LIVE TEXT | Războiul din Ucraina, ziua 100: Forțele ruse ocupă 20% din teritoriul Ucrainei/Rusia avertizează Ucraina să nu folosească armele primite de la SUA împotriva sa/ Exerciții de amploare ale flotei ruse în Pacific

LIVE TEXT | Războiul din Ucraina, ziua 100: Forțele ruse ocupă 20% din teritoriul Ucrainei/Rusia avertizează Ucraina să nu folosească armele primite de la SUA împotriva sa/ Exerciții de amploare ale flotei ruse în Pacific
Publicat: 03/06/2022, 07:26
Actualizat: 03/06/2022, 15:49

Este ziua 100 a războiului din Ucraina. Rușii ocupă acum aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei, potrivit președintelui Volodimir Zelenski. Pe de altă parte, Ucraina ar fi avut un „oarecare succes” în luptele de la Severodonețk, dar este prea devreme pentru a se pronunța, a spus liderul ucrainean. SUA anunță noi sancțiuni împotriva Rusiei, precum și o nouă tranșă de arme de 700 milioane dolari pentru Ucraina, iar Rusia amenință că va bombarda centrele de decizie de la Kiev dacă va folosi armele primite de la Statele Unite împotriva sa.

UPDATE 15.12 Rusia se declară dispusă să asigure securitatea navelor care transportă cereale din Ucraina. Kievul cere intervenția ONU

Ministerul rus al Apărării a anunțat că navele care transportă cereale pot părăsi porturile ucrainene de la Marea Neagră prin „coridoare umanitare”, iar Rusia este gata să le garanteze securitatea.

UPDATE 14.32 Maria Zakharova, după anunțul că Germania alocă 100 miliarde de euro armatei: ”O remilitarizare accelerată. Cum s-ar putea sfârși acest lucru este bine cunoscut în istorie”

Se împlinesc, din păcate, 100 de zile de când armata Federației Ruse a invadat Ucraina, iar țările europene și-au manifestat, de la bun început, îngrijorarea în legătură cu acest precedent periculos.

UPDATE 12.05  ”Război” sau ”Operațiune militară specială”? Cum încearcă Medvedev să explice agresiunea Moscovei: ”Operațiunea implică în principal utilizarea armelor de înaltă precizie, țintele sunt limitate”

24 februarie 2022. Vladimir Putin declanșează războiul împotriva Ucrainei, dar alege o sintagmă controversată – ”operațiune militară specială”. Au trecut 100 de zile de conflict, iar autoritățile de la Moscova continuă să susțină că nu există război în Ucraina, ci doar o operațiune în care sunt vizate ținte militare.

UPDATE 12.00 Bilanțul Forțelor armate ucrainene în ultimele 24 de ore: 5 atacuri inamice au fost respinse în direcțiile Donețk și Luhansk și au fost doborâte 3 drone de recunoaștere fără pilot

”În ultimele 24 de ore, 5 atacuri inamice au fost respinse în direcțiile Donețk și Luhansk, cinci tancuri distruse, trei sisteme de artilerie, două vehicule blindate de luptă. Unitățile de apărare aeriană au doborât trei BPLA Orlan-10. În alte direcții, ocupanții ruși au suferit și ei pierderi semnificative”, se arată pe Facebook-ul Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE 11.22 ANALIZĂ | Radu Tudor: ”100 de zile de război rusesc în Ucraina”

Jurnalistul Radu Tudor face o analiză a celor 100 de zile de război care au trecut din momentul în care Vladimir Putin a declanșat o ”operațiune militară specială” în Ucraina. Evitând cu obstinație termenul ”război”, liderul de la Kremlin a deschis o adevărată Cutie a Pandorei prin agresiunea împotriva unui stat suveran, iar scenariul belicos este departe de a fi încheiat.

UPDATE 10:45 Exerciții de amploare în Pacific: Flota rusească va realiza timp de o săptămână exerciții cu peste 40 de nave și 20 de avioane 

Flota rusă din Pacific a lansat o serie de exerciţii de o săptămână la care participă peste 40 de nave şi până la 20 de avioane, au anunţat agenţiile de presă ruseşti, citând Ministerul Apărării.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că exerciţiile, care vor avea loc în perioada 3-10 iunie, vor implica, printre altele, „grupuri de nave împreună cu aviaţia navală care vor lua parte la operaţiuni de căutare a submarinelor (inamice)”.

UPDATE 10:30  BBC, analiză a canalelor de tv din Rusia după 100 de zile de război: Rușii sunt manipulați prin TV că, de fapt, războiul din Ucraina ar fi al Treilea Război Mondial

”Telespectatorii din Rusia văd doar versiunea Kremlinului despre evenimentele din Ucraina. La începutul invaziei, nici măcar nu li s-a spus că este vorba de un război. Acum, talk-show-urile stridente care domină programele spun în mod repetat că Moscova se confruntă cu un al Treilea Război Mondial cu Occidentul”, relevă analiza BBC.

UPDATE 09:10. Soldații ruși refuză să revină pe frontul din Ucraina: „Nu vreau să mă întorc pentru a ucide şi a fi ucis”

Foarte mulți soldați ruși declară că nu vor să se  mai întoarcă pe front în Ucraina. Ei se plâng de proasta organizare a armatei lor și de lipsa de echipamente. „Nu vreau să mă întorc pentru a ucide şi a fi ucis”, a spus, pentru BBC, Serghei, un militar rus care a luptat cinci săptămâni în Ucraina, la începutul invaziei. Acesta a rămas traumatizat de experiența de pe front: „Eram ca nişte pisoi orbi. Sunt şocat de armata noastră… Nici n-ar fi costat mult să ne echipăm. De ce nu am făcut asta?”

UPDATE 09:00. Rusia restricționează exporturile de gaze nobile, precum neonul, folosit la fabricarea cipurilor

Rusia a limitat exporturile de gaze nobile, precum neonul, un ingredient cheie pentru fabricarea cipurilor, până la sfârșitul anului 2022, pentru a-și consolida poziția pe piață, a anunțat joi Ministerul rus al Comerțului, potrivit Reuters.

UPDATE 8:40. Rusia amenință că va bombarda centrele de decizie de la Kiev dacă va folosi armele primite de la Statele Unite împotriva sa

Moscova amenință că va bombarda centrele de decizie de la Kiev dacă va folosi armele primite de la Statele Unite împotriva sa. Declarația a fost făcută de către vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, într-un interviu pentru postul de televiziune Al Jazeera.

„Dacă aceste arme vor fi folosite împotriva teritoriului Rusiei, forțele armate ale țării noastre nu vor avea de ales decât să distrugă centrele de decizie”, a declarat Dmitri Medvedev, potrivit agenției ruse de presă TASS.

UPDATE 7:10. Forțele ruse ocupă actualmente circa 20% din teritoriul Ucrainei

Declarația a fost făcută de președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Linia de front se întinde pe 1.000 km și în fiecare zi 100 de ucraineni mor în estul Ucrainei și alte 450-500 de persoane sunt rănite.

Rușii au capturat hotelul ”Pacea” din Severodoneţk | Foto ilustrativ – Profimedia Images

UPDATE 6:30. Ucraina a avut un oarecare succes în luptele de la Severodonețk, dar este prematur să ne pronunțăm, a spus Zelenski.

Situația este dificilă în Lisichansk, Bakhmut și alte orașe, care se află sub asediul rusesc.

UPDATE 5:00. SUA vor trimite Ucrainei sisteme moderne de rachete de foc HIMARS. Acestea vor ajuta la susținerea războiului contra invadatorilor ruși, a spus Zelenski, „recunoscător lui Joe Biden”.

UPDATE 4:40. Circa 60% din infrastructura și clădirile rezidențiale din Lisichansk se află sub controlul ucrainenilor, pentru moment

Oleksandr Zaika, șeful administrației civile-militare a orașului, a declarat că 20.000 de oameni au rămas în oraș. Populația înainte de război era de 97.000.

UPDATE 3:00. 800 de persoane, inclusiv copii, se ascund sub fabrica de produse chimice Azot din Severodonețk, a anunțat Serhii Haidai, guvernatorul din Luhansk

Rusia a preluat controlul în mare parte în Severodonețk, oraș-cheie din estul Ucrainei. Civilii sunt îndemnați să fugă din Sloviansk, din estul Ucrainei, pe măsură ce bombardamentele ruse se intensifică.

UPDATE 2:40. Oficialii pro-ruși din Zaporojie au declarat că a fost emis un decret pentru „naționalizarea” bunurilor statului în regiunea de S-E.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski / Sursa Foto: Facebook

UPDATE 2:25. Ucraina a dublat joi ratele dobânzilor până la 25%, pentru a stopa inflația cu două cifre, rezultată după invazia rusă.

UPDATE 2:00. Casa Albă, noi sancțiuni împotriva Rusiei, vizând oficiali guvernamentali și elitele ruse

Sancțiunile au fost anunțate de Dmitro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei.

UPDATE 1:50. Este în interesul strategic al UE ca Ucraina să adere la blocul celor 30 de națiuni, a spus președinta CE, Ursula von der Leyen. Zelenski a declarat recent că așteaptă răspunsul UE cu privire la problema statutului de candidat pentru Ucraina.

UPDATE 1:00. Șeful ONU, Martin Griffiths, se află vineri la Moscova pentru a discuta despre reluarea exporturilor de cereale și alte alimente din porturile Ucrainei de la Marea Neagră.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Regulă pentru toți proprietarii de terenuri din România. Legea spune foarte clar
Modificări mari în Codul Rutier. Ce se întâmplă cu permisul
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun