Insula Iubirii arată fabulos, iar milionarul cu 23 de ani mai...
Nu răspunde dacă primești un apel de la un număr care începe cu aceste trei...
Imagini cu Mihai Leu dinainte să fie internat în stare gravă la Spitalul Fundeni! Cum...
A fost arestată „Păpușa”, asasina de 23 de ani care și-a eliminat până și propriul...
Percheziții în Brașov, la finanțatorul campaniei lui Călin Georgescu. Acuzații de spălare a banilor și...
Planul uluitor de Crăciun pus la cale de Adriana Bahmuțeanu, dar Prigoană nu a 'mușcat'!
Categoria de pensionari din România care vor primi pensii mari mari cu 720 de lei,...
Călin Georgescu, în faţa secţiei unde ar fi trebuit să voteze. A depus documentele pentru...
Mercenarul Horațiu Potra, explicație halucinantă despre venirea lui la București înarmat
Alertă meteorologică în România. Lista zonelor afectate de zăpadă și intensificări ale vântului
Vedetele din România care au cancer la colon. Ce simptome au avut: 'Totul a început...
Cea mai interesantă mașină din 2024 este la vânzare în România. Bate orice SUV
Rebelii HTS anunţă că Siria este ”liberă”, după ce Bashar al-Assad a fugit / Rebelii...
ATENȚIE câtă și ce fel de BRÂNZĂ puneți pe masă! De ce?
REVINE Călin Georgescu?! Greșeala uriașă făcută de CCR
Vreme tot mai severă în România. Zonele luate cu asalt de iarnă
S-a vândut casa în care s-a filmat „Singur acasă”! Cât a costat celebra proprietate
Anunț bombă după renumărarea voturilor. ”Mai sunt 2-3 județe de numărat. Nu s-a remarcat nicio...
FOTO Geta Sterp a adus pe lume primul său copil! Proaspăta mămică se bucură de...
Ce sex va avea al doilea copil al lui Culiță Sterp și Daniela Iliescu? Vestea...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă apare Poliția Termică: - Aveţi 21 de grade în...
Ian McKellen: „Mă prefac că sunt persoana pe care o reprezint în film sau în...