LIVE UPDATE | Război Israel-Hamas: 13 ostatici israelieni au fost eliberați de grupul Hamas în schimbul a 39 de militanți palestinieni

LIVE UPDATE | Război Israel-Hamas: 13 ostatici israelieni au fost eliberați de grupul Hamas în schimbul a 39 de militanți palestinieni
Război Israel - Hamas - Foto: Profimedia images
Publicat: 24/11/2023, 08:26
Actualizat: 24/11/2023, 22:26
Actualizări
22:16

Joe Biden solicită reluarea procesului de pace

Președintele SUA, Joseph Biden, a cerut, vineri, intensificarea asistenței umanitare în Fâșia Gaza și relansarea procesului de pace.

Citește articolul AICI

22:16

Netanyahu rămâne determinat să obțină eliberarea tuturor ostaticilor

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a afirmat, vineri seară, că este determinat să obțină eliberarea tuturor ostaticilor deținuți de grupurile islamiste palestiniene.

Citește articolul AICI

21:27

UE cere intensificarea asistenței umanitare în Fâșia Gaza și susține soluția a două state

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a condamnat vehement ”atacurile teroriste oribile” comise de grupul Hamas în Israel pe 7 octombrie și a salutat armistițiul temporar aflat în vigoare, cerând intensificarea asistenței umanitare în Fâșia Gaza. Președintele Comisiei Europene a criticat violențele comise în Cisiordania de coloniștii israelieni.

”Trebuie să evităm extinderea violențelor. Coexistența în pace este posibilă doar prin soluția a două state. Poporul palestinian și comunitățile arabe au nevoie de asigurări că nu vor exista evacuări forțate, ci o perspectivă viabilă a unui stat palestinian, cu Fâșia Gaza și Cisiordania reunificate și guvernate de o Autoritate Palestiniană reformată. În acest sens, trebuie să înceteze violențele inacceptabile comise de extremiști în Cisiordania”, a insistat Ursula von der Leyen.

Citește articolul AICI

18:50

Hamas a eliberat 13 ostatici israelieni, zece thailandezi și un filipinez

Grupul islamist Hamas a eliberat, vineri, prin intermediul Crucii Roșii, 13 ostatici israelieni, zece thailandezi și un filipinez, în cadrul acordului cu Israelul, transferul fiind confirmat de Guvernul Qatarului și de autoritățile israeliene.

Citește articolul AICI

17:04

13 ostatici israelieni au fost predați Crucii Roșii și vor fi transferați în Egipt

Grupul islamist Hamas a transferat 13 ostatici israelieni Crucii Roșii. Ostaticii vor fi transportați inițial în Egipt și preluați de acolo de autoritățile israeliene.

16:05

Egiptul a obținut eliberarea a 12 cetățeni thailandezi

Guvernul Egiptului a anunțat, vineri, că a obținut eliberarea din Fâșia Gaza a 12 ostatici thailandezi. Muncitorii au fost răpiți din Israel pe 7 octombrie și urmează să fie eliberați împreună cu 13 cetățeni israelieni.

15:33

Președintele Egiptului cere înființarea unui stat palestinian demilitarizat

Președintele Egiptului, Abdel Fattah El Sisi, a cerut, vineri, relansarea procesului de pace în sensul înființării unui stat palestinian demilitarizat.

Citește articolul AICI

14:54

Doi morți și 15 răniți în Fâșia Gaza, în pofida armistițiului

Cel puțin două persoane au fost ucise, vineri, în Fâșia Gaza, în confruntări armate produse în cursul armistițiului dintre Israel și grupul islamist Hamas.

Citește articolul AICI

10:36

„Războiul nu s-a terminat. E doar o pauză umanitară”, avertizează armata israeliană

„Războiul nu s-a terminat încă”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Avichay Adraee, într-un mesaj în limba arabă adresat civililor palestinieni din Gaza.

Într-o postare pe X, fostul Twitter, el a spus:

„Pauza umanitară este temporară. Nordul Fâșiei Gaza este o zonă de război periculoasă și este interzisă deplasarea spre nord. Pentru siguranța dumneavoastră, trebuie să rămâneți în zona umanitară din sud.

Este posibilă doar deplasarea din nordul Fâșiei spre sud prin intermediul drumului Salah al-Din. Deplasarea rezidenților din sudul Fâșiei către nord nu este permisă și este periculoasă”.

Armistițiul temporar a intrat în vigoare vineri dimineața devreme, pregătind terenul pentru schimbul a zeci de ostatici deținuți de militanții din Gaza cu palestinienii încarcerați în Israel.

Prim-ministrul britanic, Rishi Sunak, a mulțumit Qatarului și Egiptului pentru „diplomația intensă” cu care au contribuit la asigurarea unei pauze în luptele din Gaza.

Sunak a scris pe Twitter: „Această pauză umanitară este esențială pentru a pune capăt chinului teribil al ostaticilor deținuți de Hamas și pentru a face să ajungă în Gaza ajutoare vitale.

„Vreau să mulțumesc Qatarului, Egiptului și altora pentru diplomația intensă care ne-a adus aici. Nu ne vom opri până când toți ostaticii nu se vor întoarce în siguranță”, potrivit The Guardian.

10:28

Israelul va elibera 39 de prizonieri palestinieni ca parte a armistițiului cu Hamas

Serviciul penitenciar israelian ar fi primit o listă cu 39 de deținuți palestinieni condamnați pentru terorism care vor fi eliberați astăzi, ca parte a acordului cu Hamas, în urma căruia vor fi eliberați și 13 ostatici din Gaza.

Aceasta este prima zi din cele patru în care se așteaptă ca astfel de schimburi să aibă loc, fiind posibile zile suplimentare de încetare a focului dacă Hamas acceptă să elibereze mai mulți ostatici.

Potrivit presei evreiești, serviciul penitenciar a început procesarea celor 39 de deținuți minori și femei care urmează să fie eliberați în cursul zilei de astăzi.

Aceștia vor fi mutați la închisoarea Ofer din Cisiordania cu puțin timp înainte de prânz, înainte de a fi eliberați în Cisiordania sau în Ierusalimul de Est, potrivit The Israel Times.

09:38

4 cisterne de combustibil și 4 camioane cu gaz pentru gătit au intrat în Gaza ca parte a armistițiului

Patru camioane cisternă cu combustibil și patru camioane cisternă cu gaz de gătit au intrat în această dimineață în Fâșia Gaza pentru organizațiile de ajutor umanitar ale Națiunilor Unite, afirmă Coordonatorul activităților guvernamentale în Teritoriu (COGAT) din cadrul Ministerului Apărării.

Camioanele au intrat în partea de sud a Fâșiei prin punctul de trecere a frontierei Rafah din Egipt.

COGAT precizează că livrarea se face „cu aprobarea eșalonului politic, în cadrul armistițiului și al calendarului de eliberare a ostaticilor convenit cu SUA, mediat de Qatar și Egipt”.

„Combustibilul și gazul de gătit sunt destinate funcționării infrastructurii umanitare esențiale din Fâșia Gaza”, adaugă acesta, potrivit The Israel Times.

08:58

Gruparea Hezbollah, susținută de Iran și-a intensificat atacurile asupra Israelului

Gruparea Hezbollah, susținută de Iran, și-a intensificat joi atacurile asupra Israelului din sudul Libanului, unde bombardamentele israeliene au ucis șapte dintre luptătorii săi, inclusiv membri ai unei unități de elită.

Hezbollah a declarat că a efectuat peste 20 de atacuri asupra pozițiilor militare israeliene și a afirmat că a provocat victime.

Într-unul dintre atacuri, a declarat că a tras 48 de rachete Katiușa asupra unei baze militare de la Ein Zeitim, în apropiere de orașul Safed din nordul Israelului, la aproximativ 10 kilometri de graniță.

Acest atac a marcat cea mai mare salvă de rachete lansată de gruparea susținută de Iran de la izbucnirea violențelor luna trecută. Hezbollah a declarat că a folosit, de asemenea, racheta grea Burkan într-un alt atac împotriva unei poziții israeliene de frontieră.

Armata israeliană a declarat că, ca răspuns la tirurile îndreptate spre Israel, elicopterele și avioanele sale de luptă au lovit „infrastructura teroristă” aparținând Hezbollah, precum și locurile de lansare a rachetelor, potrivit The Telegraph.

Agenția națională de știri oficială din Liban a declarat că armata israeliană a bombardat mai multe locații din sudul Libanului ca răspuns.

08:44

Peste 14.800 de persoane au fost ucise în Gaza de la începutul asaltului israelian

Numărul persoanelor ucise în Gaza în urma atacurilor israeliene începând cu 7 octombrie se ridică acum la 14.854, dintre care 5.850 de copii, potrivit informațiilor furnizate de autoritățile Hamas.

Luni, Ministerul palestinian al Sănătății din Ramallah, care își ia datele de la spitale și alte surse din Fâșia Gaza, a estimat numărul de morți la 12.700.

De atunci, în actualizările privind sănătatea, ministerul cu sediul la Ramallah a declarat că întreruperile grave ale rețelelor de comunicații din Gaza au făcut imposibile propriile eforturi de colectare a datelor exacte.

Biroul Organizației Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), care colectează și verifică datele din teritoriile palestiniene ocupate, a continuat să citeze cifrele provenite din Gaza.

Miercuri, șeful OCHA al ONU, Martin Griffiths, a declarat pentru CNN că ONU își menține utilizarea statisticilor de la Ministerul Sănătății din Gaza, afirmând că echipa sa a „triangulat cifrele de-a lungul anilor pentru a se asigura că avem încredere în ele”.

„Nu punem aceste cifre fără să ne gândim”, a spus el.

08:05

Armistițiu de 4 zile în războiul Israel - Hamas. Începe eliberarea ostaticilor ținuți captivi de teroriștii Hamas

La ora 7 dimineața, a intrat în vigoare armistițiul de patru zile negociat de Qatar între Israel și Hamas.

În orele care au precedat încetarea temporară a focului au fost declanșate sirenele de rachete în orașele israeliene de la granița cu Gaza și au fost raportate bombardamente intense ale FDI în toată Gaza, armata încercând să avanseze cât mai mult posibil în misiunea sa împotriva Hamas în ultimele ore înainte de pauză.

La ora 16.00, 13 ostatici deținuți în Gaza vor fi eliberați, urmați de un număr nedefinit de prizonieri palestinieni din închisorile israeliene, potrivit mediatorilor din Qatar.

În următoarele patru zile, cel puțin 50 de femei și copii urmează să fie eliberați, lăsând un număr estimat de 190 în mâinile teroriștilor palestinieni.

În aceeași perioadă, 150 de prizonieri palestinieni – majoritatea femei și minori, unii condamnați pentru tentativă de omor – sunt așteptați să fie eliberați.

Acordul stimulează eliberarea de ostatici suplimentari, Israelul fiind de acord cu o zi suplimentară de armistițiu pentru fiecare zece ostatici suplimentari eliberați de Hamas, potrivit Israel Times.

Acordul va permite, de asemenea, un aflux de combustibil și de provizii umanitare în Gaza în timpul pauzei, care ar fi prima încetare a luptelor de când Hamas a declanșat războiul în urmă cu aproape șapte săptămâni, când teroriștii săi au devastat sudul Israelului la 7 octombrie, masacrând aproximativ 1 200 de persoane, majoritatea civili, și luând 240 de ostatici.

08:05

Alarmele de rachete sună în orașele de la granița cu Gaza la 15 minute după intrarea în vigoare a armistițiului de încetare a focului

Sirenele de rachete sună în orașele Kissufim și Ein Hashlosha, din sudul Israelului, situate în zona de frontieră evacuată a Fâșiei Gaza.

Alarmele au fost declanșate la 15 minute de la începerea unui armistițiu de patru zile, ceea ce înseamnă că, dacă într-adevăr au fost lansate proiectile, aceasta pare să fie prima încălcare a armistițiului de către grupurile teroriste din Gaza.

08:05

Forțele israeliene aruncă bilețele deasupra Fâșiei Gaza, avertizând locuitorii: „Fugiți! Aici e zonă de război”

Armata israeliană a lansat bilețele deasupra Fâșiei Gaza, avertizând locuitorii să nu se întoarcă la casele lor din nordul Fâșiei, deoarece zona este încă o zonă de război, în ciuda începerii unui armistițiu de patru zile care a început.

Oficialii palestinieni au făcut apel la locuitorii strămutați din Gaza să se întoarcă la casele lor odată cu începerea armistițiului.

Purtătorul de cuvânt al IDF în limba arabă, Avichay Adraee, a emis, de asemenea, o declarație în care le spune locuitorilor din Gaza că războiul nu s-a încheiat.

08:05

Forțele israeliene au atacat cu tancuri un spital indonezian din Gaza bănuit a fi un centru de comandă Hamas

O femeie a fost ucisă și alte trei persoane au fost rănite după ce forțele israeliene au efectuat un raid asupra spitalului indonezian din nordul Fâșiei Gaza, relatează Al Jazeera, citându-l pe Dr. Munir al-Bursh, directorul general al Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas.

Alte trei persoane au fost arestate la spital bănuite a fi teroriști Hamas.

Începând de joi, se estimează că la spital au rămas aproximativ 550 de pacienți, precum și 200 de lucrători medicali și cel puțin 1.500 de palestinieni strămutați care se adăpostesc în unitatea medicală, potrivit Al Jazeera.

Dr. Sarbini Abdul Murad, șeful organizației de caritate indoneziene Medical Emergency Rescue Committee (MER-C), care a contribuit la finanțarea construcției spitalului, a declarat pentru Al Jazeera că atacul asupra unității medicale din timpul nopții a provocat pagube importante. Vorbind din Jakarta, acesta a declarat:

Noaptea trecută, forțele israeliene au atacat spitalul cu tancuri și au distrus tot primul etaj. Anterior, au atacat și etajul trei. Au arestat cel puțin trei persoane. Acesta este modul lor de a prelua controlul asupra spitalelor înainte de încetarea focului de astăzi.

Forțele israeliene au înconjurat spitalul indonezian cu tancuri la începutul acestei săptămâni, având informații că acest centru medical este un paravan pentru una dintre bazele teroriștilor Hamas.

Cu puțin timp înainte de începerea armistițiului, forțele israeliene a demolat un tunel Hamas descoperit sub spitalul Shifa din orașul Gaza.

„Divizia 36 și soldații din unitatea de elită de geniu de luptă Yahalom au distrus tunelul de sub Shifa, precum și alte intrări din zonă”, se arată într-un comunicat al IDF, potrivit The Guardian.

Forțele israeliene au atacat cu tancuri un spital indonezian din Gaza bănuit a fi un centru de comandă Hamas

O femeie a fost ucisă și alte trei persoane au fost rănite după ce forțele israeliene au efectuat un raid asupra spitalului indonezian din nordul Fâșiei Gaza, relatează Al Jazeera, citându-l pe Dr. Munir al-Bursh, directorul general al Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas.

Alte trei persoane au fost arestate la spital bănuite a fi teroriști Hamas.

Începând de joi, se estimează că la spital au rămas aproximativ 550 de pacienți, precum și 200 de lucrători medicali și cel puțin 1.500 de palestinieni strămutați care se adăpostesc în unitatea medicală, potrivit Al Jazeera.

Dr. Sarbini Abdul Murad, șeful organizației de caritate indoneziene Medical Emergency Rescue Committee (MER-C), care a contribuit la finanțarea construcției spitalului, a declarat pentru Al Jazeera că atacul asupra unității medicale din timpul nopții a provocat pagube importante. Vorbind din Jakarta, acesta a declarat:

Noaptea trecută, forțele israeliene au atacat spitalul cu tancuri și au distrus tot primul etaj. Anterior, au atacat și etajul trei. Au arestat cel puțin trei persoane. Acesta este modul lor de a prelua controlul asupra spitalelor înainte de încetarea focului de astăzi.

Forțele israeliene au înconjurat spitalul indonezian cu tancuri la începutul acestei săptămâni, având informații că acest centru medical este un paravan pentru una dintre bazele teroriștilor Hamas.

Cu puțin timp înainte de începerea armistițiului, forțele israeliene a demolat un tunel Hamas descoperit sub spitalul Shifa din orașul Gaza.

„Divizia 36 și soldații din unitatea de elită de geniu de luptă Yahalom au distrus tunelul de sub Shifa, precum și alte intrări din zonă”, se arată într-un comunicat al IDF.

Forțele israeliene aruncă bilețele deasupra Fâșiei Gaza, avertizând locuitorii: „Fugiți! Aici e zonă de război”

Armata israeliană a lansat bilețele deasupra Fâșiei Gaza, avertizând locuitorii să nu se întoarcă la casele lor din nordul Fâșiei, deoarece zona este încă o zonă de război, în ciuda începerii unui armistițiu de patru zile care a început.

Oficialii palestinieni au făcut apel la locuitorii strămutați din Gaza să se întoarcă la casele lor odată cu începerea armistițiului.

Purtătorul de cuvânt al IDF în limba arabă, Avichay Adraee, a emis, de asemenea, o declarație în care le spune locuitorilor din Gaza că războiul nu s-a încheiat.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Povestea tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii