LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 524: 6 morți și peste 80 de răniți în urma atacului rusesc cu rachete de la Krivoy Rog

LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 524: 6 morți și peste 80 de răniți în urma atacului rusesc cu rachete de la Krivoy Rog
Sursa foto: Twitter/ Defense of Ukraine
Publicat: 01/08/2023, 09:36
Actualizat: 01/08/2023, 10:52

Războiul din Ucraina intră marți în ziua cu numărul 524, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara cu care România are cea mai mare graniță din flancul estic al NATO.

UPDATE 4: 6 morți și peste 80 de răniți în urma atacului rusesc cu rachete de la Krivoi Rog

Atacul cu rachete rusești asupra orașului Krivoi Rog, în regiunea Dnipropetrovsk, în dimineața zilei de 31 iulie, s-a soldat cu cel puțin 6 morți și peste 80 de răniți, dintre care 6 copii, potrivit șefului administrației militare, Serhii Lisak.

„Krivoi Rog este în doliu. Odihniți-vă în pace, victime nevinovate ale rachetelor rusești.

Există deja peste 80 de persoane rănite în urma atacului inamic. Printre acestea se numără șapte copii. 19 persoane rămân în spital.

În dimineața zilei de 31 iulie, rușii au atacat Kryvyi Rih cu două rachete balistice: una a lovit o clădire rezidențială cu mai multe etaje, iar cealaltă o instituție de învățământ.

UPDATE 3: Casa Albă califică drept „iresponsabile” amenințările nucleare ale lui Medvedev: „Ar fi un dezastru pentru Rusia”

Administrația de la Casa Albă critică comentariile fostului președinte rus, Dmitri Medvedev, care a sugerat că Rusia ar putea recurge la arme nucleare dacă Ucraina va reuși în contraofensiva sa.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate a calificat luni retorica drept „nechibzuită și iresponsabilă”. Până în prezent, SUA nu au văzut niciun indiciu că Rusia se pregătește să recurgă la arme nucleare, a adăugat purtătorul de cuvânt.

„Folosirea armelor nucleare în Ucraina – sau oriunde – ar fi dezastruoasă pentru lume și ar avea consecințe grave pentru Rusia”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Nu sunt indicii că Rusia se pregătește să folosească arme nucleare în Ucraina

„Continuăm să monitorizăm îndeaproape acest lucru, dar nu am văzut niciun motiv pentru a ne ajusta propria postură nucleară și nici indicii că Rusia se pregătește să folosească o armă nucleară”, au adăugat aceștia.

Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a făcut aceste comentarii într-o postare pe Telegram. Acestea sunt cele mai recente dintr-o serie de amenințări nucleare făcute de Moscova de la lansarea războiului împotriva Ucrainei.

„Imaginați-vă că ofensiva… în tandem cu NATO, a reușit și s-a soldat cu luarea unei părți din teritoriul nostru. Atunci ar trebui să folosim arme nucleare în virtutea prevederilor decretului prezidențial rusesc”, a declarat Medvedev în postare.

„Pur și simplu nu ar exista altă soluție”, a adăugat el. „Dușmanii noștri ar trebui să se roage luptătorilor noștri să nu permită ca lumea să se transforme în flăcări nucleare”.

Președintele american Joe Biden a declarat la începutul acestei luni că nu crede că Rusia ar desfășura arme nucleare, potrivit CNN.

UPDATE 2: Atac ucrainean cu drone la Moscova. Clădirea avariată duminică, lovită din nou marți

O dronă a lovit aceeași clădire din Moscova care a fost lovită duminică, a declarat marți primarul Serghei Sobyanin.

„Mai multe drone care încercau să zboare în Moscova au fost doborâte de apărarea  aeriană. Una a zburat în același turn din orașul Moscova ca data trecută. Fațada de la etajul 17 a fost avariată. Geamurile de 150 de metri pătrați au fost sparte”, a declarat primarul.

Aeroportul Vnukovo din Moscova a fost, de asemenea, închis temporar, iar zborurile au fost redirecționate.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică că războiul se „întoarce treptat” în Rusia, după ce Kremlinul a acuzat Kievul că a țintit Moscova cu drone.

Ministerul rus al Apărării a declarat că trei drone au fost interceptate duminică, dar a fost lovit un complex comercial și de afaceri din vestul capitalei. Etajele cinci și șase ale unei clădiri de 50 de etaje au fost avariate și nu au fost raportate victime, a anunțat agenția de presă de stat TASS.

Atacurile de marţi marchează cel puţin a cincea oară când vehiculele aeriene fără pilot au ajuns în capitala rusă din luna mai, când două drone au căzut deasupra Kremlinului.

Moscova şi împrejurimile sale se află la peste 500 km de graniţa cu Ucraina şi de conflictul în curs de desfăşurare din această ţară, potrivit CNN.

UPDATE 1: Rusia susține că a respins un atac cu drone asupra flotei din Marea Neagră

Ministerul rus al Apărării susține că a reușit să respingă cu succes un atac cu drone fără pilot de bord asupra a două dintre navele sale din flota Mării Negre – Serghei Kotov și Vasili Bykov.

Interfax relatează că, într-o declarație, ministerul a spus următoarele:

„În această seară, forțele armate ale Ucrainei au făcut o încercare nereușită de a ataca navele de patrulare Serghei Kotov și Vasili Bykov ale Flotei Mării Negre cu trei ambarcațiuni maritime fără pilot … la 340 km sud-vest de Sevastopol.

În cursul respingerii atacului, toate cele trei ambarcațiuni inamice fără pilot au fost distruse de focul armamentului standard al navelor rusești. Navele Serghei Kotov și Vasili Bykov din flota Mării Negre continuă să își îndeplinească sarcinile”.

Este a doua oară când ministerul susține că nava Serghei Kotov a fost ținta unor atacuri cu drone ucrainene în ultimele zile, potrivit The Guardian.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Decizie istorică la Muzeul Louvre! Tabloul ”Mona Lisa” ar putea fi mutat
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Vremea se încălzește! Ce temperaturi au anunțat meteorologii?