LIVE UPDATE | Război în Israel. Grupul Hamas a eliberat încă doi ostatici / Cel puțin 5.087 de morți în Fâșia Gaza

LIVE UPDATE | Război în Israel. Grupul Hamas a eliberat încă doi ostatici / Cel puțin 5.087 de morți în Fâșia Gaza
Publicat: 23/10/2023, 08:37
Actualizat: 24/10/2023, 10:44
Actualizări
10:43

Purtătorul de cuvânt al IDF: ”Luptătorii noștri sunt pregătiți și hotărâți, ne așteaptă săptămâni lungi de luptă în Gaza”

Operațiunea terestră în Fâșia Gaza se află încă în faza de planuri militare, iar lupta Israelului cu Hamas se dorește a fi una desfășurată pe toate planurile, scopul fiind eradicarea grupării teroriste.

Într-un mesaj de ultimă oră, adresat națiunii, purtătorul de cuvânt al Forțelor Armate Israeliene (IDF) a transmis că soldații israelieni sunt pregătiți de luptă, iar ostilitățile vor fi de durată. (alte informații AICI)

22:23

Macron va cere armistițiu umanitar în Fâșia Gaza și relansarea procesului de pace israelo-palestinian

Președintele Franței, Emmanuel Macron, intenționează să ceară, în cursul vizitei în Israel, instituirea unui armistițiu umanitar în Fâșia Gaza și reluarea procesului de pace.

Președintele Macron va solicita, în Israel, ”o pauză umanitară, un armistițiu umanitar” în confruntările dintre Israel și grupurile militante Hamas și Jihadul Islamic, a comunicat luni seară Președinția Franței.

22:05

Grupul Hamas a eliberat încă doi ostatici

Filiala militară a mișcării islamiste Hamas, Brigăzile Ezzedin Al-Qassam, a anunțat, luni seară, eliberarea a încă doi ostatici, ”din rațiuni umanitare presante”.

Decizia a fost luată în urma eforturilor diplomatice ale Egiptului și Qatarului, a declarat purtătorul de cuvânt al organizației, Abu Obeida, citat de cotidianul Le Monde.

Potrivit unor surse citate de cotidianul Haaretz, au fost eliberate două femei israeliene în vârstă de 79 și 85 de ani.

”Am facilitat eliberarea a doi ostatici, care au fost transferați în afara Fâșiei Gaza”, a confirmat Comitetul Internațional al Crucii Roșii.

Anterior, grupul Hamas a eliberat, vineri, două femei care au dublă cetățenie, israeliană și americană.

21:34

Rusia denunță suplimentarea prezenței militare americane în Orientul Mijlociu

Administrația de la Moscova a denunțat, luni, decizia SUA de a suplimenta forțele militare din Orientul Mijlociu, în contextul conflictului dintre Israel și grupurile militante palestiniene Hamas și Jihadul Islamic.

”Riscul de escaladare a conflictului este foarte mare. Statele Unite sunt deja printre țările care intervin în conflict”, a acuzat Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe.

21:33

Washingtonul vrea eliberarea ostaticilor din Fâșia Gaza, dar deciziile operaționale aparțin Israelului

Statele Unite mențin susținerea pentru Israel și depun eforturi diplomatice pentru eliberarea ostaticilor, dar deciziile privind derularea operațiunilor din Fâșia Gaza aparțin Guvernului israelian, a anunțat, luni seară, Președinția de la Washington.

John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă, a declarat luni seară că Statele Unite depun eforturi diplomatice pentru eliberarea ostaticilor din Fâșia Gaza, subliniind însă că Washingtonul nu dictează Israelului cum să acționeze militar.

20:59

Israelul pregătește o ofensivă aeriană, terestră și maritimă

Guvernul Israelului a avertizat, luni seară, că pregătește operațiuni militare mixte în Fâșia Gaza, aeriene, terestre și maritime.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat, conform cotidianului Haaretz, că militarii israelieni trebuie să fie pregătiți pentru o operațiune terestră, ”pentru că se va produce”. Gallant a precizat că operațiunile vor avea componente aeriene, terestre și maritime, fără însă a semnala când ar putea fi lansate noile etape operaționale.

”Premierul Israelului, ministrul Apărării și șeful Statului Major cooperează deplin și permanent, pentru a aduce statului Israel o victorie decisivă împotriva Hamas”, a transmis Guvernul Israelului, într-un comunicat.

18:51

Rishi Sunak: Explozia de la spitalul din Gaza, provocată probabil de o rachetă palestiniană

Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, a afirmat, luni, că explozia produsă la Spitalul Al-Ahli Arab din orașul palestinian Gaza probabil a fost rezultatul căderii unei rachete lansate de grupuri islamiste palestiniene.

”Guvernul britanic consideră că explozia de la Spitalul Al-Ahli probabil a fost provocată de o rachetă sau un fragment de rachetă lansată din Fâșia Gaza spre Israel”, a declarat Rishi Sunak, potrivit postului BBC News, în Camera Comunelor.

Israelul și mișcarea Hamas se acuză reciproc de atacul asupra spitalului, soldat cu aproape 500 de morți.

18:37

Surse: Hamas ar putea elibera 50 de ostatici cu dublă naționalitate

Grupul islamist Hamas ar putea elibera aproximativ 50 de ostatici israelieni cu dublă naționalitate.

”Informațiile sunt vehiculate în contextul negocierilor dintre Statele Unite și Qatar”, a declarat luni un oficial american, sub protecția anonimatului, conform cotidianului The New York Times.

Guvernul Israelului a anunțat, luni, că 222 de cetățeni israelieni, inclusiv mulți cu dublă naționalitate, se află în custodia grupurilor militante Hamas și Jihadul Islamic.

17:08

Confruntări terestre între armata israeliană și militanți Hamas

Armata israeliană a fost implicată în confruntări armate, în Fâșia Gaza, cu militanți ai grupului islamist Hamas, anunță oficiali militari israelieni.

”Armata israeliană a pătruns, punctual, în Fâșia Gaza. În cursul nopții au avut loc raiduri militare în Fâșia Gaza, cu tancuri și trupe de infanterie”, a declarat luni Daniel Hagari, un purtător de cuvânt al armatei israeliene

16:14

Două drone lansate din Liban, interceptate în Israel

Armata israeliană a interceptat, luni, două drone lansate din Liban. Dronele au pătruns scurt timp în spațiul aerian israelian, în zona Mării Mediterane, fiind interceptate de sistemele antiaeriene, au declarat surse militare citate de cotidianul Haaretz.

15:21

MAE, despre situația bărbatului cu cetățenie română luat ostatic de Hamas: „Am cerut să fie eliberat imediat”

Purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Filip, afirmă că a cerut eliberarea imediată a tuturor persoanelor ținute ostatice de teroriștii Hamas în Fâșia Gaza, inclusiv a cetățeanului cu dublă cetățenie, israeliană și română, cu domiciliul în Israel.

„Poziția noastră a fost una fără echivoc, am solicitat, inclusiv prin vocea ministrului Afacerilor Externe, eliberarea imediată a tuturor ostaticilor, inclusiv a cetățeanului cu dublă cetățenie, israeliană și română, cu domiciliul în Israel, care se află în Fâșia Gaza.

Nu este un caz singular, sunt și alți cetățeni care se află în aceeași situație, de diverse naționalități, cu diverse cetățenii, dar până în prezent vorbim doar despre un singur cetățean, cu cetățenie israeliană și română”, a explicat Radu Filip, purtător de cuvânt al MAE.

(Continuă să citești știrea AICI…)

14:55

Germania se opune unui armistițiu umanitar în Fâșia Gaza

Guvernul Germaniei a semnalat, luni, că se opune unui armistițiu umanitar în Fâșia Gaza, insistând că Israelul trebuie să continue intens bombardamentele împotriva grupului islamist Hamas.

”Doar prin combaterea terorismului se poate ajunge la o situație de pace și securitate pentru Israel și pentru palestinieni”, a declarat Annalena Baerbock, ministrul german de Externe.

14:39

Cel puțin 5.087 de morți în urma atacurilor israeliene asupra Fâșiei Gaza

Bilanțul bombardamentelor israeliene asupra teritoriului palestinian Fâșia Gaza a ajuns la cel puțin 5.087 de morți și 15.273 de răniți, conform noilor date anunțate luni de Ministerul local al Sănătății.

Printre persoanele ucise figurează 2.055 de copii și 1.119 femei. Informațiile, difuzate de Ministerul Sănătății subordonat organizației Hamas, nu pot fi confirmate din surse independente.

În Israel, aproximativ 1.300 de persoane au fost ucise în atacurile comise de militanți ai grupurilor fundamentaliste Hamas și Jihadul Islamic, alte peste 4.500 de persoane fiind rănite.

13:39

Mărturiile emoționante ale soției lui Tal, bărbatul cu cetățenie română RĂPIT de Hamas: „Sperăm că este ostatic. E răul cel mai mic”

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a anunţat, sâmbătă, că, potrivit informaţiilor furnizate de către autorităţile israeliene, unul dintre cetăţenii cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, cu domiciliul în statul Israel, semnalat iniţial pe lista persoanelor dispărute, este ostatic în Fâşia Gaza.

Numele acestuia este Tal Haimi, are 41 de ani și se află pe lista celor răpiți. Israelianul are și cetățenie română. Bunicii săi paterni au emigrat din România după cel de-Al Doilea Război Mondial.

(Mai multe detalii despre acest subiect puteți citi AICI…)

12:47

Preşedintele Israelului sugerează că teroriştii Hamas s-ar fi pregătit să folosească arme chimice

Preşedintele israelian Isaac Herzog a afirmat într-un interviu pentru Sky News că un manual de fabricare a armelor chimice a fost găsit asupra unui militant Hamas mort.

Acest ghid, descoperit pe un dispozitiv de stocare USB pe care militantul Hamas îl purta asupra sa, era un „material al-Qaida” despre cum se poate transforma în armament cianura, o substanţă chimică extrem de toxică, a declarat Herzog.

USB-ul a fost găsit în kibbutzul Beeri, unde Hamas a făcut ravagii la 7 octombrie, ucigând zeci de persoane şi luând ostatici.

„Avem de-a face cu ISIS (gruparea Stat Islamic), al-Qaida şi Hamas”, a declarat Herzog. „În acest material, există instrucţiuni despre cum să produci arme chimice, aici se vorbeşte despre incendiere, se vorbeşte despre diverse substanţe chimice care se degajă şi produc arme chimice pur şi simplu”, a declarat Herzog. „Iată cât de şocantă este situaţia, ne uităm la instrucţiunile care sunt date despre cum să operezi şi cum să creezi un fel de armă chimică neprofesionistă cu cianură”, a subliniat preşedintele israelian, citat de News.ro.

11:40

Oficial israelian: „Ofensiva militară din Gaza „poate dura o lună, două sau trei, dar la final NU va mai exista Hamas”.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat că ofensiva militară din Gaza „poate dura o lună, două sau trei, dar la final nu va mai exista Hamas”.

Incursiunea terestră a armatei israeliene în Gaza, în următoarea fază a războiului cu gruparea islamistă palestiniană Hamas, „ar putea dura luni de zile”, dar când se va termina, „Hamas nu va mai exista”, a declarat ministrul apărării israelian Yoav Gallant, citat de EFE.

„Ofensiva terestră trebuie să fie ultima manevră din Gaza, din simplul motiv că, după ea, Hamas nu va mai exista”, a afirmat duminică ministrul Gallant, în timpul unei vizite la centrul de comandă al Forţelor Aeriene Israeliene din Tel Aviv, relatează EFE.

(Citește continuarea articolului AICI…)

11:05

IDF: 222 de ostatici în Fâșia Gaza

Într-o conferință de presă de luni dimineață, purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, spune că armata a notificat până acum familiile a 222 de ostatici că cei dragi sunt răpiți în Fâșia Gaza.

Oficialul spune că printre aceștia se află și un număr semnificativ de cetăţeni străini. Această cifră nu le include și pe cele două cetățene americane, Judith Raanan și fiica ei Natalie, care au fost eliberate de Hamas vineri seară.

Când a fost întrebat dacă operațiunea de la sol este amânată pentru a acorda mai mult timp încercărilor de a asigura eliberarea altor ostatici, Hagari spune că se „lucrează în toate modurile pentru a elibera ostaticii și a-i aduce acasă”.

09:40

IDF susține că a lovit 320 de ținte teroriste ale Hamas și Jihadul Islamic în Fâșia Gaza

Forțele de Apărare Israelului (IDF) spun că au lovit aproximativ 320 de ținte aparținând grupărilor teroriste Hamas și Jihadul Islamic Palestinian în Fâșia Gaza, în ultima zi.

În timp ce IDF se pregătește pentru o ofensivă terestră în Gaza, armata susține că loviturile se concentrează pe locuri care ar putea pune în pericol forțele armate.

Peste noapte, Forțele Aeriene au lovit tuneluri în care se ascundeau agenții Hamas și Jihadului Islamic, locuri militare, poziții de observare și poziții de rachete ghidate de mortar și antitanc, transmite IDF.

În plus, IDF susține că forțele de infanterie, artilerie și tancuri au lovit o serie de celule teroriste Hamas în Gaza, inclusiv una care plănuia să efectueze un atac cu rachete la granița cu Israelul.

08:40

Presa israeliană va arăta jurnaliștilor din intreaga lume imagini necenzurate de pe bodycam-urile teroriştilor Hamas

Israelul este îngrijorat de nivelul de negare venit din partea mai multor ţări cu privire la gradul în care teroriștii Hamas au ucis, torturat și mutilat civili israelieni în timpul atacului lor din 7 octombrie. Motiv pentru care astăzi, presa israeliană va arăta jurnaliștilor din intreaga lume imagini necenzurate de pe bodycam-urile teroriştilor Hamas în timp ce omorau cu brutalitate israelieni nevinovati.

Președintele francez Emmanuel Macron și premierul olandez Mark Rutte urmează să sosească luni în Israel, a anunțat duminică biroul premierului israelian.

Președintele francez Emmanuel Macron și premierul olandez Mark Rutte urmează să sosească luni în Israel, a anunțat duminică biroul premierului israelian. Premierul Benjamin Netanyahu a vorbit telefonic cu cei doi lideri, precum și cu premierul spaniol Pedro Sanchez.

Macron și Rutte vor sosi luni și marți și se vor întâlni cu Netanyahu, potrivit biroului său.

Un avion israelian a atacat, luni dimineață, două celule Hezbollah din Liban.

Forțele de Apărare ale Israelului afirmă că a efectuat lovituri împotriva a încă două escadroane Hezbollah din sudul Libanului înainte ca acestea să poată efectua atacuri asupra Israelului. Forțele de apărare israeliene spun că una dintre celule, în zona Muntelui Dov, plănuia să lanseze rachete, iar cea de-a doua celulă, în apropiere de orașul Mattat din nordul țării, plănuia să lanseze o rachetă ghidată antitanc. Armata a precizat că a lovit ambele celule înainte ca acestea să tragă.

Atacul a fost anunțat și de agenția oficială de știri din Liban, în timp ce Hezbollah a precizat că unul dintre luptătorii săi a fost ucis, fără să dea alte detalii. Reuters notează că luptele s-au intensificat la graniţa dintre Israel și Liban.

Foto: Profimedia

Elena Popescu
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își...
Vestea care îi “îngroapă” pe șoferi în datorii. Urmează creșteri uriașe
FOTO. Prezentatoarea știrilor sportive, gafă la TV! Ce s-a văzut în direct
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Ce vedetă din România se iubește cu un puștan cu 22 de ani mai tânăr...
De ce nu a fost înmormântată Naomi până acum. Noi detalii cutremurătoare
ANIMAŢIE. Filmul teribilului accident din Timiş, provocat de un şofer de BMW care îşi luase...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
“Sunt viu”. Mesajul transmis de Florin Piersic de pe patul de spital. Care este starea...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
E legal să circuli cu portbagajul deschis când transporți mărfuri voluminoase? Ce obligație au șoferii
Cine va fi succesorul lui Putin?
Actorul din Războiul Stelelor a spus ADEVĂRUL! „Este mai mult un basm...
Pleacă de la Știrile Pro TV. Trece la Antena 1 după 26 de ani
Andrei Caramitru îi umilește pe românii care câștigă mai puțin de 1.500 de euro
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
Irina Loghin, indignată de modul în care este tratat Florin Piersic: ”Mai mare bătaie de...
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
Astronomii au observat lumina de la unii dintre cei mai vechi quasari din Univers
×