LIVE | Ziua 427 de război în Ucraina. Trei avioane rusești au fost interceptate în spațiul aerian internațional

LIVE | Ziua 427 de război în Ucraina. Trei avioane rusești au fost interceptate în spațiul aerian internațional
Foto: Profimedia
Publicat: 26/04/2023, 14:30
Actualizat: 26/04/2023, 16:27

Ziua 427 de război în Ucraina. Marea Britanie a trimis în Ucraina mii de obuze pentru tancurile Challenger 2.

UPDATE 15:00: Xi Jinping a vorbit cu Volodimir Zelenski / MAE chinez: „China nu va sta cu mâinile în sân, dar nici nu va adăuga gaz pe foc”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat miercuri că a avut o convorbire telefonică „lungă şi semnificativă” cu liderul chinez Xi Jinping şi a spus că speră că aceasta va da un impuls relaţiilor cu Beijingul. Convorbirea – prima între cei doi lideri de la invazia rusă în Ucraina – a fost confirmată şi de Beijing, anunţă Reuters şi The Guardian.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, a confirmat această primă convorbire telefonică a preşedintelui Xi cu Zelenski de la invazia rusă din Ucraina şi a făcut o serie de comentarii pe Twitter.

The Guardian citează în special o frază – pe care o găseşte „interesantă” – în legătură cu acest subiect: „În calitate de ţară majoră responsabilă, China nu va sta cu mâinile în sân, dar nici nu va adăuga gaz pe foc, cu atât mai puţin nu va exploata situaţia pentru câştiguri proprii”, scrie News.ro.

Xi Jinping (s) Volodomir Zelenski / FOTO – Profimedia

UPDATE 14.30:  Șeful Wagner spune că vor să preia controlul total al orașului Bahmut

Evgheni Prigojin a declarat că Ucraina se pregătește pentru o contraofensivă „inevitabilă” și că trimite unități bine pregătite în orașul Bahmut. Într-un mesaj  postat pe canalul său de Telegram, Prigozhin a mai spus că trupele sale încă nu primesc transporturile de muniție atât de necesare de la Ministerul rus al Apărării și că, drept urmare, suferă de cinci ori mai multe pierderi umane.

Șeful Wagner a declarat că trupele sale vor folosi orice mijloace posibile pentru a-și continua încercările de a prelua controlul total al orașului, de a distruge armata ucraineană și de a opri ofensiva Kievului.

UPDATE ORA 11:30Trei avioane rusești au fost interceptate în spațiul aerian internațional deasupra Mării Baltice, au anunțat reprezentanții forțelor aeriene germane.

Mai multe avioane germane și britanice au fost trimise în misiune pentru a identifica cele trei aparate de zbor. Este vorba despre două avioane de vânătoare Sukhoi Su-27 și un avion Ilyushin Il-20. Avioanele ruești zburau fără semnale de transponder, care oferă informații despre identificarea aeronavelor, au precizat reprezentanții forțelor aeriene germane, potrivit Sky News.

Știrea inițială

”Am trimis mii de proiectile pentru Challenger 2 în Ucraina, inclusiv proiectile perforante de blindaj cu uraniu sărăcit. Din motive de securitate operațională, nu vom comenta ratele de utilizare ucrainene pentru obuzele furnizate”, a declarat James Heappey, secretar de stat în Ministerul britanic al Apărării.

El a subliniat că, din motive de securitate operațională, guvernul nu va comenta rata de utilizare de către Forțelor Armate ale Ucrainei pentru proiectilele furnizate. Heappey a mai spus că toate echipamentele și munițiile militare furnizate de Londra se află sub controlul Forțelor Armate ale Ucrainei, iar Ministerul Apărării britanic nu monitorizează unde și cum sunt utilizate.

Heappey a mai explicat că Regatul Unit nu are obligația să preia resturile proiectilelor de uraniu sărăcit după încheierea conflictului. Cu toate acestea, el a asigurat că partea britanică sprijină o serie de măsuri care vizează refacerea Ucrainei, a infrastructurii și a serviciilor acesteia.

Ucraina pregătește „măsuri prioritare” care vor fi luate după momentul eliberării Crimeei

Potrivit publicației Kyiv Independent, reprezentantul permanent al președintelui ucrainean în Crimeea, Tamila Tasheva, a declarat marți că Ucraina pregătește „măsuri prioritare” care vor fi luate după momentul eliberării Crimeei.

”Avem instrucțiuni din partea președintelui de a dezvolta și pregăti un plan de măsuri prioritare în Crimeea, care vor fi puse în aplicare imediat după degajarea acesteia. Am primit deja răspunsuri semnificative din partea autorităților de stat”, a declarat Tasheva.

În prezent, în Crimeea ocupată se află 180 de prizonieri politici, declară oficialii ucraineni.

La jumătatea lunii martie, Centrul Național de Rezistență al Ucrainei a raportat, de asemenea, că Rusia își intensifica eforturile de mobilizare în întreaga peninsulă Crimeea.

Elena Popescu
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Kate Middleton, operată de medici italieni. Detaliul, ținut secret de clinica din Londra
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic