Prima pagină » Actualitate » La ce temperatură trebuie să coci cozonacul, de fapt, pentru o textură ideală. Se folosește sau nu ventilația?

La ce temperatură trebuie să coci cozonacul, de fapt, pentru o textură ideală. Se folosește sau nu ventilația?

La ce temperatură trebuie să coci cozonacul, de fapt, pentru o textură ideală. Se folosește sau nu ventilația?
La ce temperatura se coace cozonacul, de fapt, sursa foto: envato

Cozonacul este desertul traditional care nu lipsește de pe mesele festive, fiind apreciat nu doar pentru gustul inconfundabil, ci și pentru textura pufoasă. Trebuie să știți că unul dintre cele mai importante aspect pentru reușita cozonacului este tempeartura la care este copt și metoda de utilizare a cuptorului. De asemenea, diferența între cuptorul electric și cel pe gaz poate să influențeze felul în care se gătește acest desert clasic.

Pentru coacerea cozonacului în cuptorul electric, temperatura ideală este de 170-180 de grade C. Se recomandă preîncălzirea cuptorului înainte de introducerea cozonacilor, pentru a asigura o distribuție uniformă a căldurii.

Majoritatea cuptoarelor electrice sunt dotate cu multe funcții, printre care și ventilația. Acestă funcție ajută la coacerea mai uniformă, mai ales dacă sunt mai mulți cozonaci în cuptor. În aceste condiții, este bine să setezi cuptorul la o temperatură puțin mai scăzută, de aproximativ 165 de grade C, dacă folosești ventilația, pentru a evita uscarea suprafeței cozonacului.

Mai mult, un alt truc este acoperirea cozonacilor cu folie de aluminiu în prima jumătate a timpului de coacere. Astfel se va preveni rumenirea excesivă înainte ca interiorul să fie complet gătit.

Dacă se folosește un cuptor clasic pe gaz, atunci cozonacul se coace la 180-190 grade C. La fel, este important să preîncălzești cuptorul și să plasezi tăvile pe grătarul din mijloc, ca să eviți arderea părții de jos sau a suprafeței cozonacului.

Trucuri pentru cel mai bun cozonac

  • toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, astfel că laptele, ouăle și untul reci pot să afecteze procesul e dospire, rezultând un cozonac dens.
  • un cozonac pufos necesită un aluat bine frământat. Procesul dezvoltă glutenul, care conferă elasticitate aluatului. Pentru un rezultat optim, aluatul se frământă cel puțin 20-30 de minute.
  • aluatul trebuie lăsat la dospit de două ori: o dată în bol, până își dublează volumul, apoi în tăvi, până crește și ajunge la marginea acestora. De precizat este că procesul de dospire este esential pentru un cozonac aerat.
  • pentru a verifica dacă este copt, se încearcă cozonacul cu o scobitoare. Dacă scobitoarea iese curată, atunci cozonacul este copt, iar dacă are urme de aluat, atunci se mai lasă în cuptor câteva minute. În general, cozonacii au nevoie între 45-60 de minute de coacere, în funcție de cuptor și de mărimea acestora.
  • după coacere, se scot cozonacii din tăvi și se lasă să se răcească pe grătar. Acest pas previne formarea condensului, care ar putea face cozonacul umed.

CITEȘTE ȘI:

Mirabela Năstase a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității Hyperion. Vreme de 3 ani a fost redactor la revista VIP, unde a făcut reportaje și interviuri ... vezi toate articolele