Liviu Dragnea află joi dacă va fi eliberat condiționat, după doi ani de închisoare. Judecătorii i-au ascultat pledoaria finală pe o tabletă

Liviu Dragnea află joi dacă va fi eliberat condiționat, după doi ani de închisoare. Judecătorii i-au ascultat pledoaria finală pe o tabletă
Liviu Dragnea află joi dacă va fi eliberat condiționat, după doi ani de închisoare. Judecătorii i-au ascultat pledoaria finală pe o tabletă
Publicat: 26/05/2021, 10:33

Liviu Dragnea află joi dacă va fi eliberat, la doi ani de la condamnare. Judecătorii i-au ascultat pledoaria finală pe o tabletă

UPDATE 10:30. Liviu Dragnea va afla joi dacă iese mai devreme din închisoarea, la fix doi ani de la condamnarea în dosarul angajărilor fictive din Teleorman. Tribunalul București a dezbătut cererea lui de eliberare condiționată și a anunțat că va lua o decizie în 27 mai.

Avocații lui Dragnea au cerut amânarea dezbaterilor pe motiv că mai există un dosar în care se cere strămutarea cazului la altă instanță, iar în acel dosar nu s-a dat încă o soluție.

Judecătorii au respins cererea și au judecat dosarul. În pledoaria finală, Dragnea a fost întrebat cum vede condamnarea și a spus că în cariera sa a îmbunătățit viața a mii de oameni.

Dragnea a oferit declarația prin videoconferință, pe o tabletă, pe care judecătorii au transmis-o de la unul la altul.

Știrea inițială. Tribunalul București judecă miercuri cererea lui Liviu Dragnea de eliberare condiționată. Instanța decide definitiv dacă fostul lider PSD pleacă din penitenciar și execută restul pedepsei în libertate sau rămâne în continuare în spatele gratiilor.

Decizia instanței va fi pronunțată cu o zi înainte de împlinirea a doi ani de când fostul lider PSD a fost încarcerat, după condamnarea la 3 ani și 6 luni, în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Cererea trebuia să fie judecată pe 19 mai, dar instanța a amânat-o pe 26 mai pentru că avocata acestuia, Flavia Teodosiu, nu s-a putut prezenta la proces, din motive medicale.

Judecătorul așteaptă miercuri și răspunsul la cererea trimisă Penitenciarului Rahova de a spune exact câte zile câștig a obținut Liviu Dragnea pentru munca prestată în cei doi ani în care a fost închis, perioadă care se adaugă la zilele de pedeapsă executate.

Liviu Dragnea consideră că cererea sa nu poate fi judecată obiectiv la Tribunalul București și a cerut ca dosarul să fie trimis unui alt tribunal din țară. Dosarul va fi judecată însă miercuri la Tribunalul București, după ce  Curtea de Apel a amânat strămutarea cererii de eliberare condiționată a fostului lider PSD pentru 14 iunie.

Pe 27 aprilie, Judecătoria Sectorului 5 a respins, ca neîntemeiată, cererea de eliberare condiţionată a fostului președinte al PSD Liviu Dragnea, formulată după ce Comisia specială de la Penitenciarul Rahova a constatat că îndeplinește condițiile pentru a fi pus în libertate. Liviu Dragnea este încarcerat în Penitenciarul Rahova din 27 mai 2019.

”Liviu Dragnea nu a dat dovezi temeinice de îndreptare”

Judecătoria Sectorului 5 a respins cererea de liberare condiţionată formulată de Liviu Dragnea pe motiv că este ”neîntemeiată”  și a stabilit că fostul lider PSD poate formula o nouă solicitare după 27 iunie 2021.

Magistratul de la Judecătoria Sectorului 5 care a decis să nu îl elibereze condiționat pe Liviu Dragnea din Penitenciarul Rahova și-a motivat decizia arătând că nu și-a format convingerea că acesta a dat dovezi temeinice de îndreptare.

Judecătorul a constatat că Liviu Dragnea are fracția de pedeapsă executată, la perioada din 27 mai 2019 adăugându-se 122 de zile care îi sunt considerate ca executate în baza muncii prestate. Instanța a reținut și că fostul președinte al PSD a fost recompensat de opt ori de când este încarcerat.

Judecătorul nu a considerat însă că poblemele medicale reprezintă un criteriu pentru eliberarea condiționată, mai ales că Liviu Dragnea „a solicitat anterior să îşi exercite dreptul la muncă”, potrivit motivării deciziei de la Judecătoria Sectorului 5, obținută de GÂNDUL.

Magistratul a apreciat că ”scopul pedepsei nu poate fi atins la acest moment prin liberarea petentului” și a adăugat că ”raportat la funcţia de exemplaritate a pedepsei, fiecare cetăţean trebuie să fie conştient de consecinţele la care s-ar expune în cazul încălcării legii penale”.

Dragnea, sancționat după interviul în mass-media

Liviu Dragnea a fost sancţionat după apariţia interviului dat prin Skype fostei sale consiliere şi a rămas  la acel moment fără drept de muncă. Deoarece zilele de  de muncă sunt considerate zile executate câştigate, fostul lider PSD a pierdut, din cauza sancţiunii, şansa de a ieşi ceva mai repede din penitenciar.

Instanţa reţine faptul că petentul a fost sancţionat disciplinar o dată pentru o abatere disciplinară gravă săvârşită pe parcursul executării pedepsei, în urma comunicării acestuia cu mass-media, fără solicitarea unui acord anterior administraţiei penitenciarului (în data de 15.09.2020 rămânând definitivă), sancţiune pe care a reuşit să o ridice abia în 19.02.2021.

Motivarea deciziei Judecătoriei Sectorului 5

Liviu Dragnea se află în penitenciar din 27 mai 2019, când a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la 3 ani şi 6 luni de închisoare.

Citește și: Liviu Dragnea, victorie în justiție: Judecătorii au decis că i-a fost încălcat dreptul la sănătate şi apărare în penitenciar, după ce a fost operat

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
FOTO. Anna Lesko, apariție controversată, fără lenjerie intimă! Imaginile nu lasă loc interpretărilor
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Sorana Cîrstea nu merge la nunta Simonei Halep! De ce l-a lăsat singur pe Ion...
Salariul minim pe economie, MAJORAT SEMNIFICATIV în perioada următoare! Ce fericire
Pentagonul confirmă dezvăluirile din presa americană: Generalul Mark Milley a comunicat cu oficiali chinezi în...
Top 7 SUV-uri de familie: modele populare care pot fi cumpărate cu 7.000 de euro...
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Președintele CNCD: Nu există cadru legal pentru introducerea certificatului verde
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
O țară cunoscută și-ar putea schimba numele curând. Titulatura propusă le va suna ciudat europenilor
Ludovic Orban încalcă legea, din nou. Ce și-a permis să facă în timpul unei ședințe...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Adevărata cauză a morții a celebrului manelist Petrică Cercel
Veste îngrozitoare după moartea lui Petrică Cercel. Florin Salam e în stare gravă
Scandal monstru cu Becali dezlănțuit. A BĂTUT și UMILIT oamenii, în plină stradă. La un...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Cei mai bogaţi oameni din lume şi un conflict extraterestru care durează de 15 ani....