LIVE | Război în Ucraina, ziua 110: Lupte grele pentru fiecare metru din Severodonețk / Rusia, acuzată de crime de război în Harkov / SIPRI: Crește riscul unui război nuclear

LIVE | Război în Ucraina, ziua 110: Lupte grele pentru fiecare metru din Severodonețk / Rusia, acuzată de crime de război în Harkov / SIPRI: Crește riscul unui război nuclear
Sursa: Profimedia
Publicat: 13/06/2022, 07:22
Actualizat: 13/06/2022, 11:03

Ziua 110 de război în Ucraina. Apărătorii ucraineni apără cu disperare fiecare „metru” din Severodonețk, a declarat președintele Volodimir Zelenski. Forțele ruse au distrus un pod către un oraș de peste râu și au lăsat civilii blocați acolo doar cu o singură cale de ieșire.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

UPDATE 11:00. Avertismentul liderilor separatiști din Transnistria: Vom fi în prag de război cu Moldova, dacă vor primi arme NATO

Ministrul de Externe al autoproclamatei republici transnistrene, Vitali Ignatiev, consideră că ar putea escalada conflictul cu Moldova, după ce armele NATO vor începe să sosească la Chișinău, scrie Pravda.

Anunțul îngrijorător a fost făcut la postul local de televiziune.

„Partenerii occidentali ai Chișinăului încearcă să-l înarmeze militar și tehnic. Până acum nu s-a făcut publică cooperarea din această sferă militară și nu se dezvăluie ce fel de echipament va fi livrat Moldovei. Dar, fără îndoială, va fi o armă. O armă care poate fi întoarsă împotriva Transnistriei”, susține Vitali Ignatiev.

UPDATE 8:00. Arsenalul nuclear global crește pentru prima dată de la sfârșitul Războiului Rece, după invazia Rusiei în Ucraina (SIPRI)

Este de așteptat ca arsenalul nuclear global să crească, în anii următori, pentru prima dată de la încheierea Războiului Rece și riscul utilizării unor asemenea arme este cel mai ridicat din ultimele decenii, a precizat, luni, think-tank-ul SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute).

UPDATE 7:00. Forțele ruse au cucerit mare parte din Severodonețk

În Severodonețk continuă luptele de stradă crâncene după ce un incendiu a izbucnit la uzina chimică Azot, unde se ascund sute de civili. Obiectivul tactic cheie al ocupanților nu s-a modificat și vizează presiuni asupra Severodonețkului.

Acolo au loc lupte cumplite, a completat Zelenski.

UPDATE 6:00. Forțele rusești au distrus un pod care leagă Severodonețk de Lysychansk

UPDATE 5:00. Amnesty International a acuzat Rusia de crime de război în al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov. Sute de civili au fost uciși de bombardamentele rusești fără discriminare, folosind muniții cu dispersie interzise și rachete fără precizie.

UPDATE 4:00. Turcia este preocupată de cererile de aderare la NATO ale Finlandei și Suediei și acest lucru este legitim, a declarat chiar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg: „E vorba de terorism, de exporturi de arme”.

UPDATE 3:00. Cadavrele luptătorilor de la Azovstal din Mariupol nu au fost încă recuperate, a declarat comandantul regimentului ucrainean al Gărzii Naționale Azov.

UPDATE 2:00. Un fost soldat britanic a murit luptând contra rușilor în Severodonețk. Jordan Gatley a fost ucis, a confirmat chiar ministerul englez de Externe.

UPDATE 1:00. Liderul turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat duminică posibilitatea unor discuții cu Putin și Zelenski.

UPDATE 00:00. Ucraina a stabilit două rute prin Polonia și România pentru a exporta cereale și a evita o criză alimentară globală, deși blocajele au încetinit lanțul de aprovizionare, a declarat duminică ministrul adjunct de externe de la Kiev.

Citește și LIVE | Război în Ucraina, ziua 109: Cancelarul german, președintele Franței și premierul Italiei merg la Kiev / Rusia susține că a distrus un depozit cu arme occidentale în Ucraina

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase