LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 664. Penurie de muniție, trupele Kievului reduc operațiunile. Casa Albă anunță „ultimul pachet de ajutoare”

LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 664. Penurie de muniție, trupele Kievului reduc operațiunile. Casa Albă anunță „ultimul pachet de ajutoare”
RĂZBOI în Ucraina, ziua 757. Explozii puternice în Kiev / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 19/12/2023, 08:34

Războiul din Ucraina a intrat marți, 19 decembrie, în ziua cu numărul 664. GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină, cu care România are cea mai lungă graniță de pe flancul estic al NATO.

Trupele ucrainene din linia întâi se confruntă cu o penurie de obuze de artilerie şi au redus unele operaţiuni militare din cauza lipsei de asistenţă din străinătate, a declarat un responsabil militar ucrainean pentru agenţia de presă Reuters.

Semnal de alarmă tras de generalul Tarnavski

Generalul de brigadă Oleksandr Tarnavski a făcut aceste declaraţii în contextul în care Congresul SUA refuză să aprobe un nou pachet de ajutor, în valoare de 60 de miliarde de dolari. În același timp, Ungaria a blocat o finanţare de 50 de miliarde de euro din partea UE pentru Kiev.

„Există o problemă cu muniţia, în special cu obuzele post-sovietice – adică de 122 mm, 152 mm. Aceste probleme există pe toată linia frontului”, a explicat generalul într-un interviu.

Potrivit lui Tarnavski, deficitul de obuze de artilerie este o „problemă foarte mare”, iar diminuarea ajutorului militar străin are un impact asupra câmpului de luptă.

Volumele pe care le avem astăzi nu ne sunt suficiente în momentul de faţă, având în vedere nevoile noastre. Prin urmare, redistribuim. Replanificăm sarcini pe care ni le-am stabilit şi le diminuăm pentru că trebuie să avem resurse pentru ele”, a explicat el.

Trupele ucrainene de pe front sunt obosite şi au intrat în defensivă în unele zone, dar încearcă să atace în altele, a mai afirmat generalul: „În unele zone, ne-am mutat în apărare, iar în altele ne continuăm acţiunile ofensive şi ne pregătim rezervele pentru viitoarele noastre acţiuni la scară largă”.

Tarnavski, comandantul grupării operaţionale „Tavria”, a condus o contraofensivă, în noiembrie 2022, care a forţat trupele ruse să părăsească oraşul Herson. Acesta a fost ultimul succes major al Kievului pe câmpul de luptă.

Pe de altă parte, Tarnavski mai spune că Rusia se află în ofensivă în est, unde aproape a încercuit oraşul strategic Avdiivka. „Intenţia forţelor ruse se menţine. Singurul lucru e că acţiunile lor se schimbă, tacticile se schimbă. Desfăşoară în mod constant atacuri”, a explicat el. Potrivit generalului ucrainean, rușii au obținut „succes parţial în unele zone, la o adâncime a frontului de aproximativ 1,5 până la 2 km”.

Îngrijorare la Casa Albă

Pe de altă parte, veștile care vin de la Casa Albă nu sunt tocmai bune. SUA anunță că mai au fonduri doar pentru un singur pachet suplimentar de ajutoare.

Mai avem un singur pachet de ajutoare înainte ca fondurile dedicate Ucrainei să se epuizeze”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby.

Parlamentul american a angajat peste 110 miliarde de dolari în sprijinul Ucrainei, de la începutul conflictului, în februarie 2022, dar acum Partidul Republican blochează în Congres un alt pachet de ajutoare important, în valoare de 61 de miliarde de dolari.

„Este în mod clar în interesul nostru naţional, iar ajutorul nostru este esenţial pentru ca Ucraina să îşi poată continua lupta pentru libertate” – John Kirby

Preşedintele Joe Biden „este dispus să negocieze cu bună-credinţă şi să facă unele compromisuri”, a mai spus John Kirby.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Noua lege obligatorie pentru ȘOFERI. E intrată deja în vigoare: Vă trimite la închisoare
Codul Rutier. Amintirea care vine cu amenzi. Mulți șoferi fac acest gest
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?