VIDEO | Laude în cascadă de la Iohannis pentru Ciolacu și Ciucă. De la ceremonie, miniștrii intră direct în pâine. Prima ȘEDINȚĂ, de la ora 19.00

Publicat: 15/06/2023, 17:00
Actualizat: 16/06/2023, 00:30

Atmosferă degajată, jurăminte pe Biblie și laude de la președintele României pentru Marcel Ciolacu, noul premier desemnat, dar și pentru Nicolae Ciucă, premierul din prima parte a rotației guvernamentale. Șeful statului a punctat în scurtul său discurs de la ceremonia de învestitură de la Cotroceni că acest fel de a face politică demonstrează seriozitate și stabilitate.

Klaus Iohannis a mărturisit că este pentru prima dată în România când lucrurile merg fără sincope și, într-un timp record, într-o astfel de mișcare politică. De la ceremonia de învestire, miniștrii cabinetului Ciolacu vor intra direct în pâine, prima şedinţă a noului guvern având  loc joi de la ora 19.00.

Reamintim că președintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul pentru numirea guvernului condus de Marcel Ciolacu (PSD), potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale. Miniștrii cabinetului Ciolacu vor depune jurământul la Cotroceni la ora 17.00. Prima şedinţă a noului Guvern va avea loc de la ora 19.00.

La finalul şedinţei de joi a Guvernului, va avea loc un briefing pentru presă care va fi susţinut de către premierul Marcel Ciolacu, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului Ştefan-Radu Oprea, şi ministrul Finanţelor Marcel-Ioan Boloş.

Președintele Iohannis: „Vă felicit pentru depunerea jurământului și vă doresc mult succes în noul mandat”

„Subiectul cel mai discutat din ultimele săptămâni a fost ceea ce s-a numit rotația premierilor. Iată că, în timp record, fără sincope, această procedură s-a încheiat. Este prima dată când în România se întâmplă o astfel de mișcare. Acest fel de a face politică arată seriozitate și stabilitate și arată că politicienii implicați sunt hotărâți să-și ia mandatele în serios. Coaliția a dovedit că știe să gestioneze treburile publice”, a punctat președintele Iohannis la ceremonia de învestire.

„Vom intra într-un an super electoral care în sine deja este o provocare pentru o societate”

„Dacă ar fi să descriu prima parte a acestui mandat al Coaliției în câteva cuvinte, cred că ele ar putea să fie seriozitate, stabilitate, securitate, eficiență și eficacitate. La acestea, se poate adăuga că România a avut, cu toate crizele prin care a trecut, o creștere economică, că populația a fost ferită de efectele crizei energetice, că inflația este sub control și, în ansamblu, rezultatele sunt foarte bune.

Dați-mi voie să felicit pe fostul prim-ministru Ciucă și echipa cu care a lucrat, o echipă care se regăsește într-o măsură rezonabilă și în noua echipă guvernamentală. domnule prim-ministru Ciolacu, ați fost parte din echipă, ați condus Camera Deputaților și ați lucrat într-o adevărată echipă în conducerea Coaliției. Sunt încredințat că în această nouă postură și cu această echipă, care astăzi a depus jurământul, veți continua munca începută de Coaliție acum un an și jumătate.

Sunt multe probleme de rezolvat, nu trebuie să trăim cu impresia că toate s-au rezolvat și acum lucrurile vor merge mai ușor. Nu, în practică, știm că merge din ce în ce mai greu. Avem încă o jumătate de an în care putem să rezolvăm foarte multe lucruri, după care vom intra într-un an super electoral care în sine deja este o provocare pentru o societate. Vom avea patru rânduri de alegeri, și în același timp, țara trebuie guvernată responsabil și cu rezultate bune”, a conchis Klaus Iohannis.

Gabriela Firea s-a tot închinat, Alina Gorghiu nu a ținut mâna pe Biblie

UPDATE. 17.10. De remarcat că Gabriela Firea, ministrul Familiei, a făcut de trei ori semnul crucii după ce a depus jurământul. Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, nu a ținut mâna pe Biblie când a depus jurământul.

UPDATE 17.02 – Marcel Ciolacu, premierul desemnat al noului guvern, a fost primul care a depus jurământul de învestitură. „Așa să-mi ajute Dumnezeu!”, a spus Marcel Ciolacu, cu mâna pe biblie. Noul premier a dat mâna cu șeful statului.

Potrivit Constituției, Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul începând de la data depunerii jurământului.

Guvernul condus de Marcel Ciolacu în urma rocadei politice de la PNL la PSD a fost învestit, joi după-amiază, cu 290 de voturi – minimul necesar era 233 – din cele 385 valabil exprimate, 95 de voturi împotriva și nicio abținere.

De precizat că votul s-a desfășurat în contextul în care parlamentarii liberali sau social-democrați care nu ar fi votat Guvernul Ciolacu urmau să fie excluși din partide.

Cabinetul Ciolacu și programul de guvernare elaborat de partenerii de la Partidul Social Democrat, Partidul Național Liberal și Grupul minorităților naționale au fost votate, joi, în plenul reunit al Parlamentului.

Toți cei 18 miniștri propuși de premierul desemnat de Klaus Iohannis, în urma consultărilor politice, pentru a fi candidat la funcția de premier, au primit, miercuri, avize favorabile în comisiile de specialitate reunite ale Parlamentului. După emiterea hotărârii Parlamentului privind votul de încredere acordat, Guvernul Ciolacu va fi învestit în cadrul unei ceremonii ce va fi organizată la Palatul Cotroceni.

Hotărârea Parlamentului privind acordarea încrederii Guvernului a fost publicată în Monitorul Oficial. Guvernul Ciolacu are 18 miniștri și un vicepremier fără portofoliu, pe Marian Neacșu, fost secretar general al Guvernului.

Marcel Ciolacu promite să se ridice la nivelul așteptărilor

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a mulțumit aleșilor pentru votul de încredere pe care l-au acordat pentru Cabinetul și programul de guvernare pe care le-a propus, după ce liderul liberal și-a depus demisia de la conducerea Palatului Victoria, așa cum au convenit la finalul anului 2021.

„O să încerc să mă ridic la nivelul așteptărilor, atât al dvs. cât și ale românilor, în următoarea perioadă de un an și șase luni. Sper să îndeplinim împreună cât mai multe dintre reformele și promisiunile sociale pe care le-am făcut astăzi de la această tribună. Nu pot realiza acest lucru fără susținerea dvs. Vă mulțumesc încă o dată”, a spus premierul votat în Parlament.

După emiterea hotărârii Parlamentului privind votul de încredere acordat, Guvernul Ciolacu va fi învestit în cadrul unei ceremonii ce va fi organizată la Palatul Cotroceni.

Cabinetul Ciolacu are 18 portofolii:

  • Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu
  • Ministerul Fondurilor Europene – Adrian Câciu
  • Ministerul Agriculturii – Florin Barbu
  • Ministerul Economiei și Turismului – Radu Oprea
  • Ministerul Apărării – Angel Tîlvăr
  • Ministerul Familiei și Tineretului- Gabriela Firea
  • Ministerul Digitalizării – Bogdan Ivan
  • Ministerul Muncii – Marius Budăi
  • Ministerul Sănătății – Alexandru Rafila
  • Ministerul de Interne și vicepremier – Cătălin Predoiu
  • Ministerul Energiei – Sebastian Burduja
  • Ministerul Justiției – Alina Gorghiu
  • Ministerul Educației – Ligia Deca
  • Ministerul de Externe – Luminița Odobescu
  • Ministerul de Finanțe – Marcel Boloș
  • Ministerul Mediului – Mircea Fechet
  • Ministerul Dezvoltării – Adrian Veștea

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Marcel Ciolacu, primele declarații după ce a fost votat în Parlament. „O să încerc să mă ridic la nivelul așteptărilor”

LIVE UPDATE | Guvernul Ciolacu a primit votul de încredere al Parlamentului

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
PLANUL UNGURILOR a devenit realitate. Nimeni nu ar fi crezut că VOR AJUNGE până aici
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?