Lovitură de stat în Gabon. Militarii susțin că au preluat puterea, imediat după alegerea președintelui Ali Bongo

Lovitură de stat în Gabon. Militarii susțin că au preluat puterea, imediat după alegerea președintelui Ali Bongo
Sursa FOTO: Twitter/ Ali Bongo Ondimba
Publicat: 30/08/2023, 10:31
Actualizat: 30/08/2023, 10:43

Un grup de ofițeri militari care pretind că reprezintă „forțele de apărare și securitate” din Gabon au anunțat, miercuri, că au preluat puterea în națiunea africană, potrivit unei adrese televizate care circulă pe rețelele de socializare, transmite AP și CNN.

Miercuri, Biroul electoral din Gabon a declarat că președintele în exercițiu, Ali Bongo, a câștigat alegerile prezidențiale cu 64,27% din voturi, după alegerile generale afectate de întârzieri, pe care opoziția le-a catalogat drept frauduloase. Ali Bongo, a câștigat un al treilea mandat, extinzând conducerea de o jumătate de secol a familiei sale asupra țării din Africa Centrală, recunoscută la nivel internațional pentru resursele petroliere.

Militarii au transmis un mesaj pe canalele media africane în care afirmă că au anulat rezultatele alegerilor din 26 august și că intenționează să dizolve instituțiile democratice din Gabon.

În această zi, 30 august 2023, noi, forțele de apărare și securitate, ca parte a comitetului pentru tranziție și restabilire a instituțiilor –  în numele poporului din Gabon și al gardienilor instituțiilor gaboneze, am decis să apărăm pacea punând capăt regimului actual. Procedând astfel, alegerile din 26 august 2023, precum și rezultatele falsificate ale acestora sunt anulate. Granițele sunt închise până la noi ordine. Toate instituțiile republicii sunt dizolvate. În special guvernul, senatul, adunarea națională, curtea constituțională și consiliul economic, social și de mediu și consiliul electoral din Gabon, a transmis un purtător de cuvânt al militarilor puciști gabonezi.

Dacă militarii vor avea succes, lovitura de stat ar reprezenta a opta în Africa de Vest și Centrală din 2020, a informat Reuters. Loviturile de stat din Mali, Guineea, Burkina Faso, Ciad și Niger au subminat progresul democratic în ultimii ani în mai multe țări africane.

Ali Bongo, în vârstă de 64 de ani, a preluat locul tatălui său, Omar Bongo, care a murit în urma unui stop cardiac în timp ce era tratat pentru cancer într-o clinică din Spania, în 2009, după 42 de ani de conducere a țării. Bătrânul Bongo a ajuns la putere în 1967, la șapte ani după independența țării față de Franța – 17 august 1970.

Tentativă de lovitură de stat eșuată în 2009

Nu este prima dată, când o junte militară din Gabon încearcă să preia puterea. O tentativă de lovitură de stat asemănătoare a avut loc în ianuarie 2019, când un grup de soldați și ofițeri militari au luat cu asalt sediul radioului și televiziunii de stat, luând mai mulți ostatici și declarând că au preluat controlul asupra națiunii.

În 2019, tentativa de lovitură de stat s-a întamplat în absenta presedintelui Ali Bongo, care nu se afla în țară, deoarece a suferit un accident vascular cerebral.

Gabon este un stat situat în vestul Africii Centrale, ce se învecinează cu Guineea Ecuatorială, Camerun, Republica Congo și Golful Guineei. Țara are o populație estimată la 2 milioane de locuitori. Capitala și cel mai mare oraș este Libreville.

Sursa: AP/CNN

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Un an de război în Ucraina. Un fost șef în SRI explică greșelile făcute de Putin și analizează tentativa de lovitură de stat a Rusiei în Moldova. ”Mercenari Wagner deghizați în suporteri de fotbal care să devasteze orașul, să ocupe Guvernul, Președinția” 

Cei patru români care au fost prinși în mijlocul unei lovituri de stat în Niger au fost evacuați. MAE anunță că a finalizat demersurile necesare

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
A început deszăpezirea pe Transfăgărășan! Când ar putea fi permisă circulația?