Lucian Bode a cerut retragerea cărții publicate pe baza tezei de doctorat. Ministrul de Interne nu renunță la acțiunea în instanță împotriva Comisiei de Etică a UBB

Lucian Bode a cerut retragerea cărții publicate pe baza tezei de doctorat. Ministrul de Interne nu renunță la acțiunea în instanță împotriva Comisiei de Etică a UBB
Consiliului Național de Etică contrazice decizia Comisiei de Etică a UBB în speța plagiatului lui Bode
Publicat: 26/01/2023, 17:36
Actualizat: 26/01/2023, 17:53

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a cerut retragerea cărții bazate pe teza sa de doctorat, după ce Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai (UBB) a stabilit că este profund viciată și cu abateri grave de la etica academică. Editura a confirmat și a acceptat solicitarea de retragere de la difuzare și vânzare a oricăror exemplare, respectiv suspendarea oricăror demersuri de republicare. Lucian Bode continuă și acțiunea în instanță, contestația ministrului la decizia Tribunalului Sălaj prin care i-a fost respinsă acțiunea împotriva Universității „Babeș-Bolyai” fiind înregistrată joi.  

Ministrul Lucian Bode a dat în judecată, pe 5 ianuarie, Comisia de Etică a UBB, cerând în instanță anularea hotărârii de reverificare a lucrării sale de doctorat, pentru suspiciuni de plagiat.

Pe 11 ianuarie 2023, Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai (UBB) preciza, după reanalizarea lucrării de doctorat a ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode că „suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate”.

Se confirmă și alte abateri de la etica cercetării decât cele reclamate anterior și analizate de Comisie – plagiat și citare defectuoasă sau incorectă. Abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată”, a stabilit Comisia de Etică a UBB.

Decizia de reanalizare a tezei de doctorat a venit după ce jurnalista Emilia Șercan a publicat o analiză care arăta că ministrul Lucian Bode a plagiat cel puțin 18,5% din teză, nu doar 2,95%, cum stabilise UBB după prima analiză.

Ce a cerut UBB bibliotecilor, după ce a stabilit că Lucian Bode a plagiat în teza de doctorat

În urma decizie de plagiat, UBB a anunțat joi că a trimis Bibliotecii Naționale și Bibliotecii Central Universitare Cluj, unde se află teza de doctorat a lui Lucian Bode, cu titlul ”Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual”, concluziile Comisiei de Etică, potrivit cărora lucrarea este ”profund viciată prin segmente plagiate și citări incorecte grave”.

Adresa trimisă de UBB ar urma să fie atașată în teza de doctorat printată a lui Lucian Bode și în cartea publicată pe baza acesteia, în orice bibliotecă există acestea.

”În consecință, pentru a normaliza circuitul academic, vă rugăm să includeți această adresă, și cele două Hotărâri ale Comisiei de etica din UBB atașate, în teza de doctorat printată și înregistrată în biblioteca dvs. sau la bibliotecile din subordine, precum și în cartea publicată pe baza acesteia, «Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual», ISBN 978‐606‐8330‐83‐9, publicată în anul 2021 la Editura CA Publishing, inclusiv prin mijloace electronice și în variantele electronice ale tezei/cărții. Acest lucru este semnalat și pe site-ul Institutului de Studii Doctorale din UBB”, potrivit solicitărilor transmise de universitate.

De asemenea, UBB a solicitat Editurii CA Publishing să trimită adresa tuturor Bibliotecilor unde poate fi identificată, spre a fi inserată în carte.

UBB a precizat că a primit de la Lucian Bode, joi, o informare potrivit căreia a solicitat editurii CA Publishing să retragă cartea sa, până când instanța va da o soluție definitivă în acest caz.

“(…) până la lămurirea definitivă a acestor aspecte de către instanțele de judecată, am solicitat editurii CA Publishing, unic deținător al drepturilor editoriale asupra cărții, retragerea de la difuzare și/sau comercializare a oricăror exemplare, respectiv suspendarea oricăror demersuri de republicare. Editura a confirmat și a acceptat aceasta solicitare”, scrie în informarea transmisă de Lucian Bode la UBB.

Lucian Bode:”Apreciez în continuare că hotărârea Comisiei de Etică este afectată de grave vicii de legalitate”

Ministrul de Interne, Lucian Bode, spune că publicarea cărții a fost un demers independent pe care l-a întreprins, nefiind realizat sub egida Universității Babeș-Bolyai și nici parte a obligațiilor de natură academică pe care le-a avut în calitate de student-doctorand în cadrul Școlii Doctorale Relații Internaționale și Studii de Securitate.

Apreciez în continuare că hotărârea Comisiei de Etică este afectată de grave vicii de legalitate și că masurile dispuse reprezintă acte vătămătoare, însă până la lămurirea definitivă a acestor aspecte de către instanțele de judecată, am solicitat editurii CA Publishing, unic deținător al drepturilor editoriale asupra cărții, retragerea de la difuzare și/sau comercializare a oricăror exemplare, respectiv suspendarea oricăror demersuri de republicare”, a arătat ministrul Lucian Bode, într-un punct de vedere transmis G4Media.ro.

Emilia Șercan: „Cartea oricum nu a fost comercializată vreodată”

Jurnalista Emilia Șercan a publicat pe contul său de Facebook o reacție la anunțul făcut de UBB în cazul tezei de doctorat a lui Lucian Bode, după decizia de plagiat.

„Și tot azi, dr. Bode a informat UBB că a cerut editurii CA Publishing retragerea de la difuzare sau comercializare a cărții sale – care reprezintă teza publicată -, dar și suspendarea oricăror demersuri de republicare. Cartea oricum nu a fost comercializată vreodată și a fost publicată de dr. Bode doar pentru a bloca apariția ei pe platforma publică cu teze de doctorat. Știa el ce știa când a decis să o publice la fosta editură a fostului său coordonator de doctorat, într-un tiraj neglijabil, care nu a ajuns niciodată la vânzare în vreo librărie”, a scris Emilia Șercan.

Comisia de Etică: „Analiza poate fi reluată ori de câte ori este cazul, pe baza noilor dovezi”

Universitatea Babeș-Bolyai anunța pe 24 noiembrie 2022 reanalizarea tezei de doctorat a lui Lucian Bode, precizând că vor fi cooptați și experți internaționali independenți.

”Reamintim faptul că abaterile de etică se analizează exclusiv în urma unor sesizări sau prin autosesizare, când există în spațiul public dovezi clare și doar în limitele acestora. Orice altă abordare ar fi ilegală și contrară prezumției de nevinovăție, depășind și practicile academice standard.

De asemenea, pornind de la bunele practici internaționale, precizăm că analiza poate fi reluată ori de câte ori este cazul, pe baza noilor dovezi prezentate de către cei interesați”, preciza atunci Universitatea Babeș-Bolyai.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Rectorul UBB, mesaj pentru politicienii care vor să-și treacă în CV titulatura de doctor: „Doctoratul este înțeles greșit, nu e încununarea, ci începutul carierei. Nu-i oprește nimeni să facă doctorate, dar nu în paralel cu politica”

Decizie în cazul tezei de doctorat a lui Lucian Bode. Comisia de Etică a UBB: „Teza este profund viciată. Comisia îi solicită corecturi și retragerea cărții publicate pe baza tezei”/ Reacția ministrului: „E un precedent periculos. Voi merge înainte, în instanță”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un studiu arată că vitamina D ar putea crește rezistența la cancer