Bode: „Nu am mai văzut în niciun Consiliu atâta susținere pentru România. Deocamdată rămânem în acest scenariu, cu posibilitatea punerii pe ordinea de zi la următorul Consiliu JAI”

Bode: „Nu am mai văzut în niciun Consiliu atâta susținere pentru România. Deocamdată rămânem în acest scenariu, cu posibilitatea punerii pe ordinea de zi la următorul Consiliu JAI”
Sursă foto: Facebook
Publicat: 09/12/2022, 14:18
Actualizat: 09/12/2022, 15:30

Lucian Bode, ministrul de Interne, a declarat, vineri, în ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen, că ”deocamdată rămânem în acest scenariu, cu posibilitatea punerii pe ordinea de zi la următorul Consiliu JAI, care va fi în martie, ori la alt Consiliu extraordinar”.

„Regulile sunt foarte clare, o decizie de aderare a româniei la Spațiul Schengen poate fi luată doar în Consiliul Justiție și Afaceri Interne, secțiunea Afaceri Interne. Următorul Consiliu ordinar, Consiliu JAI, este programat pentru luna Martie. Dacă până atunci, va exista un consiliu extraordinar și președinția în exercițiu, cehă, președinția viitoare, suedeză, de la 1 ianuarie, va agrea, împreună cu Comisia, împreună cu statele candidate, și aici mă refer la românia și Bulgaria, să introducă pe ordinea de zi acest punct, în înțelegerea serviciului juridic al Comisiei, nu este nevoie să parcurgem toate procedurile parcurse deja ci, efectiv, este nevoie de un vot și de unanimitate.”, a declarat el.

Întrebat despre decuplarea României de Bulgaria, Bode a spus că s-a vorbit foarte mult despre acest scenariu, dar nu a existat pe masa Consiliului JAI.

„Am încercat sa negociem cu toată lumea, dovada ca ieri am obținut votul a 26 de state membre , susținerea Comisiei, susținerea Parlamentului european cu excepția Austriei toți ne-au susținut si credeți-mă că nu am văzut la niciun Consiliu o atâta susținere pentru România.

Am început evaluările împreună cu Bulgaria și avem o relație foarte bună cu aceasta. Ar fi fost incorect să purtăm discuții de acest fel.

Pe noua procedură de evaluare a unui stat candidat, lucrurile sunt relativ mai simple, deocamdată niciun stat nu a fost evaluat pe noua procedura rămâne sa vedem cu siguranța la Consiliu de săptămâna viitoare, va fi luat , deși nu este pe agenda Consiliului acest subiect, subiectul migrației este, dar inevitabil sunt convins ca se va discuta si acest subiect. Deocamdată rămânem în acest scenariu cu posibilitatea punerii la ordinea de zi la următorul Consiliu JAI din martie sau la orice alt Consiliu extraordinar”, a mai precizat ministrul de Interne.

Întrebat despre faptul că opoziția pregătește o moțiune care vă vizează Bode a spus că „Nu este prima moțiune. Din nou, abia aștept să prezint opiniei publice tot ceea ce a făcut Ministerul afacerilor Interne pentru ca această decizie să ajungă la vot, pe masa consiliului JAI, unde, votul este unul politic, dacă vreți, foarte pe scurt, știți foarte bine că de 11 ani: Guvernul României, Ministerul afacerilor Interne investește și a investit peste 1 miliarda de euro în dotări, în echipamente, în tehnologii noi. A pregătit peste 60.000 de specialiști la centrul nostru de pregătire de la Buzău, Centrul de Pregătire Schengen. A primit vizita de evaluare voluntară a 25 de specialiști în perioada 9-12 octombrie anul acesta. A primit vizita de evaluare a specialiștilor din Olanda. Toate aceste evaluări au ieșit impecabile și comunicarea Comisiei a fost foarte clară: România respectă toate condiționalitățile tehnice impuse de Schengen, mai mult, am fost dat exemple de bune practici, așa dar, structurile MAI și-au făcut datoria și dacă am fost, ieri, în postura de a se lua o decizie favorabilă pentru România, am fost și datorită profesionalismului angajaților MAI.”

Ioana Tudorascu
Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, Ioana activează la GÂNDUL.RO, având funcția de redactor. Este pasionată de sport, citit,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase