Lovitură pentru „El Mencho”, traficantul de droguri mai periculos decât „El Chapo”. Soția lui a fost arestată de armata mexicană

Publicat: 17/11/2021, 22:30

Soția traficantului de droguri „El Mencho” a fost arestată, luni, în timp ce „lațul” se strânge în jurul celui care și-a făcut un renume mai teribil decât „El Chapo”.

Rosalinda Gonzalez Valencia a fost prinsă de armata mexicană și este acuzată de spălare de bani, în cadrul „imperiului sângeros” condus de soțul ei, scrie The Sun.

Femeia este acuzată că se ocupă de finanțele cartelului de droguri CJNG Jalisco New Generation, coordonat de „El Mencho”.

Soția traficantului a fost arestată în Guadalajara și a ajuns într-o închisoare situată la sute de kilometri distanță de statul Morelos. Autoritățile se tem ca nu cumva oamenii soțului ei să încerce să o elibereze.

Frații și copiii ei au fost reținuți, de asemenea, pe măsură ce forțele de ordine încep să câștige războiul violent cu mafia mexicană.

Familia lui „El Mencho” este acuzată că a spălat banii obținuți din vânzarea de droguri, în afaceri imobiliare, vestimentare, dar și într-o brutărie și o companie de produse organice.

Principala sursă de venit pentru cartel este SUA, unde exportă metamfetamină și fentanil.

Autoritățile din Mexic speră că arestarea femeii va reprezenta o lovitură dură pentru crima organizată și structura sa financiară.

Soțul acesteia, Nemesio Oseguera Cervantes – cunoscut și ca „El Mencho” – se ascunde în continuare și guvernul SUA a pus o recompensă de 10 milioane de dolari pe capul său.

Metodele lui „El Mencho”: Își dizolvă victimele în acid

Liderul brutal al cartelului de droguri CJNG i-a îngrozit pe anchetatori cu metodele lui „extrem de violente”, care rivalizează cu cele ale lui „El Chapo” Guzman, care își ispășește în prezent pedeapsa pe viață într-o închisoare de maximă siguranță din SUA.

Ascensiunea lui „El Mencho” a fost alimentată de un comportament extrem de violent, comparat cu cel al grupului terorist ISIS.

Se presupune că oamenii lui „El Mencho” au scos inimile victimelor, le-au dizolvat trupurile în acid, și-au spânzurat inamicii și chiar au ucis femei însărcinate.

Printre „locotenenții” acestuia s-a numărat și La Catrina, o femeie asasin care a fost ucisă într-un schimb de focuri cu polițiștii.

„Armata” lui „El Mencho” rivalizează cu cea mexicană, deși autoritățile au minimizat pericolul.

Gonzalez Valencia a mai fost arestată și în 2018, fiind ulterior eliberată pentru o cauțiune de 60.000 de dolari.

CJNG a pus la cale ambuscade în plină stradă, pentru a-i elibera pe membrii cartelului din mâinile forțelor de ordine.

Mai periculos decât era „El Chapo”

Potrivit lui Mike Vigil, un polițist cunoscut pentru succesul în destructurarea cartelurilor, imperiul lui „El Mencho” valorează un miliard de dolari, rivalizând cu cel al rivalului „El Chapo”.

Expertul și fostul șef de operațiuni internaționale al DEA a declarat că „El Mencho” este mai periculos ca un șarpe cu clopoței, mai periculos ca „El Chapo”.

Acesta a averitizat că „El Mencho” este foarte bine apărat de cartelul loial, care se va lupta oricând cu forțele de securitate mexicane și acesta are mereu un „plan de evadare”.

„El Mencho” a colaborat cu Jose Gonzalez-Valencia, cumnatul său, șeful organizației criminale Los Cuinis (DTO), pentru a crea o „dinastie a traficanților”.

Războaiele brutale pe care „El Mencho” le-a dus cu cartelul Sinaloa s-au soldat cu numeroși morți. Traficanții obișnuiau să atârne de poduri cadavrele decapitate, ca avertisment pentru ceilalți.

Într-o filmare îngrozitoare, un gangster dintr-un cartel rival, cu mâinile legate la spate și îmbrăcat doar cu lenjeria intimă, este măcelărit și cadavrul său este atârnat de un pod.

Săptămâna trecută, Gonzalez-Valencia a fost extrădat din Brazilia în SUA, unde va răspunde acuzațiilor grave de trafic de droguri la nivel internațional.

Departamentul american de Apărare a etichetat ambele organizații criminale drept „printre cele mai periculoase” și „cele mai prolifice carteluri din Mexic”.

Autoritățile americane l-au acuzat pe „El Mencho” de trafic de droguri, corupție și crimă.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult