LIVE UPDATE | Război Israel-Hamas. Forțele de securitate israeliene au dejucat un ATENTAT în Gush Etzion, la sud de Ierusalim

Publicat: 16/11/2023, 08:24
Actualizat: 16/11/2023, 20:29
20:26

Cadavrul unei ostatice israeliene a fost găsit lângă Spitalul Al-Shifa din Gaza

Cadavrul unei ostatice israeliene care avea 65 de ani a fost găsit în apropierea Spitalului Al-Shifa din orașul Gaza, anunță armata israeliană, potrivit cotidianului Haaretz, după raidurile militare asupra acestei unități medicale.

19:42

Casa Albă sugerează că este improbabilă eliminarea grupului islamist Hamas

Președinția SUA a transmis, joi, că Israelul poate diminua semnificativ riscurile generate de grupul Hamas, semnalând însă că este improbabilă să fie eliminată organizația islamistă din Fâșia Gaza și ideologia acesteia.

Citește articolul AICI

19:07

Semiluna Roșie: Armata israeliană a lansat atacuri asupra Spitalului Al-Ahli

Tancurile israeliene au atacat Spitalul Al-Ahli din orașul Gaza, anunță un reprezentant al organizației Semiluna Roșie, citat de site-ul Tagesschau.de.

Armata israeliană suspectează că în spitalele din orașul Gaza se ascund militanți ai organizațiilor fundamentaliste palestiniene Hamas și Jihadul Islamic.

18:10

Sistemele de telecomunicații sunt oprite în Fâșia Gaza

Telecomunicațiile sunt oprite în Fâșia Gaza, din cauza lipsei de carburanți pentru generatoarele de electricitate, anunță Națiunile Unite, conform cotidianului Le Figaro.

Grupul palestinian de telecomunicații Paltel a anunțat că generatoarele care alimentează serverele vor fi oprite câteva ore din cauza lipsei de carburanți.

16:22

Borrell cere Israelului să evite atacurile disproporționate asupra Fâșiei Gaza

Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, a cerut, joi, Israelului să evite ripostele ghidate de ”furie” în Fâșia Gaza.

Citește articolul AICI

13:07

Delegație a Camerei Deputaților, vizită într-un kibuț atacat de Hamas

O delegație a Camerei Deputaților a vizitat kibuțul Kfar Aza, aflat în apropiere de granița Israelului cu Fâșia Gaza, atacat de teroriștii Hamas pe 7 octombrie.

Din delegație au făcut parte președintele Camerei, Alfred Simonis, dar și deputatul liberal Florin Roman.

Acesta din urmă a postat pe Facebook un mesaj după vizită în care spune că a fost de-a dreptul șocat de imaginile pe care le-a văzut acolo. Citește mai mult…

10:05

Forțele de securitate israeliene au dejucat un ATENTAT în Gush Etzion, la sud de Ierusalim: ”Teroriștii au fost uciși”

Forțele de securitate israeliene au dejucat un atentat teorist în Gush Etzion, la sud de Ierusalim, atacatorii fiind împușcați mortal în schimbul de focuri.

Potrivit The Jerusalem Post, cinci persoane au fost rănite, una aflându-se în stare gravă, după ce trei teroriști s-au apropiat de punctul de control de lângă tunelurile din sudul Ierusalimului care duc la Gush Etzion și au deschis focul.

Atacul a avut loc pe Route 60, mai precizează sursa citată. Paramedicii care au ajuns la fața locului au declarat: „Am ajuns repede la fața locului și am văzut patru răniți zăcând acolo cu răni împușcate – unul dintre ei un tânăr, de aproximativ 20 de ani, era inconștient, cu răni împușcate în partea superioară a corpului. Am efectuat tratamentul medical de urgență și l-am evacuat la Centrul Medical Shaare Zedek”.

”Alți trei oameni care au fost răniți au fost tratați în același timp – o femeie de 20 de ani și un bărbat de 32 de ani au prezentat plăgi împușcate la membre. Erau pe deplin conștienți și starea lor a fost definită ca moderată, spun paramedici israelieni.
09:13

O mașină s-a înfipt în gardul Ambasadei Israelului din Tokyo. Soferul a fost arestat pe loc

Un autovehicul condus de un bărbat de 50 de ani a intrat într-o baricadă temporară în apropierea Ambasadei Israelului din Tokyo. Polițiștii l-au arestat imediat pe șofer, accidentul său un act antisemit provocat intenționat.

Motivul real și dacă Ambasada a fost vizată nu este încă clarificat. Protestatarii se adună adesea pentru a demonstra împotriva Israelului, iar strada din apropierea ambasadei a fost baricadată de poliția japoneză.

Șoferul este un bărbat în vârstă de 50 de ani, despre care se crede că este membru al unui grup de dreapta, a fost arestat la fața locului sub suspiciunea de obstrucționare a îndatoririlor oficiale, a relatat televiziunea publică NHK.

O ambulanță a fost trimisă la o locație din apropiere când un apel de urgență a anunțat că o persoană a fost rănită, potrivit Departamentului de pompieri din Tokyo. Un ofițer de poliție a fost rănit la mână, au precizat rapoartele mass-media.

Fotografiile și înregistrările video au arătat un vehicul compact negru care s-a izbit de o balustradă de protecție de lângă trotuar, cu resturi împrăștiate pe stradă.

Locul accidentului se află în apropierea unei intersecții la aproximativ 100 de metri  de ambasadă, a precizat NHK.

09:04

Președintele israelian: „Nu putem lăsa un vid în Gaza. Vom mențineo forță puternică acolo în viitorul apropiat pentru a împiedica reapariția Hamas”

Președintele israelian Isaac Herzog a declarat că Israelul nu poate lăsa un vid în Gaza și că va trebui să mențină o forță puternică acolo în viitorul apropiat pentru a împiedica reapariția Hamas în enclava palestiniană, a relatat Financial Times.

„Dacă ne retragem, atunci cine va prelua controlul? Nu putem lăsa un vid. Trebuie să ne gândim care va fi mecanismul; sunt multe idei care sunt aruncate în aer … Dar nimeni nu va dori să transforme din nou acest loc, Gaza, într-o bază teroristă”, a declarat Isaac Herzog.

Săptămâna trecută, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat pentru ABC News că Israelul va avea „pentru o perioadă nedeterminată” responsabilitatea pentru securitatea enclavei după război, dar SUA au ripostat, afirmând că palestinienii ar trebui să guverneze Gaza după ce Israelul își va încheia războiul împotriva Hamas.

Herzog a declarat pentru FT că guvernul israelian discută multe idei despre modul în care va fi condusă Gaza după ce războiul dintre Israel și Hamas se va încheia și a adăugat că a presupus că SUA și „vecinii noștri din regiune” vor avea o anumită implicare în ordinea post-conflict.

Președintele american Joe Biden a declarat miercuri că i-a spus clar premierului israelian Benjamin Netanyahu că soluția celor două state este singurul răspuns pentru a rezolva conflictul israeliano-palestinian și că ocuparea Gaza ar fi „o mare greșeală”.

08:29

Echipamente și arme de comando naval Hamas, distruse într-un atac israelian într-o tabără de război din Gaza

Forțele de Apărare ale Israelului afirmă că trupele din unitatea de recunoaștere a Brigăzii Nahal au găsit și distrus arme și echipamente aparținând forțelor navale ale Hamas în tabăra al-Shati din orașul Gaza.

În depozitul de arme se aflau echipamente de scufundare, arme de foc și dispozitive explozive.

Soldații israelieni afirmă că parașutiștii au localizat, de asemenea, alte arme și explozibili în nordul Fâșiei Gaza în cursul nopții, în urma unui schimb de focuri cu agenți Hamas.

Acesta spune că forțele au găsit veste sinucigașe, alte dispozitive explozive, RPG-uri, rachete antitanc și documente de informații, potrivit timesofisrael.com.

08:24

Locuința unui liderului Hamas, fugit în Qatar, bombardată de forțele israeliene

Un avion de vânătoare israelian a lovit peste noapte locuința liderului Hamas Ismail Haniyeh din Fâșia Gaza.

Forțele de Apărare ale Israelului afirmă că locuința era „folosită ca infrastructură teroristă și, printre altele, ca loc de întâlnire pentru înalții oficiali ai organizației”.

Armata publică imagini care arată atacul aerian.

Hamas a declarat anterior că FDI a lovit două case aparținând lui Haniyeh și familiei sale, dar acesta este primul atac confirmat de armată.

08:06

Israelul susține că soldații au găsit "echipament militar" al Hamas la spitalul Al-Shifa din Gaza

Israelul a declarat că soldații săi au descoperit ceea ce armata numește „echipament militar folosit de Hamas” în timpul unui raid la spitalul Al-Shifa din orașul Gaza.

Forțele israeliene au intrat în Al-Shifa în primele ore ale zilei de miercuri, după ce au semnalat timp de câteva săptămâni intenția lor de a acționa asupra complexului, despre care susțin că este locul unde se află un centru subteran de comandă și control al Hamas.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că operațiunea militară de la spital „este încă în desfășurare și va dura ceva timp”.

„Este o zonă complicată, în care se află încă multe persoane. Trebuie să desfășurăm în ritmul potrivit”, a spus el.

Medicii și oficialii din domeniul sănătății din enclava controlată de Hamas au respins în mod constant acuzațiile potrivit cărora spitalul ar fi fost locul unde se afla un centru de comandă.

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat că soldații au localizat o cameră din spital unde au găsit „bunuri tehnologice, împreună cu echipamente militare și de luptă folosite de Hamas”.

„Într-un alt departament din spital, soldații au localizat un centru de comandă operațional și bunuri tehnologice aparținând Hamas”, a continuat comunicatul, ceea ce indică, potrivit comunicatului, „că organizația teroristă folosește spitalul în scopuri teroriste”.

La începutul zilei, un înalt oficial israelian din domeniul apărării a declarat că trupele au descoperit „dovezi concrete că teroriștii Hamas au folosit spitalul Shifa ca sediu terorist”, promițând că va prezenta dovezile mai târziu.

Israelul se află sub o presiune internațională semnificativă pentru a-și dovedi afirmațiile privind infiltrarea spitalului de către Hamas, pentru a justifica unele dintre deciziile sale militare – care, în caz contrar, ar putea constitui o posibilă încălcare gravă a dreptului umanitar internațional.

Cu siguranță nu există încă niciun indiciu că trupele au descoperit o structură de tuneluri pe mai multe niveluri, cu camere subterane – de genul celor ilustrate într-o animație prezentată de purtătorul de cuvânt al armatei în cadrul unei ședințe de informare în urmă cu aproape trei săptămâni.

Hamas a răspuns la comentariile anterioare ale armatei israeliene – potrivit cărora trupele au găsit arme în interiorul spitalului – ca fiind o minciună flagrantă și propagandă.

Israelul a declarat că soldații săi au descoperit ceea ce armata numește „echipament militar folosit de Hamas” în timpul unui raid la spitalul Al-Shifa din orașul Gaza.

Forțele israeliene au intrat în Al-Shifa în primele ore ale zilei de miercuri, după ce au semnalat timp de câteva săptămâni intenția lor de a acționa asupra complexului, despre care susțin că este locul unde se află un centru subteran de comandă și control al Hamas.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că operațiunea militară de la spital „este încă în desfășurare și va dura ceva timp”.

„Este o zonă complicată, în care se află încă multe persoane. Trebuie să desfășurăm în ritmul potrivit”, a spus el.

Medicii și oficialii din domeniul sănătății din enclava controlată de Hamas au respins în mod constant acuzațiile potrivit cărora spitalul ar fi fost locul unde se afla un centru de comandă.

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat că soldații au localizat o cameră din spital unde au găsit „bunuri tehnologice, împreună cu echipamente militare și de luptă folosite de Hamas”.

„Într-un alt departament din spital, soldații au localizat un centru de comandă operațional și bunuri tehnologice aparținând Hamas”, a continuat comunicatul, ceea ce indică, potrivit comunicatului, „că organizația teroristă folosește spitalul în scopuri teroriste”.

La începutul zilei, un înalt oficial israelian din domeniul apărării a declarat că trupele au descoperit „dovezi concrete că teroriștii Hamas au folosit spitalul Shifa ca sediu terorist”, promițând că va prezenta dovezile mai târziu.

Israelul se află sub o presiune internațională semnificativă pentru a-și dovedi afirmațiile privind infiltrarea spitalului de către Hamas, pentru a justifica unele dintre deciziile sale militare – care, în caz contrar, ar putea constitui o posibilă încălcare gravă a dreptului umanitar internațional.

Cu siguranță nu există încă niciun indiciu că trupele au descoperit o structură de tuneluri pe mai multe niveluri, cu camere subterane – de genul celor ilustrate într-o animație prezentată de purtătorul de cuvânt al armatei în cadrul unei ședințe de informare în urmă cu aproape trei săptămâni.

Hamas a răspuns la comentariile anterioare ale armatei israeliene – potrivit cărora trupele au găsit arme în interiorul spitalului – ca fiind o minciună flagrantă și propagandă.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Patru români și-au făcut gaură în buget, după o masă pe litoral de 1 Mai!...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Zanni a vrut să-i ofere primul ajutor Anei Porgras, dar nu a putut-o căra, pentru...
SECRETE din viața intimă a unei vedete celebre, s-a iubit și cu femei: „Le-am oferit...
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Un nou sprijin financiar pentru pensionarii din România. Ce sumă de bani vor primi seniorii...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
REGULILE pentru posesorii auto se schimbă dramatic. VA FI INTERZIS pentru toți șoferii din România
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Vezică biliară de porțelan”, găsită într-un mormânt vechi de 100 de ani