Lotul OLIMPIC de matematică, rezultate de excepție la Balcaniadă. Profesorul Cătălin Gherghe: „Băiatul nostru a luat MAXIMUL de puncte, totul perfect”

Lotul OLIMPIC de matematică, rezultate de excepție la Balcaniadă. Profesorul Cătălin Gherghe: Băiatul nostru a luat MAXIMUL de puncte, totul perfect
Publicat: 01/05/2024, 13:37
Actualizat: 02/05/2024, 10:44

Vești foarte bune venite din Bulgaria, acolo unde lotul olimpic român la matematică a  înregistrat noi rezultate excepționale. O medalie de aur și locul I cu punctaj maxim, patru medalii de argint și una de bronz pentru România, la Olimpiada Balcanică de Matematică 2024 desfășurată zilele acestea la Varna, cu participarea a 22 de echipe. Reamintim că
în perioada 27 aprilie – 2 mai 2024 s-a desfăşurat în Varna, Bulgaria a 41-a Olimpiadă Balcanică de Matematică (BMO 2024).

La BMO 2024 au participat 22 de echipe (record de participare) din Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cipru, Grecia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Republica Moldova, România și Serbia (țări membre) precum și echipe din Algeria, Azerbaidjan, Elveția, Franța, Georgia, Italia, Kazahstan, Kyrgystan, Arabia Saudită, Turkmenistan, Uzbekistan și Marea Britanie (țări invitate).

„Subiectele au fost însă mai grele decât cele de anul trecut”

Profesorul Cătălin Gherghe, decan al Fcaultății de Matematică și Informatică, Universitatea București, a declarat pentru Gândul că subiectele au avut un grad de dificultate mai mare decât cele de anul trecut.

Omul care coordonează locutul olimpic de matematică a mai vorbit și despre o schimbare a generației, precizând că anul acesta echipa care a fost la Olimpiada Internațională din 2023, când România a obținut cinci medalii de aur, s-a înjumătățit.

„Avem un băiat care a luat maximul de puncte, adică 40, ceea ce înseamnă că a făcut tot perfect și chiar a făcut perfect. Dacă ne uităm la medalii, echipa care a fost la Olimpiada Internațională în 2023, când am luat cinci medalii de aur, s-a înjumătățit. Adică, este o schimbare a generației, știți că se întâmplă.

Dar, chiar și acum când schimbăm echipa – anul acesta, doi copii au participat pentru prima dată la o competiție de seniori și este un trac, emoții…. Cine nu este în competiție nu știe. Dar, iată că și după această schimbare a echipei, avem aceste rezultate. Subiectele au fost însă mai grele decât cele de anul trecut. Asta este părerea mea și se poate vedea din punctaje”, a conchis profesorul Gherghe.

Olimpicii români, noi rezultate de excepție la Balcaniadă

Elevul medaliat cu aur, Vlad Titus Spătaru, a obținut locul I cu punctajul maxim, fiind singurul elev din țările cu statut oficial la balcaniadă cu această performanță.

  • Vlad Titus Spătaru – medalie de aur – locul I cu punctajul maxim –  de la Liceul Internațional de Informatică București (ICHB)
  • David-Andrei Anghel de la Liceul Internațional de Informatică București – medalie de argint
  • Andrei Chiriță de la Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu București – medalie de argint
  • Pavel Ciurea de la Liceul Internațional de Informatică București Aida Mitroi, de la Liceul Internațional de Informatică București – medalie de argint
  • Andrei Vila de la Liceul Internațional de Informatică București – medalie de bronz

Elevii sunt însoțiți de conferențiarul universitar dr. Cătălin-Liviu Gherghe, decan la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București (lider de echipă) și de profesorul Ovidiu Șontea de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București.

„Recunoștință tuturor celor ce susțin performanța în educație!”

Ligia Deca, ministrul Educației, a postat un mesaj de felicitare pentru elevii olimpici și pentru coordonatorii lor.

„Vești grozave primite aseară din Bulgaria: o medalie de aur și locul I cu punctaj maxim, patru medalii de argint și una de bronz pentru România, la Olimpiada Balcanică de Matematică 2024 desfășurată zilele acestea la Varna, cu participarea a 22 de echipe!

Echipa României a fost coordonată de conf. univ. dr. Cătălin-Liviu Gherghe, Decanul Facultății de Matematică și Informatică, Universitatea din București (Leader) și însoțită de profesor Ovidiu Şontea de la Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu București (Deputy). Recunoștință tuturor celor ce susțin performanța în educație!”

CITIȚI ȘI:

Omul din spatele olimpicilor care au făcut România o superputere la matematică. Cătălin Gherghe dezvăluie „socotelile” din culisele performanței

Geniul matematicii din România, admis la o prestigioasă facultate din SUA. Ce spune despre olimpiada națională vs. internațională

„Micul Pitagora” de România. POVESTEA adolescentului cu o minte sclipitoare, a cărui supraputere este matematica: „A fost o experiență absolut ireală”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Su-57 vs F-16: Cum se compară cel mai avansat avion de luptă al Rusiei cu...
Câștigă 200 de lei doar în câteva minute! Ciprian a dat lovitura cu o afacere...
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Alpinistul român Gabriel Tabără a murit pe Everest
Cum arată mașina viitorului de la Dacia. Mașina pare desprinsă din filmele SF
DIETA-MINUNE a Nicoletei Luciu | Așa a slăbit rapid 35 de kilograme. Arată de milioane...
Cum poţi calcula când ieşi la pensie. Vârsta de pensionare se va modifica în funcţie...
Cât a ajuns să coste roșiile românești în piețe! Românii, în pragul disperării
Cum arată, de fapt, cele mai scumpe apartamente din Dubai! Nimeni nu se aștepta la...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Trebuie să scoți mașina din viteză de câte ori oprești la semafor?
Reacţia lui Iohannis după ce şeful Armatei a avertizat că există riscul escaladării conflictului din...
Împăratul CRUD care a ordonat ca SOȚIA să-i fie FIARTĂ de vie!
Alertă meteo în România. Urmează fenomene extreme
Imagini incendiare cu Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa în Dubai. Bruneta de 41...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Monica Anghel a slăbit 40 de kilograme! Cântăreaţa, motivul din spatele acestei schimbări radicale: "Am...
BANCUL ZILEI. - I-am dat împrumut unui amic 200 de lei, dar văd că nici...
Un studiu a descoperit de ce peștii africani au ochii mai mari
×