MAE, despre cei doi români atacați violent în Franța: Au fost transportați la o unitate medicală pentru asistență de specialitate. Reprezentanții misiunii diplomatice sunt în contact permanent cu aceștia

MAE, despre cei doi români atacați violent în Franța: Au fost transportați la o unitate medicală pentru asistență de specialitate. Reprezentanții misiunii diplomatice sunt în contact permanent cu aceștia
Publicat: 16/12/2020, 16:57

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că Ambasada României la Paris s-a autosesizat imediat în urma informațiilor apărute în mass-media referitoare la incidentul produs la data de 12 decembrie 2020, în localitatea Antony, cînd  trei persoane au fost agresate cu o armă albă, și a întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale pentru a obține informații suplimentare cu privire la identitatea și starea de sănătate a persoanelor afectate.

Două persoane au fost transportate la o unitate medicală pentru asistență de specialitate imediat după incident

Ca urmare a demersurilor Ambasadei României la Paris, autoritățile locale au confirmat că două dintre cele trei persoane implicate în incidentul menționat sunt cetățeni români, acestea fiind transportate la o unitate medicală pentru asistență de specialitate imediat după incident.

Unul dintre cei doi cetățeni români a fost deja externat, iar celălalt cetățean român este în continuare internat. MAE menționează că reprezentanții misiunii diplomatice au luat legătura cu cei doi cetățeni români, fiind în continuare în contact permanent cu aceștia, cu autoritățile locale și cu unitatea medicală la care se află persoana rănită.

Autorul este cercetat, în această etapă, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă de omor comisă din motive de rasă, etnie sau religie

Bărbatul care i-a atacat pe cei trei cu o violenţă ieşită din comun, fără absolut niciun motiv, le-a mărturisit anchetatorilor că a vrut să-i ucidă fiindcă i-a auzit vorbind o altă limbă şi pentru că, spune el, erau romi.

Totodată, autoritățile franceze au demarat o anchetă pentru stabilirea circumstanțelor producerii incidentului și a naturii acestuia, autorul fiind cercetat, în această etapă, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă de omor comisă din motive de rasă, etnie sau religie. Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Paris, continuă dialogul cu autoritățile locale, în special cu privire la ancheta în curs și acționează, potrivit competențelor sale, pentru respectarea drepturilor cetățenilor români.

MAE condamnă ferm orice act de violență și orice formă de xenofobie, rasism și discriminare și reiterează importanța continuării eforturilor susținute la nivelul Uniunii Europene pentru combaterea xenofobiei, a discriminării de orice natură și a discursului instigator la ură.

Agenția UE pentru Drepturi Fundamentale (FRA): Romii din Europa de Vest (45%) s-au simțit discriminați în cel puțin un domeniu al vieții în anul precedent

Agenția UE pentru Drepturi Fundamentale (FRA) a intervievat aproape 4.700 de persoane din comunitatea de romi și călători din șase țări din Europa de Vest: Belgia, Franța, Irlanda, Olanda, Suedia și Regatul Unit. Aproape jumătate dintre respondenți (45%) s-au simțit discriminați în cel puțin un domeniu al vieții în anul precedent. Acest lucru este în concordanță cu antițiganismul răspândit, dezvăluit de sondajele anterioare, care au arătat că aproape jumătate dintre cetățenii UE (45%) se simt inconfortabili ca fiind romi sau călători (Roma Travellers).

Un nou raport al Centrului European pentru Drepturile Romilor (ERRC) a constatat că comunitățile rome europene au cunoscut o creștere a rasismului și discriminării instituționale în timpul măsurilor de blocare COVID-19 din întregul bloc comunitar.

În iunie, Parlamentul European a solicitat Comisiei Europene să vină cu o lege pentru egalitatea, incluziunea și participarea romilor și combaterea Anti-Gypsyism. Se așteaptă ca Executivul UE să prezinte noul său cadru de un deceniu pentru incluziunea și participarea romilor anul acesta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 100 de prizonieri au evadat dintr-o închisoare afectată de inundații