LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 682: Rușii fug din Belgorod, de frica bombardamentelor/Dezbateri aprinse la Kiev despre mobilizare

LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 682: Rușii fug din Belgorod, de frica bombardamentelor/Dezbateri aprinse la Kiev despre mobilizare
Război în Ucraina, ziua 682: Rușii fug din Belgorod, de frica bombardamentelor / Sursa FOTO: flickr.com
Publicat: 06/01/2024, 07:27
Actualizat: 06/01/2024, 20:17

Războiul din Ucraina a intrat sâmbătă, 6 ianuarie 2024, în ziua cu numărul 682. GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină, cu care România are cea mai lungă graniță de pe flancul estic al NATO.

Un total de 11 persoane, inclusiv cinci copii, au fost ucise și alte opt au fost rănite în urma atacurilor ruse din districtul Pokrovsk, regiunea Donețk, în seara de 6 ianuarie, relatează pravda.com

Rapoartele indică faptul că 11 [oameni] au fost uciși, inclusiv cinci copii, în urma grevelor din districtul Pokrovsk.

Rușii au lovit districtul cu rachete S-300, ucigând 11 persoane și rănind alte 8. [Orașele] Pokrovsk și Rivne în Myrnohrad hromada [o unitate administrativă care desemnează un sat, mai multe sate sau un oraș și teritoriile adiacente] au fost în epicentru”, potrivit unui șef din cadrul armatei ucrainene.

Autorităţile regiunii ruse Belgorod, învecinată cu Ucraina şi vizată de bombardamente care se intensifică, le-au propus locuitorilor evacuarea pentru a fi în siguranţă.

„Veţi avea camere încălzite şi sigure”

În același timp, rezidenții din Belgorod sunt sfătuiți să-şi securizeze ferestrele pentru a se proteja de schijele obuzelor, după cum relatează The Guardian.

Regiunea Belgorod, cu circa 300.000 de locuitori, este aproape zilnic ţinta bombardamentelor ucrainene. Un astfel de atac de o amploare fără precedent a provocat sâmbătă, 30 decembrie 2023, 25 de morţi şi peste 100 de răniţi.

„Începând de astăzi (n.r. – vineri, 5 ianuarie), suntem pregătiţi să vă transportăm la Starîi Oskol şi la Gubkin (n.r. – localităţi mai îndepărtate de frontiera cu Ucraina), unde veţi avea condiţii foarte confortabile și camere încălzite şi sigure”, a transmis pe Telegram guvernatorul regional Viaceslav Gladkov, care a descris situaţia din oraşul Belgorod drept „dificilă”.

„Mă aflu pe străzile care au fost avariate în timpul nopţii de bombardamentele asupra cartierelor rezidenţiale paşnice ale Belgorodului”, a mai spus guvernatorul, care a prezentat şi fotografii cu pagubele provocate de atacurile ucrainene din cursul nopţii, ferestre sparte de suflul exploziilor, maşini răsturnate sau ciuruite de schijele obuzelor.

În urma bombardamentelor ruseşti masive cu drone şi rachete din ultima săptămână, Ucraina ripostează cu atacuri asupra teritoriului rus, mai ales în regiunea de graniţă Belgorod.

Agenția EFE scrie că, pe măsură ce Rusia efectuează lovituri împotriva industriei de război şi a obiectivelor militare ucrainene, Kievul creşte presiunea asupra Moscovei cu atacuri în spatele frontului

„O tentativă a regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist cu drone cu aripă fixă împotriva unor ţinte de pe teritoriul Rusiei a fost împiedicată la primele ore ale dimineţii de vineri.

Mijloacele antiaeriene au interceptat şi doborât 36 de drone ucrainene deasupra teritoriului republicii Crimeea şi una deasupra regiunii Krasnodar”, a transmis Ministerul rus al Apărării.

Acest nou atac intervine după ce joi apărarea antiaeriană rusă a declarat că ar fi doborât 10 rachete ucrainene.

Război în Ucraina. Țara, epuizată de lupte

Sancţionarea celor care încearcă să se sustragă? Selectarea noilor soldaţi prin tragere la sorţi? Scutiri contra bani? Dezbaterea despre mobilizare se intensifică în Ucraina, a cărei armată trebuie să-şi completeze rândurile după aproape doi ani de război cu Rusia, notează într-un reportaj France Presse.

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat luna trecută că armata, care a suferit mari pierderi şi greu mai găseşte voluntari, a propus mobilizarea a încă 500.000 de soldaţi pentru a putea face faţă rușilor desfăşuraţi în teritoriile ocupate.

Dar Zelenski susține că are nevoie de „mai multe argumente” înainte de a lua o decizie, fiind vorba despre o temă sensibilă într-o ţară epuizată de război, mai ales după eşecul marii contraofensive din vară.

Deşi numărul soldaților trimişi pe front şi pierderile nu sunt dezvăluite, orice ucrainean poate să vadă cum în cimitire au crescut sectoarele militare. O estimare americană, care datează din august 2023, indica undeva la 70.000 de morţi şi 120.000 de răniţi în rândul trupelor ucrainene.

Elanul patriotic al primelor luni de război s-a terminat. Din ce în ce mai des, presa relatează despre bărbaţi recalcitranţi în faţa mobilizării.

Mobilizarea populației aprinde spiritele la Kiev

În acest context, Kievul analizează un proiect de lege care prevede scăderea vârstei de mobilizare de la 27 la 25 de ani, simplificarea procedurilor de înrolare şi noi sancţiuni pentru cei care caută să se sustragă, cum ar fi restricţii de obţinere a permisului de conducere sau interdicţia de a efectua tranzacţii imobiliare.

Dar, pe reţelele de socializare se înmulţesc apelurile de a fi mobilizaţi în armată și copiii membrilor elitei ucrainene.

Deputata Mariana Bezugla, din partidul prezidenţial, sugerează exonerarea de mobilizare a celor care fac o donaţie financiară semnificativă pentru bugetul de stat. „Şi cei care n-au bani, să moară în tranşee şi copiii lor să rămână orfani?”, au reacţionat ucrainenii. „Războiul este pentru săraci”, spun oamenii simpli.

La rândul său, un fost ministru al Economiei, Timofii Milovanov, a amintit că, în timpul războiului din Vietnam, Statele Unite au recurs la procedeul tragerii la sorţi pentru a decide pe cine mobilizează – „Statul alege la întâmplare o zi şi o lună. Persoanele născute în acele zile sunt mobilizate”. „O casă de nebuni”, a reacţionat o avocată foarte cunoscută, Larisa Denisenko.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete