Liviu Dragnea a avut ”un comportament exemplar” și ”se poate reintegra în societate”, motivează Tribunalul Giurgiu (DOCUMENT)

Liviu Dragnea a avut ”un comportament exemplar” și ”se poate reintegra în societate”, motivează Tribunalul Giurgiu (DOCUMENT)
Publicat: 23/07/2021, 13:27
Actualizat: 23/07/2021, 13:28

Pe data de 15 iulie, magistrații Tribunalului Giurgiu a admis cererea de eliberare condiţionată din închisoare depusă de Liviu Dragnea – fostul președinte PSD -, după ce acesta a executat peste doi ani din pedeapsa de trei ani şi jumătate primită în 2019, în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Într-o primă etapă, Judecătoria Sectorului 5 și Tribunalul București i-au respins lui Liviu Dragnea cererea de eliberare condiţionată, motivând că acesta ”nu a dat dovezi temeinice de îndreptate”.

Ulterior, procesul a fost mutat la Tribunalul Giurgiu, colo unde instanţa de judecată a decis a ca fostul lider social-democrat să iasă mai devreme din închisoare.

Potrivit dispoziţiilor art. 59 Cod penal, ”după ce a executat cel puţin două treimi din durata pedepsei în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani, condamnatul care este stăruitor în muncă, disciplinat şi dă dovezi temeinice de îndreptare, ţinându-se seama şi de antecedentele sale penale, poate fi liberat condiţionat înainte de executarea în întregime a pedepsei”.

Magistrații Tribunalului Giurgiu nu au considerat relevante declarațiile publice făcute de Liviu Dragnea, potrivit cărora ”a fost condamnat pe nedrept” și că a fost ”deținut politic”, însă au apreciat susţinerile acestuia în faţa instanţei, atunci când a spus că ”a dus pedeapsa cu decenţă şi demnitate”.

”Cu privire la afirmaţiile făcute de petentul condamnat în spaţiul public, după liberarea condiţionată, Tribunalul reţine că nu prezintă relevanţă ieşirile publice ale acestuia, ci are în vedere strict conduita procesuală din timpul executării pedepsei şi atitudinea manifestată în faţa instanţei, cu ocazia ultimului cuvânt, când acesta a solicitat a se observa că «a dus pedeapsa cu decenţă şi demnitate, a ieşit la muncă când i s-a permis, a participat la cursuri, a primit recompense în fiecare lună, inclusiv în luna iulie». Faptul că petentul nu şi-a recunoscut infracţiunea pentru care a fost condamnat, nu poate fi reţinut ca un aspect negativ de natura a împiedica admiterea prezentei contestaţii”, se menționează în motivarea magistraților de la Tribunalul Giurgiu.

Totodată, faptul că Liviu Dragnea nu şi-a recunoscut faptele pentru care a fost condamnat ”nu poate fi reţinut ca un aspect negativ”, au decis magistrații, fiind invocată libertatea de exprimare a fiecărei persoane.

Pe durata detenției, Liviu Dragnea a avut ”un comportament exemplar”

Cu toate că prima cerere de eliberare condiționată făcută de Liviu Dragnea a fost respinsă, magistrații Tribunalului Giurgiu au considerat că fostul lider social-democrat a avut un comportament exemplar în penitenciar.

”… contrar celor mentionate de prima instanța faptul ca pe durata detentiei petentul-condamnat a avut un comportament exemplar”, se menționează în motivarea prezentată de GÂNDUL.

Liviu Dragnea a câștigat și 122 de zile considerate ca ”executate” în baza muncii prestate în penitenciar, îndeplinindu-și recomandările educaționale, fiind recompensat de 8 ori.

”Astfel, pe parcursul executării pedepsei și-a îndeplinit recomandările educaționale din Planul de intervenție educativă și terapeutică, a avut o atitudine decentă și civilizată față de personalul unităţii, nu a stabilit relaţii conflictuale cu celelalte persoane private de libertate, a fost recompensat de 8 ori, recompense obtinute în mod constant (aproape lunar sau la doua luni) și nu doar la momentul când s-a apropiat de analiza comisiei pentru liberare condiționată. Petentul a câştigat 122 zile ce îi sunt considerate ca executate în baza muncii prestate”, se mai precizează în motivarea instanței de judecată.

Extras din motivarea instanței de judecată

Liviu Dragnea a participat la activităţi educative şi sociale diversificate

În penitenciar, Liviu Dragnea a fost evaluat psihologic, concluzia fiind aceea că acesta a avut o conduită adecvată normelor instituționale. A fost sancționat o singură dată – atunci când a oferit un interviu fără a fi existat o solicitare prin care conducerea penitenciarului să-și dea acordul -, dar această sancțiune era deja ridicată la momentul cererii de eliberare condiționată.

”Potrivit evaluării psihologice, petentul a avut o conduită adecvată normelor instituţionale manifestată pe parcursul traseului execuţional, a prezentat interes pentru activităţile lucrative şi de reintegrare socială. Tribunalul arată că petentul a fost sancţionat disciplinar o singura dată pentru o abatere disciplinară săvârşită pe parcursul executării pedepsei, în urma comunicării acestuia cu mass-media, fără solicitarea unui acord anterior administraţiei penitenciarului (în data de 15.09.2020 rămânând definitivă aceasta sancţiune), sancţiune pe care a reuşit să o ridice în 19.02.2021, sancţiune ce nu va fi avută în vedere ea fiind ridicată la momentul analizării cererii de liberare condiţionată”, se mai arată în motivarea instanței.

Totodată, Tribunalul reţine că, pe durata detenţiei, petentul a participat constant la activităţile de educaţie şi asistenţă psihosocială desfăşurate la nivelul secţiei de deţinere. Contrar celor susţinute de către reprezentantul Ministerului Public şi reţinute în parte de instanţa fondului, Tribunalul constată că petentul a participat la activităţi educative şi sociale diversificate şi adecvate naturii infracţiunilor pentru care a fost condamnat”,

Extras din motivarea Tribunalului Giurgiu

”Activităţi cu caracter religios, la activităţi de grup, activităţi sportive, o serie de concursuri tematice”

Cererea de eliberare condiționată formulată de Liviu Dragnea a fost analizată și prin prisma altor activități la care acesta a luat parte în penitenciar.

Potrivit motivării instanței, Liviu Dragnea s-a implicat, permanent, în programele desfășurate în penitenciar, participând la:

  • activităţi cu caracter religios
  • activităţi de grup
  • activităţi sportive
  • concursuri tematice
  • nenumărate programe având ca obiect redactarea de reviste.

Atitudinea avută de Liviu Dragnea este catalogată drept ”pozitivă”, iar scopul preventiv al sancțiunii pe care a primit-o după acordarea respectivului interviu a fost atins.

”Atâta timp cât, din caracterizarea înaintată de penitenciar, rezultă că petentul a avut o atitudine pozitivă faţă de activităţile şi programele de educaţie şi asistenţă psihosocială, reuşind să-şi ridice şi sancţiunea disciplinară, natura infracţiunii nu poate conduce la concluzia că scopul preventiv educativ al pedepsei nu a fost atins. În plus, Tribunalul reţine că orientarea europeană în această materie este de a reglementa acordarea liberării condiţionate ţinând cont exclusiv de conduita condamnatului pe durata executării pedepsei, pentru că numai în acest fel poate fi influenţată şi modelată mai eficient conduita condamnatului care dobândeşte astfel o motivare în plus cunoscând că o bună conduită îl aduce mai aproape de punerea în libertate”, au mai precizat magistrații Tribunalului Giurgiu.

”Tribunalul şi-a format convingerea că petentul s-a îndreptat şi că se poate reintegra în societate”

De-a lungul timpului, Liviu Dragnea a insistat în a spune că este nevinovat și nu a recunoscut niciodată faptele de care a fost acuzat. Magistrații au considerat că aspectul în sine nu poate fi în defavoarea lui Liviu Dragnea, acesta exercitându-și, practic, un drept la apărare. În ultimă instanță, Constituția României precizează că libertatea de exprimare este inviolabilă.

La finalul motivării, magistrații precizează că a fost formată convingerea că Liviu Dragnea se poate reintegra în societate.

”Este adevărat, petentul nu şi-a recunoscut faptele, dar acest aspect nu poate fi valorificat în defavoarea condamnatului, fiind propria apreciere a exercitării dreptului la apărare. Potrivit art. 30 alin. 1 şi 6 din Constituţia României, libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile (…) Faţă de toate aceste aspecte, Tribunalul şi-a format convingerea că petentul s-a îndreptat şi că se poate reintegra în societate”, se menționează la finalul motivării instanței de judecată care a decis că Liviu Dragnea poate fi eliberat condiționat.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Viorica de la Clejani, în stare gravă cu COVID! Ce s-a întâmplat cu ea în...
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
“Prințișorul Craiovei”, ATACAT brutal de cei care îi sunt alături: “Un maimuțoi cu aere de...
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Cât timp rezistă, de fapt, carnea de pui la frigider și cât rămâne bună în...
A căzut mitul celor 10.000 de paşi pe care trebuie să-i facem pe zi, pentru...
Lovitură pentru cei care încalcă legea: Supraveghere video pe șosele și sancționare automată a contravenienților
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Un bebeluș s-a născut cu o afecțiune genetică atât de rară încât nu are nume....
Viorica de la Clejani, în stare gravă cu COVID! Ce s-a întâmplat cu ea în...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Un președinte vrea să schimbe harta Europei! Cum și-a amenințat vecinii: 'Teritoriile acelea sunt ale...
Horoscopul sufletelor pure. Mihai Voropchievici a spus tot: ‘Ne învață să evoluăm’
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului. Doliu în lumea muzicii ușoare românești: A MURIT
Lacrimi de durere! Viorica de la Clejani, pe patul de spital, cu COVID. Cum se...
E DESCOPERIREA MOMENTULUI! O plantă din care se face vin are eficiență maximă anti-coronavirus
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...