VIDEO| Liviu Dragnea iese din închisoare. Tribunalul Giurgiu a admis cererea de eliberare condiționată

Publicat: 15/07/2021, 13:32
Actualizat: 15/07/2021, 18:21

Liviu Dragnea, fostul președintele al PSD, iese din închisoare, după ce Tribunalul Giurgiu a admis, joi, cererea acestuia de eliberare condiționată. El se află în penitenciar din 27 mai 2019, când a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la 3 ani şi 6 luni de închisoare, în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

UPDATE ora 15.00: Irina Tănase, iubita lui Liviu Dragnea, a ajuns la Penitenciarul Rahova, care urmează să îl elibereze pe Liviu Dragnea, după ce va primi decizia instanței.

Irina Tănase a spus că Liviu Dragnea se va întâlni cu copiii săi și cu prietenii foarte apropiați.

„Mergem acasă, ne întâlnim cu copiii lui, cu prietenii apropiați. Mai departe, nu știm (…) S-a bucurat foarte tare, i-am spus că vin să-l aștept”.

La Penitenciarul Rahova s-au adunat și câțiva susținători ai fostului lider al PSD, care scandează ”Libertate” și au câteva cartoane cu mesaje.

Judecătorii de la Tribunalul Giurgiu au respins contestația făcută de procurorii DNA după ce Judecătoria Sectorului 5 a decis în 27 aprilie că Liviu Dragnea poate fi eliberat condiționat.

Admite cererea de liberare condiționată formulată de petentul contestator Dragnea Nicolae Liviu. Dispune liberarea condiţionată a petentului contestator Dragnea Nicolae Liviu, de sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii nr. 71 din 27.05.2019 emis de Tribunalul Bucureşti în baza sentinţei penale nr. 377 din 21.06.2018 pronunţată de I.C.C.J, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 142/27.05.2019 a I.C.C.J – Completul de 5 judecători”, se arată în minuta deciziei de la Tribunalul Giurgiu.

Avocata lui Dragnea, Flavia Teodosiu, a declarat că fostul președintele PSD va fi eliberat în câteva ore din momentul în care a fost dată sentința, urmând să fie trimise către Penitenciarul Rahova toate documentele necesare.

Sunt foarte emoționată pentru că am așteptat acest moment mult timp. Mă bucur efectiv sincer. Speram că va fi eliberat și iată că există oameni corecți și cinstiți. Am găsit niște judecători care au judecat astăzi după măsura legii”, a mai spus Flavia Teodosiu.

Întrebată ce planuri are fostul lider al social-democraților, Flavia Teodosiu a precizat că în acest moment nu cunoaște acest aspecte, însă, cel mai probabil, Liviu Dragnea va petrece timp alături de familia sa.

Dragnea a solicitat în luna aprilie Judecătoriei Sectorului 5 să fie eliberat mai devreme din penitenciar, argumentând că a executat fracția necesară de două treimi din pedeapsă.

În cererea sa, el a spus că „este disciplinat şi dă dovezi temeinice de îndreptare, pe tot parcursul executării pedepsei a avut un comportament bun, fiind recompensat în repetate rânduri şi fiind stăruitor în muncă – atât cât i s-a permis să muncească, a participat la activităţi culturale şi la cursuri educaţionale, a primit recompense şi credite”.

Cum a fost strămutat procesul lui Liviu Dragnea la Giurgiu

Cererea de eliberare condiționată i-a fost inițial respinsă de Judecătoria Sectorului 5, pe 27 aprilie. La acel moment, Dragnea a făcut contestație, dar și aceasta a fost respinsă, de Tribunalul București, pe 27 mai.

Judecătorii „nu și-au format convingerea că acesta a dat dovezi temeinice de îndreptare”, se arată în motivarea deciziei judecătorilor în cazul Dragnea.

Liviu Dragnea a deschis în paralel un alt proces, la Curtea de Apel București, prin care solicita strămutarea procesului de la Tribunalul București către un alt tribunal din țară. El susținea că judecătorii de la instanța bucureșteană nu pot fi imparțiali, deoarece au semnat o petiție față de modificarea Legilor Justiției pe vremea guvernării PSD.

Din punctul meu de vedere admiterea de astăzi a strămutării a fost făcută de un judecător în mod absolut curajos, în limite legale, așa cum o prevede dispoziția codului de procedură penală, respectiv temeiul strămutării prevăzute de articolul 71, iar începând de astăzi, din momentul pronunțării, hotărârea pronunțată de magistrații de la Tribunalul București privind respingerea contestației pe care am formulat-o împotriva sentinței penale pronunțată de Judecătoria Sectorului 5 este desființată pe lege”, declara atunci avocata Flavia Teodosiu pentru GÂNDUL.RO.

Liviu Dragnea se află în penitenciar din 27 mai 2019, când a fost condamnat definitiv de Instanţa supremă la 3 ani şi 6 luni de închisoare.

Fostul lider al PSD a avut mai multe conflicte cu cei din conducerea Penitenciarului Rahova, intentând mai multe procese, pe motiv că nu este lăsat să muncească în atelierul auto al închisorii.

Liviu Dragnea a fost sancţionat după apariţia interviului dat prin Skype fostei sale consiliere şi a rămas  la acel moment fără drept de muncă. Deoarece zilele de  de muncă sunt considerate zile executate câştigate, fostul lider PSD a pierdut, din cauza sancţiunii, şansa de a ieşi ceva mai repede din penitenciar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce s-a întâmplat la scurt timp după ce sicriul cu trupul neînsuflețit al Mioarei Roman...
FOTO. Cum arată tânăra acuzată că s-a culcat cu jumătate din vestiarul echipei de fotbal...
Forțați să se violeze între ei, legați de copaci sau înfometați. Cum sunt pedepsiți soldații...
Răzvan a murit după ce medicii l-au trimis acasă cu antibiotic! 'Dacă i se făcea...
Un luptător MMA din Republica Moldova este individul care a bătut-o cu sălbăticie pe tânăra...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
3 premiere Dacia la Geneva 2024. Duster, cel mai frumos SUV de la SALON? GALERIE...
VIDEO - Moștenirea lăsată de Mioara Roman! Cine va trebui să plătească datoriile rămase
Pensionarii cărora nu li s-au adăugat sporurile la recalculare. Veniturile reale ar putea avea o...
Tamás Sulyok a fost desemnat noul preşedinte al Ungariei / Iohannis îi transmite felicitări
Ce i-a dus Petre Roman fostei soţii, la priveghi? Cu ce a mers la căpătâiul...
A fost găsit CEVA NEMAIVĂZUT până ACUM pe suprafața unei stele
NOUL VERDICT pe care îl așteaptă SIMONA HALEP. Este procesul de 10 milioane de dolari
Românii nu mai cumpără online. Motivele pentru care a căzut piața
Cine sunt concurenții de la Asia Express sezonul 7. Acestea sunt cele 9 perechi care...
BANCUL ZILEI. Bulă: Nevastă-mea a bușit mașina! Ștrulă: Sper că nu este rănită!
Cum încearcă firmele din Coreea de Sud să crească natalitatea țării?