LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 485. Rusia a încercat să atace barajul de la Krivoi Rog cu rachete hipersonice „Kinjal” 

LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 485. Rusia a încercat să atace barajul de la Krivoi Rog cu rachete hipersonice Kinjal 
Sursa foto: Facebook/Volodimir Zelenski
Publicat: 23/06/2023, 08:51
Actualizat: 23/06/2023, 09:30

Războiul din Ucraina intră, vineri, în ziua cu numărul 485, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara cu care România are cea mai mare graniță din flancul estic al NATO.

UPDATE 2: Rusia a încercat să atace barajul de la Krivoi Rog cu rachete hipersonice „Kinjal” 

Mihailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean, a declarat că Rusia ia în considerare un atac terorist de amploare în sud-estul Ucrainei, în scopul de a crea o „zonă sanitară” pustie. Potrivit declarațiilor sale citate de publicația ucraineană Ekonomiceskaia Pravda, Rusia ar fi încercat să atace barajul de la Krivoi Rog cu rachete hipersonice de tipul „Kinjal”.

Podoliak susține că Rusia nu poate menține sub control orașul Energodar pe termen mediu și, prin urmare, intenționează să desfășoare un atac terorist major asupra centralei nucleare de la Zaporojie. Scopul acestui atac ar fi oprirea contraofensivei ucrainene și crearea unei zone gri dezolante pentru următorii ani, ca parte a unui statu quo teritorial, fără un încetarea focului.

Consilierul prezidențial susține că strategia rusă include și tentativele de a lovi barajul de la Krivoi Rog cu rachetele „Kinjal”. El a mai adăugat că forțele ruse ar amplasa noi mine la centrala nucleară de la Zaporojie, inclusiv în bazinul de răcire, controlat de Rusia încă de la începutul invaziei.

Podoliak subliniază că decizia Rusiei de a implementa un astfel de scenariu depinde de reacția comunității internaționale. El solicită stabilirea unor linii roșii clare și anunțarea consecințelor încălcării acestora. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a confirmat informațiile privind posibilitatea unui atac „terorist” asupra centralei nucleare de la Zaporojie, cu potențiala eliberare de radiații.

UPDATE 1: Ucraina a revendicat, de asemenea, „succese parțiale” în sud împotriva Rusiei în Zaporojie și Herson

Statul Major General a declarat că Rusia a lansat 44 de atacuri aeriene și a tras aproximativ 30 de sisteme de lansatoare multiple de rachete în ultima zi.

În sud, Rusia continuă să fie în defensivă, concentrându-și „principalele eforturi” pentru a împiedica avansarea trupelor ucrainene în Zaporojie și Herson, a precizat armata.

Ucraina a revendicat, de asemenea, „succese parțiale” în sud împotriva Rusiei, unde ofensiva ucraineană continuă, deși „situația nu s-a schimbat semnificativ în ultima zi”, a declarat Hanna Maliar, ministrul adjunct al apărării din Ucraina, în ultima sa actualizare.

„Înaintăm treptat, avem succese parțiale, împingând inamicul înapoi și nivelând frontul”, a spus ea. „Forțele de apărare ucrainene își continuă ofensiva pe direcțiile Melitopol și Berdiansk. În unele zone, am avansat și ne consolidăm pozițiile”.
Forțele aeriene ucrainene au efectuat șapte lovituri asupra personalului militar rus și patru asupra sistemelor de rachete antiaeriene, lovind un post de comandă și depozite de muniție, a declarat Statul Major General.

Luptele grele continuă în est, în special în direcțiile Lîman, Bakhmut, Avdiivka și Mariinka – unde Rusia își continuă principalul asalt, a precizat Statul Major General.

Un oficial ucrainean de rang înalt a declarat, joi, că principalul impuls al contraofensivei împotriva Rusiei „nici măcar nu a început cu adevărat” și că este prea devreme pentru a evalua succesul acesteia.

Este „mult prea devreme pentru a evalua traiectoria generală a contraofensivei”, a declarat oficialul ucrainean pentru CNN.

„Principalul impuls al contraofensivei nici măcar nu a început cu adevărat”.

Oficialul a spus că „operațiunile de modelare” sunt încă în curs de desfășurare, iar contraofensiva nu va putea fi evaluată până în toamnă sau iarnă.

Contraofensiva ucraineană nici nu a început cu adevărat. Operațiunile „de modelare” sunt în desfășurare

Kievul spune că această contraofensivă se află încă în faza incipientă – și că SUA și aliații săi „rămân optimiști” că forțele ucrainene vor reuși să obțină câștiguri teritoriale în timp. Este probabil ca SUA și aliații săi să aștepte cel puțin până în luna iulie pentru o evaluare mai completă a progresului contraofensivei care a fost lansată treptat în ultimele săptămâni.

În plus, acești oficiali remarcă faptul că forțele ucrainene s-au adaptat ele însele la tacticile și apărarea rusească, inclusiv desfășurând mai multe operațiuni demontate. În ultimele zile, forțele ucrainene au avut, de asemenea, mai mult succes în ceea ce privește țintirea și doborârea avioanelor rusești.

În cele din urmă, contraofensiva se dovedește a fi o „unitate dură” pentru Ucraina și Rusia, a declarat unul dintre oficialii occidentali, ambele părți înregistrând pierderi grele, potrivit CNN.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Se CONFISCĂ totul. Legea care se aplică în toată România. Românii au interzis
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern