LIVE UPDATE | Război Israel-Hamas, ziua 89: „Orice scenariu” e posibil după uciderea lui Saleh al-Arouri/Lovituri în Strâmtoarea Bab el-Mandeb

Publicat: 03/01/2024, 08:16
Actualizat: 03/01/2024, 16:25
16:23

Departamentul de stat al SUA critică declarațiile miniștrilor israelieni cu privire la relocarea palestinienilor în afara Fâșiei Gaza

Departamentul de Stat al SUA a criticat declarațiile recente ale miniștrilor israelieni Bezalel Smotrich și Itamar Ben-Gvir care pledează pentru relocarea palestinienilor în afara Fășiei Gaza, numind retorica celor doi drept „inflamatoare și iresponsabilă”, transmite Reuters.

Ministrul de Finanțe Smotrich, una dintre figurile de rang înalt din coaliția de dreapta a premierului israelian Benjamin Netanyahu, a cerut duminică, rezidenților palestinieni din Gaza, să părăsească enclava asediată de IDF.

De asemenea, ministrul Securității Naționale, Ben-Gvir, a mai spus că războiul din enclava palestiniană a prezentat o „oportunitate de a se concentra pe încurajarea migrației rezidenților din Gaza”.

Citește continuarea articolului – AICI

11:02

Trupele IDF au localizat un puț de tunel în interiorul unei școli din Khirbet Khuza'a și au ucis teroriștii care au încercat să planteze un dispozitiv exploziv pe un tanc israelian

Corpul de blindate și forțele de geniu ale armatei israeliene au efectuat raiduri țintite asupra unor locații centrale din zona Khirbet Khuza’a, anunță Tzahalu.

În timpul perchezițiilor într-o școală, israelienii au localizat un puț de tunel și fotografii de arme. În plus, armata a lovit ținte teroriste, inclusiv posturi de observare și posturi de lansare antitanc.

Sursa/ IDF

Lupte grele cu teroriștii Hamas se dau și în Khan Yunis. Trupele terestre israeliene au identificat un terorist care a încercat să amplaseze un dispozitiv exploziv pe un tanc și au dirijat un avion al IDF să lovească ținta, dar și alți trei teroriști din zonă.

În plus, în Khan Yunis, un avion de luptă al FDI a lovit un complex de producție de arme al Jihadului Islamic.

În reședința unui terorist din Nukhba au fost localizate, de asemenea, arme și un seif care conținea sute de mii de shekeli, transmite IDF.

În Daraj Tuffah, trupele terestre ale Tzhalului au identificat o celulă teroristă care opera cu drone utilizate pentru spionajul forțelor israeliene din Gaza. În coordonare cu artileria și forțele terestre, o aeronavă fără pilot a lovit celula teroristă, transmite Israelul.

Armata israeliană se pregăteşte „pentru orice scenariu”, la o zi după ce un atac aerian în suburbiile Beirutului a dus la uciderea numărului 2 al mişcării islamiste palestiniene Hamas.

Forţele israeliene sunt într-o stare de pregătire foarte ridicată în toate arenele, în apărare şi în atac”, spune Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al IDF.

„Suntem foarte pregătiţi pentru orice scenariu. Cel mai important lucru de spus în această seară este că suntem concentraţi şi rămânem concentraţi asupra luptei împotriva Hamas” – IDF

Capitala Libanului, Beirut, a fost puternic lovită marți, 2 ianuarie, de forțele israeliene. Suburbiile sudice  ale Beirutului, bastion al organizației Hezbollah, au fost ținta atacului. Printre cei care au murit s-a aflat și Saleh al-Arouri, numărul 2 în cadrul Hamas.

O mişcare ai cărei lideri şi fondatori cad martiri pentru demnitatea poporului şi a naţiunii noastre nu va fi învinsă niciodată”, a reacţionat Ismail Haniyeh, liderul Hamas. El a denunțat „o încălcare a suveranităţii Libanului” şi „o extindere a războiului în curs” din Fâşia Gaza.

„Este istoria rezistenţei şi a mişcării care, după asasinarea liderilor săi, devine şi mai puternică şi mai hotărâtă. Asasinarea de către ocupaţia sionistă a marelui lider naţional şi viteazului luptător Saleh al-Arouri pe teritoriul libanez este un act terorist caracteristic, o încălcare a suveranităţii Libanului şi o extindere a agresiunii sale împotriva poporului şi a naţiunii noastre” – Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Această crimă nu va rămâne fără răspuns sau nepedepsită”, a transmis și Hezbollah. Premierul libanez, Najib Mikati, a acuzat Israelul că „doreşte să antreneze Libanul într-o nouă fază de confruntare”.

Macron, intervenție de urgență

Preşedintele francez Emmanuel Macron a îndemnat Israelul „să evite orice atitudine de escaladare, în special în Liban”, după atacul armat care l-a ucis pe al-Arouri.

După ce a discutat telefonic cu ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, Macron a subliniat că „este esenţial să se evite orice atitudine de escaladare, în special în Liban. Franţa va continua să transmită aceste mesaje tuturor actorilor implicaţi direct sau indirect în zonă”, a menționat Palatul Elysée într-un comunicat de presă.

În cursul discuţiei cu Benny Gantz, Emmanuel Macron a reiterat apelul său de „a se acţiona pentru o încetare a focului de durată între Israel şi Hamas, cu ajutorul tuturor partenerilor regionali şi internaţionali”.

Explozii în Strâmtoarea Bab el-Mandeb

Agenţia britanică de siguranţă maritimă (UKMTO) a raportat marţi seara, 2 ianuarie 2024, explozii în apropierea unei nave de marfă în Strâmtoarea Bab el-Mandeb, care separă Peninsula Arabică de Africa.

Până la trei explozii au răsunat la „1 până la 5 mile marine” de această navă care circula între coastele Eritreei şi ale Yemenului, a indicat UKMTO într-un scurt mesaj pe reţeaua socială X. Britanicii mai arată că nu s-au înregistrat pagube, iar echipajul este „în siguranţă”.

În ultimele săptămâni, pe fondul războiului dintre Israel şi Hamas, yemeniţii au intensificat atacurile în Marea Roşie şi în Strâmtoarea Bab el-Mandeb, prin care trece 12% din comerţul mondial.

Aceste atacuri, care ameninţă să perturbe fluxurile comerţului mondial, au determinat Statele Unite să înfiinţeze o forţă multinaţională de protecţie maritimă în Marea Roşie. Astfel, mai multe rachete şi drone au fost doborâte de nave de război americane, franceze şi britanice care patrulează în zonă.

Sursa VIDEO/ IDF

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cât vor primi românii în mână după creşterile salariale de la 1 iulie. Cum se...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
PLANUL UNGURILOR a devenit realitate. Nimeni nu ar fi crezut că VOR AJUNGE până aici
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?