ANALIZĂ | Radu Tudor: ”100 de zile de război rusesc în Ucraina”

ANALIZĂ | Radu Tudor: ”100 de zile de război rusesc în Ucraina”

Jurnalistul Radu Tudor face o analiză a celor 100 de zile de război care au trecut din momentul în care Vladimir Putin a declanșat o ”operațiune militară specială” în Ucraina. Evitând cu obstinație termenul ”război”, liderul de la Kremlin a deschis o adevărată Cutie a Pandorei prin agresiunea împotriva unui stat suveran, iar scenariul belicos este departe de a fi încheiat.

Pe blogul său, Radu Tudor notează că ”Rusia a demonstrat capacitatea de lider în plan mondial în a genera răul, distrugerea și moartea. Acest atribut principal se reconfirmă, după repetate crime de război și chiar genocide planificate în diverse țări ale lumii. Din aceasta perspectivă, Putin a repurtat o victorie potrivit standardelor sale: va rămâne în istorie drept unul din cei mai sângeroși dictatori”.

Din punct de vedere strict militar, invazia rusească în Ucraina s-a dovedit nu doar inutilă, ci și extrem de păguboasă pentru Moscova. Niciodată în istoria conflictelor din ultimul secol, o armată nu și-a pierdut 12 generali în luptă, în prima sută de zile. Debandada ce domnește în Armata Roșie șochează. Este evidentă alterarea gravă a pregătirii și actului de comandă, fapt ce generează rezultatele de azi.

Adaug la acest bilanț:

  • lovirea/scufundarea navei amiral a Flotei Ruse la Marea Neagră, arestarea amiralului Osipov – comandantul Flotei
  • rănirea generalului Valery Gherasimov, șeful Statului Major al Armatei Ruse în prima zi a deplasării sale în Donbas
  • arestarea unor generali FSB și Rosgvardia, fapt ce confirmă tensiunea uriașă, dar și starea de suspiciune generalizată la Kremlin
  • zecile de mii de militari morți, tehnica militară distrusă, rachete extrem de costisitoare folosite pentru a lovi ținte civile (blocuri de locuințe, maternități, centre comerciale)

Tripleta Putin-Shoigu-Patrushev rămâne dominantă la Moscova, în ciuda informațiilor privind boala gravă a liderului de la Kremlin, dar și tentativele de eliminare a sa. Toți 3 sunt exponenții unui curent hard line sovietic, bazat pe mistificarea adevărului istoric, ample campanii interne și internaționale de fake news și dorință de continua războiul aberant și neprovocat din Ucraina, indiferent de costuri și de riscurile prăbușirii Rusiei”, scrie jurnalistul Radu Tudor.

”Veștile din Occident sunt mai degrabă generatoare de speranță decât de îngrijorare. Cu mici excepții și ezitări pro-ruse (Ungaria, lider), NATO și UE au acționat prin țările membre pentru ajutorarea militară, economică și umanitară a Ucrainei. Obiectivul esențial este ca Ucraina și poate apăra teritoriul invadat, câștige pacea și Rusia piardă războiul. Fără armamentul performant și echipamentele militare de peste 10 miliarde de euro donate de occidentali până în prezent, Ucraina era incapabilă riposteze cu atâta eficiență”

”SUA redevin liderul democrațiilor occidentale”

SUA redevin liderul democrațiilor occidentale, mai scrie Radu Tudor în analiza sa, ”iar ajutorul de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina votat de Congres și Senat și aprobat de președintele Biden este un veritabil Plan Marshal pentru salvarea Ucrainei din ghearele Rusiei”.

Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg a declarat ieri, la Washington, Occidentul trebuie fie pregătit pentru «un război de uzură pe termen lung». Asta înseamnă informațiile obținute de serviciile occidentale arată dorința Rusiei de a prelungi invazia, indiferent de consecințe. Problema cea mai complicată o reprezintă posibila apariție a fenomenului de “fatigue” occidental. Adică dorință din ce în ce mai redusă de a ajuta Ucraina, pe fondul scăderii entuziasmului față de cauza umanitară și consolidării apărării țării invadate.

NATO iese întărită din cea mai mare provocare de securitate din ultimele decenii. Reacția fermă aliată a generat activarea, pentru prima oară în istorie, a planurilor de apărare, a Forței de Răspuns a NATO și amplasarea unor Grupuri de Luptă pe întreg Flancul Estic, de la Marea Baltică la Marea Neagra.

Flancul este, de asemenea, întărit printr-o masivă contribuție aeriană și navală din Marea Mediterană. NATO se dovedește cea mai solidă și bine conturată soluție de securitate în Europa și America. Fără aceasta puternică legătură transatlantică, Rusia și China ar putea avea succes pe viitor în distrugerea democrațiilor occidentale prin diverse forme de război: hibrid, cibernetic, energetic, economic, militar clasic.

”The perfect storm”

Aspectul cel mai complicat al celor 100 de zile de război este apariția unei crize uriașe pe termen lung, consideră Radu Tudor, iar politica Moscovei ”a generat în prima etapă o criză energetică, acum o criză alimentară și ambele combinate vor duce la criza prețurilor și a inflației”.

Urmează o amplă criză pe care cei 500 de milioane de europeni, 300 milioane de americani, 35 milioane de canadieni și 67 milioane de britanici o vor traversa cu mare dificultate. Câți dintre ei vor fi dispuși plătească prețuri de 2-3 ori mai mari la alimente, carburanți, energie și alte necesare traiului pentru a-și prezerva libertatea, democrația și păstra dorința de a lupta împotriva dictaturilor precum Rusia și China? Câți vor avea resursele o facă, sperând acceptă testul rezilienței libertății?”, mai scrie analistul politic și militar.

E cea mai mare provocare generată de război, bazată pe un șantaj al resurselor și un mecanism de criză alimentară mondială bine planificate de Rusia și China. Într-un fel, the perfect storm (n.red. – ”furtuna perfectă)”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ion Țiriac, SCANDAL MONSTRU. Ce l-a enervat pe celebrul miliardar: Am fost DAȚI AFARĂ
Secretul brutăriilor din supermarketuri. Ce pățesc majoritatea cumpărătorilor
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A vrut să experimenteze pe copil". Un tată și-a lăsat bebelușul să moară de foame...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Abuzul de alcool, diabetul și poluarea cresc riscul de Alzheimer și Parkinson