LIVE | Războiul din Ucraina, ziua 520: Putin mulțumește Coreei de Nord pentru „prijinul ferm” acordat în privința Ucrainei

LIVE | Războiul din Ucraina, ziua 520: Putin mulțumește Coreei de Nord pentru „prijinul ferm” acordat în privința Ucrainei
Sursa foto: Facebook/ Volodimir Zelenski
Publicat: 28/07/2023, 08:53
Actualizat: 28/07/2023, 11:56

Războiul din Ucraina intră vineri în ziua cu numărul 520, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara cu care România are cea mai mare graniță din flancul estic al NATO.

UPDATE 4: Kremlinul spune analizează „cu atenție” propunerea de pace în Ucraina a liderilor africani

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Kremlinul analizează „cu atenție” propunerea de pace a liderilor africani pentru războiul din Ucraina și a confirmat că țara sa a anulat 23 de miliarde de dolari din datoria țărilor africane.

„Aceasta este o problemă acută, nu ocolim luarea ei în considerare”, a declarat Putin la summitul Rusia-Africa de vineri, referindu-se la propunerea de pace.

„Iar acum Africa este pregătită să ajute la rezolvarea unor probleme care sunt, ca să spunem așa, în afara zonei intereselor sale primare. Vă respectăm inițiativele și le vom lua în considerare cu atenție”, a adăugat el.

La jumătatea lunii iunie, președintele sud-african Cyril Ramaphosa și alți câțiva lideri africani au călătorit în Ucraina pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și au prezentat o inițiativă de pace în 10 etape la care mai multe țări africane au fost de acord să participe.

„Trebuie să existe o dezescaladare a conflictului”, a declarat Ramaphosa la acea vreme. „Și noi susținem că trebuie să existe o dezescaladare de ambele părți, astfel încât pacea să găsească o cale de a rezolva problema”, a adăugat el.

Dar, în timpul acestei „misiuni de pace” conduse de Ramaphosa în iunie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a exclus orice negocieri de pace cu Rusia până când trupele Moscovei nu se vor retrage de pe teritoriul țării sale.

„Astăzi, am spus în mod clar și repetat la întâlnirea noastră că a permite orice negocieri cu Rusia acum că ocupantul se află pe teritoriul nostru înseamnă a îngheța războiul, a îngheța durerea și suferința”, a declarat el jurnaliștilor într-o conferință de presă la acea vreme.

„Lumea multipolară”: Vorbind la prima sesiune plenară a summitului Rusia-Africa, care a avut loc vineri la Sankt Petersburg, Putin a declarat că Rusia și Africa sunt unite de dorința lor de independență și suveranitate.

„Epoca hegemoniei unuia sau mai multor state dispare, dar nu fără rezistență din partea acestora”, a spus Putin, într-o aparentă înjurătură la adresa Statelor Unite.

În discursul său de deschidere a summitului de joi, Putin a declarat că Africa va deveni unul dintre partenerii cheie ai Rusiei „într-o nouă lume multipolară”.

Liderul rus a mai spus că Rusia și Africa se opun folosirii problemelor climatice, protecției drepturilor omului și „agendei de gen” în scopuri politice.

UPDATE 3: Putin mulțumește Coreei de Nord pentru „prijinul ferm” acordat în privința Ucrainei

„Sprijinul ferm” al Coreei de Nord pentru războiul Rusiei în Ucraina întărește determinarea celor două țări de a face față grupurilor occidentale, a declarat joi președintele rus Vladimir Putin într-un discurs adresat oficialilor nord-coreeni, potrivit unui raport al presei de stat nord-coreene.

Putin nu a intrat în detalii cu privire la natura sprijinului acordat de Pyongyang în ceea ce el a numit „operațiunea militară specială” a Rusiei, dar oficialii americani au declarat anul trecut că Coreea de Nord a vândut milioane de rachete și obuze de artilerie Rusiei pentru a fi folosite pe câmpul de luptă din Ucraina.

„Solidaritatea cu Rusia în probleme internaționale cheie evidențiază interesele noastre comune”, a declarat Putin în discurs, potrivit agenției de stat Korean Central News Agency.

Discursul liderului rus a fost pentru a oferi felicitări Coreei de Nord cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a armistițiului Războiului din Coreea, cunoscută ca Ziua Victoriei în Nord.

Putin a citat în mod special piloții sovietici, despre care a afirmat că „au efectuat zeci de mii de zboruri de luptă” pentru că au contribuit la „anihilarea inamicului”, a precizat KCNA.

„Experiența istorică a prieteniei combative are valori nobile și servește ca o bază fiabilă pentru a dezvolta în continuare legătura dintre Rusia și Coreea de Nord în domeniul politicii, economiei și siguranței”, a declarat Putin, potrivit KCNA, care a împărtășit o versiune scrisă a discursului lui Putin, dar nu a precizat dacă acesta a fost adresat prin intermediul unei înregistrări video sau în scris oficialilor nord-coreeni.

De asemenea, Putin i-a urat liderului nord-coreean Kim Jong Un sănătate și realizări în activitatea sa pentru bunăstarea poporului său, potrivit KCNA.

UPDATE 2: Rusia afirmă că Ucraina a lansat peste noapte un atac cu drone asupra regiunii Moscovei 

Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că a distrus un vehicul aerian fără pilot la bord pe care Ucraina l-a lansat peste noapte pentru a ataca regiunea Moscovei.

O încercare a Kievului „de a efectua un atac terorist cu un vehicul aerian fără pilot la bord asupra unor instalații din regiunea Moscovei a fost dejucată. Vehiculul fără pilot a fost distrus cu ajutorul mijloacelor de apărare aeriană”, a precizat ministerul într-un comunicat pe Telegram.

Nu s-au înregistrat victime sau pagube, a adăugat acesta.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a confirmat, de asemenea, atacul.

La începutul săptămânii, un oficial din cadrul Serviciului de Informații al Apărării din Ucraina a declarat pentru CNN că este responsabil pentru atacurile cu drone care au lovit Moscova luni. Dronele au lovit două clădiri nerezidențiale din capitala rusă – inclusiv una din apropierea sediului Ministerului Apărării.

UPDATE 1: Contraofensiva ucraineană ajunge pentru prima dată la o linie defensivă critică a Rusiei

Forțele ucrainene din sudul Ucrainei au ajuns pentru prima dată la una dintre liniile defensive rusești „dinții dragonului”, care se întinde de mult timp, într-un nou videoclip care circulă pe rețelele de socializare rusești.

Este cert că contraofensiva ucraineană în partea de sud a țării a înregistrat progrese notabile în ultimele câteva zile.

Linia defensivă reprezintă, de asemenea, un obstacol semnificativ pe care contraofensiva va trebui să găsească modalități de a-l depăși în zilele, săptămânile și lunile care vor urma.

Videoclipul a fost filmat de pe o poziție militară rusă și arată un vehicul militar ucrainean care se deplasează pe un câmp, îndreptându-se spre un șanț în fața unui rând mare de „dinți de dragon” – piramide de beton și bare de armătură care pot servi drept bariere împotriva tancurilor. Aparent, apare șoferul vehiculului și începe să fugă înapoi spre o linie de copaci.

Ce sunt rândurile de „dinți de dragon”?

De luni de zile, imaginile din satelit au arătat că rușii au instalat liniile „dinții dragonului” pe teritoriul pe care îl controlează în Ucraina.

„Dinții” sunt dispuși în rânduri de trei rânduri adânci care se întind pe sute de kilometri; de o parte și de alta a liniilor de beton, forțele rusești au săpat, de asemenea, tranșee antitanc masive.

Atunci când vehiculul lovește tranșeele, se vede o mare umflătură de pământ și fum. O secundă mai târziu, partea din față a vehiculului pare blocată, cu partea din față așezată pe partea superioară a tranșeei.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Mesajul emoționant pe care l-a ales Narcisa pentru coroana lui Mădălin. Tânăra i-a vizitat mormântul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
UNGURII au dat deja ordinul. Șoferii români care AU INTERZIS peste graniță. Se aplică de...
Secretul unui pui suculent și delicios. Sfat de aur de la Jamie Oliver
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum a reușit Jo să treacă peste depresie, după despărțirea de Juno: ”Unele au trecut,...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ar putea ficatul să dețină cheia unor tratamente mai bune pentru cancer?