LIVE TEXT | Israelul pregătește asaltul terestru în Fâșia Gaza / Netanyahu: „Vom dezmembra Hamas!”

LIVE TEXT | Israelul pregătește asaltul terestru în Fâșia Gaza / Netanyahu: „Vom dezmembra Hamas!”
Publicat: 15/10/2023, 08:50
Actualizat: 15/10/2023, 19:31
18:56

China condamnă Israelul: „A depășit domeniul autoapărării”

China susţine „cauza justă” a poporului palestinian şi estimează că Israelul „a depăşit domeniul autoapărării”.

Afirmația ministrului de Externe al Chinei, Wang Yi, este cea mai dură luare de poziție a unei superputeri de la izbucnirea conflictului.

Acţiunea Israelului în Fâșia Gaza, după atacul Hamas, a depăşit „domeniul autoapărării”, iar guvernul israelian trebuie să înceteze să-i mai „pedepsească colectiv” pe locuitorii din Gaza, a declarat Wang Yi la o întâlnire cu omologul său saudit, Faisal bin Farhan.

Părţile „nu trebuie să întreprindă nicio acţiune care ar duce la escaladarea situaţiei”, a subliniat diplomatul chinez, făcând apel la deschiderea de „negocieri”.

De asemenea, Wang Yi a mai transmis că Beijingul va continua să susţină „cauza justă a poporului palestinian în ceea ce priveşte păstrarea drepturilor sale naţionale”.

„Rădăcina profundă a situaţiei dintre Palestina şi Israel este că dreptul la suveranitate al poporului palestinian a fost de mult timp lăsat deoparte. Această nedreptate istorică ar trebui să înceteze cât mai curând posibil” – Wang Yi, ministrul de Externe al Chinei

18:17

Se schimbă tot: organizația Hezbollah, vizată de Israel!

Israelul nu are niciun interes să poarte un război pe frontul său nordic şi, dacă gruparea libaneză Hezbollah se va abţine, atunci Tel Avivul va menţine situaţia de-a lungul graniţei aşa cum este.

Acesta este mesajul transmis în urmă cu scurt timp de ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant. „Nu ne interesează un război în nord. Nu vrem să escaladăm situaţia”, a declarat presei Yoav Gallant.

„Dacă Hezbollah alege calea războiului, va plăti un preţ foarte mare. Foarte greu. Dar, dacă se abţine, vom respecta acest lucru şi vom menţine situaţia aşa cum este” – Yoav Gallant

17:49

„Axa de rezistență”, decisă la Doha. Cine sare în ajutorul Hamas

Iranul şi gruparea militantă islamistă palestiniană Hamas, care conduce Gaza, au discutat despre întărirea rezistenţei lor împotriva Israelului în timpul unei întâlniri în capitala Qatarului, Doha.

Ministrul iranian de Externe, Hussein Amirabdollahian, şi liderul Hamas, Ismail Haniyeh, au discutat despre modalităţile de consolidare a „Axei de rezistenţă” împotriva Israelului.

„Axa de rezistenţă” se referă la o alianţă de grupuri militante împotriva statului evreu.

Iran sprijină Hamas din punct de vedere financiar şi militar, dar în același timp respinge acuzaţiile privind implicarea sa în atacul asupra Israelului, din 7 octombrie.

În timp ce se pregăteşte să lanseze o ofensivă terestră în Gaza, Israelul se teme de deschiderea unui al doilea front, la graniţa de nord cu Libanul, în cazul în care Hezbollah, o altă mişcare susţinută de Iran, ar decide să intervină în sprijinul aliatului său palestinian.

În acelaşi timp, Egiptul transmite invitaţia „la un summit regional şi internaţional privind viitorul cauzei palestiniene”. Mesajul a fost rostit cu puţin timp înainte ca secretarul de Stat american, Antony Blinken, să sosească la Cairo, în cadrul unui turneu regional.

Egiptul este prima ţară arabă care a recunoscut Israelul.

17:11

Ce așteaptă IDF, de ce nu invadează Gaza? Răspunsul IDF

„Suntem desfăşuraţi de-a lungul Fâşiei Gaza cu forţele terestre, pregătindu-ne pentru următoarea etapă a operaţiunii”, a declarat un purtător de cuvânt al armatei israeliene, Jonathan Cornicus.

Oficial, IDF aşteaptă „o decizie politică” înainte de a intra în Fâșia Gaza.

Duminică, Israelul şi-a masat trupele pentru o ofensivă terestră în nordul bombardat al Fâşiei Gaza.

Un milion de locuitori ai acestui teritoriu palestinian, care are o populaţie de 2,4 milioane de locuitori, au fost deja alungați din zonă, a anunţat ONU.

Altfel, Tel Avivul susține că vizează nordul Gaza, pentru a distruge centrul de operaţiuni al mişcării palestiniene Hamas, dar loviturile continuă şi în sudul ţării, unde zeci de mii de persoane sunt strămutate şi lipsite de orice mijloace, după cum se plâng locuitorii.

La Rafah, în zorii zilei de duminică, locuința unui medic „a fost vizată, întreaga familie i-a fost ucisă”, a declarat Khamis Abu Hilal, un palestinian care trăiește acolo.

16:20

Benjamin Netanyahu avertizează că Israelul este pregătit „să demoleze” Hamas

Israelul este pregătit să „demoleze” Hamas în Gaza, avertizează Netanyahu, transmite Sky News. Cabinetul de urgență extins al Israelului s-a reunit pentru prima dată duminică, în timp ce premierul Benjamin Netanyahu a avertizat că țara se pregătește să „demoleze Hamas” în Gaza.

„Hamas a crezut că ne vom destrăma. Vom dezmembra Hamas”

„Lucrăm non-stop, ca o echipă și ca un front unit. Unitatea dintre noi dă un mesaj clar națiunii, dușmanului și lumii. Am văzut soldații noștri uimitori care sunt acum în prima linie. Ei știu că întreaga națiune este în spatele lor. Ei înțeleg scopul misiunii. Ei sunt gata să ia măsuri în orice moment pentru a învinge monștrii însetați de sânge care s-au ridicat împotriva noastră pentru a ne distruge. Hamas a crezut că ne vom destrăma. Vom dezmembra Hamas”, a mai spus premierul.

Întâlnirea, care a avut loc la sediul militar din Tel Aviv, a început cu miniștrii care au ținut un moment de reculegere în memoria a aproximativ 1.300 de israelieni uciși de la atacul Hamas de weekendul trecut. Armata israeliană continuă să mute trupe.

16:18

Papa Francisc a cerut deschiderea ”urgentă” de coridoare umanitare pentru a ajuta civilii din Fâşia Gaza

Papa Francisc a cerut duminică deschiderea ”urgentă” de coridoare umanitare pentru a ajuta civilii din Fâşia Gaza şi şi-a reluat apelul la eliberarea ostaticilor luaţi de teroriştii Hamas, transmit Reuters conform Agerpres.

”Cer ferm ca femeile, copiii, bolnavii, cei în vârstă şi toţi civilii să nu devină victime ale conflictului”, a spus Papa Francisc după tradiţionala rugăciune Angelus din piaţa San Pietro.

”Dreptul umanitar trebuie să fie respectat, în special în Gaza unde este urgent şi necesar să se garanteze culoare umanitare şi securitatea populaţiei”, a declarat suveranul pontif.

Mişcarea teroristă palestiniană Hamas a lansat în 7 octombrie un atac sângeros de amploare împotriva localităţilor din sudul Israelului, ceea ce a declanşat o ripostă dură din partea armatei israeliene asupra Fâşiei Gaza.

Violenţele s-au soldat până acum cu moartea a peste 1.300 de israelieni, majoritatea civili, şi a aproximativ 2.300 de palestinieni.

15:30

Americanii din Israel vor fi evacuaţi pe mare până în Cipru

Americanii din Israel vor fi evacuaţi pe mare până în Cipru, a anunţat Ambasada americană din Israel.

Conform reprezentanților americani, doar cetăţenii SUA şi membrii apropiaţi ai familiei lor vor fi eligibili pentru trecere.

Nava va pleca luni din Haifa, oraş din nordul Israelului. Călătoria este de aşteptat să dureze aproximativ 10-12 ore, relatează CNN, citat de News.ro.

13:45

Avertismentul Israelului de a evacua nordul Fâșiei Gaza a declanșat „deplasări în masă” spre sudul enclavei palestiniene, susțin Organizația Națiunilor Unite.

Israelul a avertizat 1,1 milioane de civili palestinieni să părăsească nordul Gazei, iar un flux constant de familii în mașini, camioane și căruțe supraîncărcate s-au îndreptat de atunci către sud.

„Deplasarea în masă de la nord la sudul Fâșiei Gaza este în curs de… vineri dimineață, după ce Israelul a ordonat rezidenților să evacueze zonele înainte de operațiunile militare”, spune agenția umanitară a ONU OCHA într-o actualizare.

„Partenerii umanitari raportează că numărul persoanelor strămutate în interior (IDP) a crescut semnificativ în ultimele 24 de ore; cu toate acestea, numărul exact este necunoscut”, avertismentul Israelului de a evacua nordul Fâșiei Gaza a declanșat „deplasări în masă” spre sudul enclavei palestiniene, spune Națiunile Unite, potrivit Times of Israel.

13:08

Cel puțin 279 de soldați israelieni au fost uciși

Armata israeliană a declarat că cel puțin 279 dintre soldații săi au fost uciși de când Hamas și-a lansat atacul pe 7 octombrie. În total, peste 1.300 de israelieni au fost uciși.

De asemenea, Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că 2.329 de palestinieni au murit de la începutul războiului.

12:23

Un mort şi 3 răniţi în nordul Israelului, într-un atac al Hezbollah

Luptătorii libanezi din Hezbollah au lansat duminică o rachetă asupra unui sat israelian de la graniţa de nord cu Libanul, omorând o persoană şi rănind alte trei, informează Reuters. Medicii israelieni anunţaseră iniţial că două persoane au fost rănite în atacul asupra Shtula, o comunitate agricolă care se învecinează cu gardul de frontieră, aflată vizavi de comunitatea libaneză Ayta a-Shab.

12:21

Iranul ar putea interveni dacă Israelul continuă campania în Gaza

Jerusalem Post relatează că Iranul a trimis un mesaj privat Israelului, prin intermediul ONU, că ar putea interveni dacă Israelul îşi continuă campania militară în Gaza.

Raportul, preluat pentru prima dată de site-ul israelian de ştiri Walla, arată că Teheranul a avertizat asupra unor „consecinţe de anvergură” dacă bombardamentele Forţelor de Apărare ale Israelului în Gaza nu vor fi oprite, în timp ce diplomaţii lucrau febril pentru a împiedica escaladarea războiului dintre Israel şi Hamas într-un conflict regional care ar putea include Iranul şi gruparea militantă libaneză Hezbollah, scrie The Guardian.

08:55

Joe Biden: Statele Unite sunt preocupate de protecţia civililor în conflictul dintre Hamas şi Israel

Preşedintele american, Joe Biden, le-a spus sâmbătă premierului israelian, Benjamin Netanyahu, şi preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, că Statele Unite sunt preocupate de protecţia civililor în conflictul dintre Hamas şi Israel, notează AFP.

În cursul unui apel telefonic cu prim-ministrul Netanyahu, ”preşedintele Biden şi-a afirmat sprijinul pentru toate eforturile vizând protejarea civililor”, se arată într-un comunicat al Casei Albe.

08:50

Evacuarea forţată a mii de pacienţi din nordul Gazei ar putea însemna o condamnare la moarte, afirmă OMS

Evacuarea forţată a mii de pacienţi din nordul Gazei către unităţile copleşite din sudul teritoriului ar putea fi „echivalentul unei pedepse cu moartea”, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Pacienţii grav bolnavi, aflaţi la terapie intensivă sau sub dializă, nou-născuţii în incubatoare, gravidele care suferă de complicaţii – „toţi riscă deteriorarea imediată a stării lor sau moartea dacă sunt obligaţi să se deplaseze şi sunt lipsiţi de îngrijiri vitale în timpul evacuării lor”, a prevenit agenţia.

Războiul din Israel a ajuns deja în ziua a noua. Israelul vrea să anihileze gruparea Hamas, care controlează Gaza, ca represalii la atacul violent de săptămâna trecută, atunci când luptorii formațiunii au luat cu asalt orașele israeliene, împușcând civili și luând zeci de ostatici.

Armata israeliană se pregăteşte să invadeze Fâşia Gaza în următoarele zile, zeci de mii de soldaţi având ordin să captureze Gaza şi să elimine actuala conducere a enclavei, scrie The New York Times.

Mii de palestieni fug din calea războiului, deși Hamas încearcă să împiedice refugiații să părăsească zona.

Invazia a fost planificată iniţial pentru weekend, dar a fost amânată cu câteva zile. Trupele terestre vor fi acoperite de avioane de război, elicoptere de luptă, drone aeriene şi artilerie care va fi folosită de pe uscat şi de pe mare.

Armata israeliană a anunţat că obiectivul său final este de a elimina ierarhia politică şi militară de la vârful Hamas, gruparea palestiniană care controlează Fâşia Gaza şi care a condus atacurile teroriste de săptămâna trecută din Israel, soldate cu 1.300 de morţi.

Acest asalt israelian ar urma să fie cea mai amplă operaţiune terestră a Israelului de la invadarea Libanului în 2006.

Oficialii israelieni au avertizat că Hamas ar putea ucide ostatici israelieni, ar putea folosi civili pe post de scuturi umane şi au împânzit teritoriul cu bombe-capcană.

Aproximativ 1.300 de persoane au fost ucise într-un atac brutal care a lăsat Israelul în stare de șoc profund, atât din cauza dimensiunii crimelor, cât și din cauza imaginilor îngrozitoare filmate cu telefoanele mobile și a rapoartelor serviciilor medicale și de urgență privind atrocitățile comise în orașele și kibbutzurile care au fost invadate.

Foto: Profimedia

Citește AICI evoluțiile din Israel din ziua precedentă….

Elena Popescu
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O femeie a câștigat 1 milion de dolari la loterie de două ori în 10...