LIVE UPDATE | RĂZBOI Israel-Hamas, ziua 145: „Vom proteja civilii” anunță armata israeliană în pregătirea asaltului asupra orașului Rafah

LIVE UPDATE | RĂZBOI Israel-Hamas, ziua 145: Vom proteja civilii anunță armata israeliană în pregătirea asaltului asupra orașului Rafah
Război Israel-Hamas / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 28/02/2024, 08:56
Actualizat: 28/02/2024, 11:16
11:05

"Vom proteja civilii" anunță armata israeliană în pregătirea asaltului asupra Rafah

Israelul va lua măsuri pentru a proteja civilii dacă va extinde operațiunile militare în Rafah, cel mai sudic oraș din Gaza, a declarat marți un purtător de cuvânt militar.

Desfășurarea unei operațiuni militare pe scară largă în Rafah – unde peste un milion de palestinieni strămutați sunt înghesuiți la granița egipteană într-o situație umanitară dezastruoasă – „trebuie să se desfășoare în condițiile potrivite, iar noi ne vom asigura că aceste condiții vor exista dacă vom acționa”, a declarat pentru CNN purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului, contraamiralul Daniel Hagari.

Hagari a declarat că se va face o zonă mai sigură pentru civili înainte de a desfășura orice operațiune militară de amploare și că Israelul trebuie să creeze condiții „de hrană, ajutor umanitar, medicamente, spitale, spitale de campanie. Deci vor exista condiții pentru populație dacă vom acționa”.

Israelul a jurat să elimine Hamas, gruparea islamistă care controlează Gaza, ca răspuns la atacurile sale mortale din 7 octombrie.

La începutul acestei luni, ministrul israelian al cabinetului de război Benny Gantz a avertizat că forțele israeliene vor extinde operațiunile militare în Rafah dacă ostaticii deținuți de Hamas nu vor fi returnați până la luna sfântă islamică a Ramadanului, care se așteaptă să înceapă la 10 sau 11 martie.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, a declarat marți că SUA nu vor susține ofensiva planificată de Israel în Rafah până când oficialii nu vor vedea un plan care să asigure siguranța refugiaților care caută adăpost în oraș.

10:59

Oficialii Hamas și Fatah discută la Moscova despre un "guvern palestinian unificat"

Presa rusă relatează că reprezentanți ai Hamas și Fatah se vor întâlni joi la Moscova pentru a discuta despre posibilitatea unui guvern palestinian unit care să acopere atât Gaza, cât și Cisiordania.

Citând agenția de presă de stat RIA, Reuters relatează că ministrul adjunct de externe rus Mihail Bogdanov a confirmat că întâlnirea a avut loc.

Unul dintre obiectivele de război declarate ale Israelului a fost dezmembrarea Hamas, iar înalți oficiali israelieni au declarat în mod repetat că Hamas nu poate avea niciun rol în guvernarea teritoriilor palestiniene „a doua zi” după războiul din Gaza.

The Guardian a raportat că atât Qatarul cât și Egiptul susțin activitatea de înființare a unui nou guvern tehnocrat palestinian.

Ambasadorul palestinian în Marea Britanie, Husam Zomlot, a declarat că Hamas nu va avea membri, dar faptul că va fi consultat arată că se fac eforturi pentru a vedea dacă unitatea palestiniană între Hamas și Fatah este realizabilă. Cele două facțiuni sunt divizate de când Hamas a alungat mișcarea Fatah din Gaza în 2007.

Premierul palestinian, Mohammad Shtayyeh, și guvernul său au demisionat în masă luni.

10:26

Hamas a lansat 40 de rachete Grad din Liban către ținte din Israel

Gruparea teroristă Hamas a transmis că a lansat două salve de rachete constând în 40 de rachete Grad din sudul Libanului către nordul Israelului.

Brigăzile Al-Qassam au afirmat, într-o declarație pe canalul său Telegram, că au bombardat sediul Brigăzii 769 Est și cazarma aeroportului din Beit Hilal.

Din 7 octombrie au avut loc schimburi frecvente de focuri de armă deasupra liniei albastre trasate de ONU care separă Israelul de Liban.

Israelul a evacuat unele comunități din nordul țării și a transmis în repetate rânduri Hezbollah și altor forțe anti-israeliene din zonă că trebuie să se retragă și să respecte zona demilitarizată, impusă de ONU, dintre linia albastră și râul Litani.

Ieri, misiunea de menținere a păcii a ONU în Liban, Unifil, a descris ceea ce a văzut ca fiind „o schimbare îngrijorătoare” în intensitatea schimbului de focuri.

De asemenea, presa israeliană a relatat în această dimineață că o clădire a fost avariată după ce rachete au lovit orașul Kiryat Shmona, cel mai nordic oraș din Israel.

10:21

Israelul a lovit "opt obiective teroriste semnificative" în interiorul Fâșiei Gaza

Armata israeliană a transmis că a lovit „opt ținte teroriste semnificative” în timpul nopții, despre care a spus că au fost responsabile pentru rachetele lansate spre orașul israelian Ashkelon.

În timpul activității comune terestre și aeriene din Fâșia Gaza, opt ținte teroriste semnificative au fost lovite într-o zonă din care au fost trase rachete spre orașul Ashkelon noaptea trecută.

Au fost lovite, de asemenea, puțuri de tuneluri teroriste și infrastructuri folosite de către agenți teroriști, informează forțele armate israeliene.

„Trupele terestre au efectuat raiduri țintite asupra unor complexe și au localizat arme și echipamente militare” în vestul orașului Khan Younis și că „parașutiștii FDI au ucis un număr nespecificat de teroriști „.

SUA îndeamnă la rezolvarea tensiunilor prin căi diplomatice între Israel și Hezbollah

Statele Unite au făcut apel marți la privilegierea căilor diplomatice pentru rezolvarea tensiunilor dintre Israel și Hezbollah, în contextul în care un ministru israelian a avertizat că Israelul va respinge orice mișcare a mișcării libaneze chiar și în cazul unei încetări a focului în Fâșia Gaza.

„Părțile trebuie să evite escaladarea conflictului în nord”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller. „Guvernul israelian a exprimat public și ne-a asigurat în privat că caută o soluție diplomatică”, a adăugat el, subliniind că aceasta ar face inutilă orice acțiune militară ulterioară.

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a afirmat că un eventual armistițiu în conflictul cu Hamas nu va afecta obiectivul Israelului de a ține la distanță Hezbollahul de la frontiera sa de nord.

Hezbollahul a declarat că a vizat o bază militară israeliană, iar schimburile de focuri între armata israeliană și Hezbollah au avut loc aproape zilnic la frontiera dintre Liban și Israel de la începutul războiului din Gaza.

Franța a propus recent soluții pentru a evita un conflict deschis între Israel și Hezbollah, inclusiv încetarea violențelor de ambele părți ale frontierei și retragerea luptătorilor Hezbollah la 10-12 kilometri nord de aceasta, potrivit AFP.

SUA au distrus dronele rebelilor Houthi care amenințau să lovească navele civile și comerciale din Marea Neagră

Armata americană afirmă că a doborât dronele houthi care reprezentau o „amenințare iminentă” la adresa navelor din Marea Roșie

Comandamentul Central al SUA afirmă că avioanele americane și o navă de război a coaliției au doborât în Marea Roșie cinci drone de atac unidirecționale care proveneau din zonele controlate de Houthi în Yemen.

Dronele „reprezentau o amenințare iminentă la adresa navelor comerciale și a US Navy și a navelor coaliției din regiune”, afirmă CENTCOM într-un comunicat publicat miercuri, potrivit The Times of Israel.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Gabriela Firea dă LOVITURA TOTALĂ în partid. Ce s-ar putea întâmpla după alegeri: NU-L IARTĂ
Alimentele interzise în Săptămâna Mare. Tradiția pe care trebuie să o respecte credincioșii
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce amendă a primit un turist care s-a apropiat prea mult de o morsă din...