Cei patru români care au fost prinși în mijlocul unei lovituri de stat în Niger au fost evacuați. MAE anunță că a finalizat demersurile necesare

Cei patru români care au fost prinși în mijlocul unei lovituri de stat în Niger au fost evacuați. MAE anunță că a finalizat demersurile necesare
Publicat: 03/08/2023, 09:21

MAE anunță că a finalizat demersurile necesare pentru evacuarea cetățenilor români care au fost prinși în mijlocul unei lovituri de stat în Niger.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează, joi, că a fost realizată evacuarea celor patru cetățeni români din Niger.

„Astfel, ultimii trei cetățeni români aflați pe teritoriul Republicii Niger (aflați în evidențele Ambasadei României la Alger) au fost preluați de unul din zborurile de evacuare organizate de către autoritățile franceze, cu destinația Paris, nemaiexistând, la acest moment, alte solicitări în acest sens”, conform unui comunicat al ministerului.

Recomandările Ministerului de Externe

De asemenea, pentru evitarea unor situații deosebite în care s-ar putea afla cetățenii români, MAE reamintește că pentru Niger a fost emis un avertisment de călătorie “Există factori confirmaţi de risc – evitaţi călătoriile!”.

În acest context, MAE recomandă ferm tuturor cetățenilor români care se află pe teritoriul Nigerului să se adreseze Ambasadei României la Alger şi să comunice coordonatele proprii, pentru a putea fi contactaţi în caz de necesitate.

MAE precizează că Ambasada României la Alger urmărește cu atenție evoluția situației de securitate din Republica Niger, menține legătura cu reprezentanții celorlalte state membre UE, fiind pregătită să acorde asistența și protecția consulară necesară, conform competențelor.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Alger: +213 23 48 55 85, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români au la dispoziție și numărul de telefon de urgență al misiunii diplomatice la Alger: +213 79 2016940.

Militarii din Niger au răsturnat regimului președintelui Bazoum

Militarii pucişti din Niger l-au reținut miercuri pe preşedintele Mohamed Bazoum, aflat la putere din 2021, și au anunțat la televiziunea națională că au răsturnat regimul aflat la putere.  La o zi după ce a fost arestat în interiorul palatului prezidenţial din capitală, Bazoum a jurat că va proteja „democrația obținută cu greu”, relatează Reuters.

Ministrul de Externe al țării, Hassoumi Massoudou, a făcut un apel către toți „patrioții și democrați” să intervină pentru a pune capăt loviturii de stat.

Cea de-a șaptea lovitură de stat din Africa de Vest și Centrală din 2020

Declarațiile au fost făcute după ce soldații din Niger au anunțat că au răsturnat regimul președintelui Mohamed Bazoum, marcând cea de-a șaptea lovitură de stat din Africa de Vest și Centrală din 2020.

Militarii din Niger au răsturnat regimului președintelui Bazoum. Puciștii au lansat declarația în numele unui grup care se numește Consiliul Național pentru Protecția Patriei (CNSP).

„Noi, forțele de apărare și securitate adunate sub CNSP, am decis să punem capăt regimului pe care îl cunoașteți”, a spus unul dintre comandanți, Amadou Abdramane, care a fost înconjurat de alți nouă soldați în uniformă. Motivul este „deteriorarea situației de securitate și proasta guvernare.”

Bazoum este susținut de SUA și ONU

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, și-a exprimat „sprijinul neclintit” pentru președintele nigerian într-un apel telefonic. El a cerut, de asemenea, „eliberarea imediată.”

„Nu pot spune dacă este o lovitură de stat din punct de vedere tehnic sau nu. Dar aceasta este o încercare clară de a prelua puterea cu forța și de a încălca constituția”, a spus Blinken.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a vorbit și cu Bazoum și i-a oferit, de asemenea, „sprijinul deplin al ONU.”

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Primele imagini cu Florin Piersic transportat la Institutul Matei Balș din Capitală, cu...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
Diagnosticat cu TUMORĂ pe creier! Actorul român, iubit de toată lumea, a fost operat de...
Telenovelă în Iași. Un preot a fugit cu cheile de la biserică și cu presupusa...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
A venit vestea teribilă despre Florin Piersic: O nenorocire foarte mare
Rețete delicioase cu cartofi. Garniturile sunt fabuloase
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Florin Piersic, transferat de urgență la un spital din București. Primele declarații ale medicului care...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Pedeapsa decisă în unul dintre cele mai grave cazuri de abuzuri asupra copiilor din istoria...