LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 187 de război: Echipa de experți AIEA este în drum spre centrala nucleară de la Zaporojie. Zelenski afirmă că Ucraina va recăpăta controlul asupra teritoriilor ocupate acum de ruşi

LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 187 de război: Echipa de experți AIEA este în drum spre centrala nucleară de la Zaporojie. Zelenski afirmă că Ucraina va recăpăta controlul asupra teritoriilor ocupate acum de ruşi
Sursa foto - ARHIVĂ: Twitter/Alina Mykhailova
Publicat: 26/08/2022, 08:42
Actualizat: 29/08/2022, 08:24

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a anunţat luni dimineaţa că se află în drum spre centrala nucleară ucraineană din Zaporojie, care a fost ţinta unor atacuri în ultimele săptămâni. În acest timp, președintele Volodimir Zelenski afirmă că Ucraina va recăpăta controlul asupra teritoriilor ocupate acum de ruşi şi că “niciun terorist nu va rămâne fără răspuns pentru atacurile asupra oraşelor” ucrainene.

LIVE UPDATE. 08:03Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a anunţat luni dimineaţa că se află în drum spre centrala nucleară ucraineană din Zaporojie, care a fost ţinta unor atacuri în ultimele săptămâni.

LIVE UPDATE. Ora 07:44 –  Instalaţiile de stocare a gazelor din Germania sunt umplute mai repede decât era planificat, a declarat ministrul Economiei Robert Habeck, dând speranţa că cea mai mare economie a Europei ar putea evita penuria acută de gaze în această iarnă.

Autoritățile de la Kiev au anunțat, joi, că au redenumit joi 95 de străzi din capitala Ucrainei, în cadrul unei campanii de eliminare a toponimiei ruseşti şi sovietice. Măasura vine la o zi după ce Ucraina a marcat 31 de ani de independenţă.

De la invadarea Rusiei în februarie, Ucraina a accelerat ceea ce numeşte „derusificare”, o campanie prin care încearcă să se debaraseze de moştenirea a sute de ani de dominaţie a Moscovei, relatează Mediafax.

„Noile nume ar trebui să perpetueze memoria evenimentelor istorice semnificative ale Ucrainei, precum şi a figurilor celebre şi a eroilor care au glorificat Ucraina şi au luptat pentru independenţa statului nostru”, a scris primarul Vitaliy Klitschko pe Telegram, precizând că procesul este departe de a se fi încheiat şi a promis să continue campania.

De exemplu, o stradă a fost denumită după Londra, capitala unuia dintre cei mai importanţi aliaţi ai Ucrainei, în timp ce o alta a fost numită „Strada renaşterii ucrainene”.

Acest nume a fost un ecou al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a declarat, de Ziua Independenţei, că Ucraina a „renăscut” atunci când Rusia a invadat ţara.

O altă stradă, care purta anterior numele de familie al unui ministru sovietic al Apărării, a fost redenumită după regimentul ucrainean Azov, o mişcare care probabil va înfuria Moscova, care îşi apără vocal moştenirea sovietică în Europa. Unitatea Azov, care face parte din garda naţională, este adulată în Ucraina, dar denigrată de Moscova.

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost reconectată la rețeaua electrică ucraineană. Autoritățile anunțaseră anterior că centrala fusese deconectată total

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat, joi seara, că linia electrică ce alimentează centrala de la Zaporojie a fost restabilită.

„Ucraina a informat AIEA că centrala pierduse conectarea cu reţeaua electrică de cel puţin două ori în cursul zilei, dar că în momentul de faţă este din nou operaţională”, a comunicat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, precizând că deocamdată nu dispune de informaţii privind cauzele întreruperilor semnalate.

Centrala atomoelectrică de la Zaporojie, cea mai mare centrală de acest tip de pe continentul european, fusese „complet deconectată” de la rețea, tot joi, după ce liniile de comunicație au fost avariate.

SUA cer Rusiei să accepte crearea unei zone demilitarizate în jurul Centralei Zaporojie

Administraţia Joseph Biden a cerut, joi seară, Rusiei să accepte crearea unui perimetru demilitarizat în jurul Centralei nucleare ucrainene Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse.

„Rusia trebuie să accepte crearea unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare şi să permită o vizită cât mai curând posibil a inspectorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică pentru a verifica siguranţa sistemelor”, a declarat joi seară Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei SUA, citată de Mediafax.

Liderul de la Casa Albă a discutat joi, prin telefon, cu omologul său din Ucraina, Volodimir Zelenski, despre situaţia de la Centrala nucleară Zaporojie, a precizat Karine Jean-Pierre.

Atât Kievul, cât şi Moscova au semnalat intenţiile de a permite o vizită a inspectorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică la Centrala atomo-electrică Zaporojie.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Moment ISTORIC în România. Intră în vigoare oficial pe 31 martie: Vom avea drepturi depline
Exclusiv: Anghel Damian n-o scapă din ochi pe Theo Rose. Iubitul vedetei a păzit-o la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată