MAE a început demersurile pentru evacuarea a patru cetăţeni români din Niger. Avertisment: „Există factori confirmaţi de risc, evitaţi călătoriile!”

MAE a început demersurile pentru evacuarea a patru cetăţeni români din Niger. Avertisment: „Există factori confirmaţi de risc, evitaţi călătoriile!”
Publicat: 02/08/2023, 12:57
Actualizat: 02/08/2023, 12:59

Ministerul Afacerilor Externe precizează că, în contextul deteriorării situaţiei de securitate din Republica Niger, reprezentanţii Ambasadei României la Alger – care asigură reprezentarea diplomatică şi consulară în relaţia cu Republica Niger-  au întreprins demersuri urgente pentru identificarea cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul acestui stat.

Astfel, în prezent, în evidenţa Ambasadei României la Alger sunt patru cetăţeni români care şi-au anunţat prezenţa pe teritoriul Republicii Niger şi care au solicitat sprijin în vederea evacuării.

De asemenea, pe teritoriu acestei ţării se mai află lţi douăzeci de cetăţeni români care îşi desfăşoară activitatea în cadrul misiunilor EUCAP Sahel Niger (Misiunea de Consolidare a Capacităţilor Uniunii Europene Sahel Niger) şi EUMPM Niger (Misiunea UE de Parteneriat Militar Niger)

„Misiunea diplomatică este în contact permanent cu cetăţenii români şi, cu sprijinul Ambasadei României la Paris, au fost obţinute asigurări că cei patru cetăţeni români vor fi preluaţi şi transportaţi la Paris, în cursul acestei zile, cu unul dintre zborurile de evacuare organizate de către autorităţile franceze. De asemenea, sunt în curs de realizare şi alte demersuri diplomatico-consulare pentru identificarea unor soluţii de transport alternative”, arată comunicatul de presă al MAE.

Avertisment MAE: „Există factori confirmaţi de risc- evitaţi călătoriile!”

Totodată, reprezentanţii MAE mai spun, potrivit datelor disponibile la nivelul Ambasadei României la Alger, pe teritoriul Republicii Niger se află, la acest moment, alţi douăzeci de cetăţeni români care îşi desfăşoară activitatea în cadrul misiunilor EUCAP Sahel Niger (Misiunea de Consolidare a Capacităţilor Uniunii Europene Sahel Niger) şi EUMPM Niger (Misiunea UE de Parteneriat Militar Niger).

În acest context, MAE informează că pentru Republica Niger a fost emis un avertisment de călătorie „Există factori confirmaţi de risc – evitaţi călătoriile!” (https://www.mae.ro/travel-alerts/2912).

MAE recomandă ferm tuturor cetăţenilor români care se află pe teritoriul Republicii Niger să se adreseze Ambasadei României la Alger şi să comunice coordonatele proprii, pentru a putea fi contactaţi în caz de necesitate.

Militarii din Niger au răsturnat regimului președintelui Bazoum

Militarii pucişti din Niger l-au reținut miercuri pe preşedintele Mohamed Bazoum, aflat la putere din 2021, și au anunțat la televiziunea națională că au răsturnat regimul aflat la putere.  La o zi după ce a fost arestat în interiorul palatului prezidenţial din capitală, Bazoum a jurat că va proteja „democrația obținută cu greu”, relatează Reuters.

Ministrul de Externe al țării, Hassoumi Massoudou, a făcut un apel către toți „patrioții și democrați” să intervină pentru a pune capăt loviturii de stat.

Cea de-a șaptea lovitură de stat din Africa de Vest și Centrală din 2020

Declarațiile au fost făcute după ce soldații din Niger au anunțat că au răsturnat regimul președintelui Mohamed Bazoum, marcând cea de-a șaptea lovitură de stat din Africa de Vest și Centrală din 2020.

Militarii din Niger au răsturnat regimului președintelui Bazoum. Puciștii au lansat declarația în numele unui grup care se numește Consiliul Național pentru Protecția Patriei (CNSP).

„Noi, forțele de apărare și securitate adunate sub CNSP, am decis să punem capăt regimului pe care îl cunoașteți”, a spus unul dintre comandanți, Amadou Abdramane, care a fost înconjurat de alți nouă soldați în uniformă. Motivul este „deteriorarea situației de securitate și proasta guvernare.”

Bazoum este susținut de SUA și ONU

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, și-a exprimat „sprijinul neclintit” pentru președintele nigerian într-un apel telefonic. El a cerut, de asemenea, „eliberarea imediată.”

„Nu pot spune dacă este o lovitură de stat din punct de vedere tehnic sau nu. Dar aceasta este o încercare clară de a prelua puterea cu forța și de a încălca constituția”, a spus Blinken.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a vorbit și cu Bazoum și i-a oferit, de asemenea, „sprijinul deplin al ONU.”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Cum s-a lăsat pozată Simona Halep de Paște, la câteva ore după ce a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
El este Cristian, polițistul care și-a pierdut viața într-un accident de motocicletă la Galați: „Doi...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
INTERZIS pe tot teritoriul României. Legea pe care niciun român nu o va încălca
Buletinele vor fi înlocuite de noua carte de identitate pe model european
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Ce substanță radioactivă a fost găsită în urina fumătorilor de țigări electronice?