Mai multe doze de la Johnson & Johnson au dispărut de la un centru de vaccinare din Botoșani, într-o singură noapte

Mai multe doze de la Johnson & Johnson au dispărut de la un centru de vaccinare din Botoșani, într-o singură noapte
Sursa FOTO - caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 05/01/2022, 12:38
Actualizat: 05/01/2022, 13:33

Personalul medical dintr-un centru de vaccinare din Botoșani i-au sesizat pe procurorii botoşăneni, la mijlocul lunii decembrie, cu privire la faptul că două fiole de vaccin (12 doze) de la Johnson & Johnson au dispărut peste noapte.

Deocamdată, anchetatorii nu au oferit mai multe informaţii cu privire la acest caz, dar – potrivit unor surse din cadrul anchetei citate de Monitorul de Botoșani – lipsa dozele ar fi fost semnalată la centrul de vaccinare de la Colegiul Gheorghe Asachi și ar avea legătură cu „vaccinarea la chiuvetă”.

Anchetatorii spun că cercetările vor fi anevoioase, asta şi pentru că sistemul de gestionare al campaniei de vaccinare este unul rudimentar, iar asta ar fi înlesnit sustragerea vaccinului şi modificarea unor foi de evidenţă. Practic, o singură parolă era atribuită întregului centru de vaccinare, pentru accesul în baza de date naţională, unde se puteau face modificări de către oricine avea acea parolă.

Mai mult, modificările se pot face chiar şi de acasă, dacă persoana ştie utilizatorul şi parola folosite de cei de la centru, care nu sunt puţini, astfel că era simplu de aflat aceste date.

Procurorii botoşăneni au deschis un dosar penal pe faptă, însă deocamdată nu este menţionată nicio persoană în cadrul anchetei.

„În acest moment există o sesizare cu privire la dispariţia, dintr-un centru de vaccinare de pe raza municipiului Botoşani, a unui anumit număr de doze de vaccin. Cu privire la această sesizare se efectuează cercetări in rem”, a precizat Valeriu Chihaia, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani.

Cazul a ajuns şi în atenţia Direcției de Sănătate Publică (DSP), care însă aşteaptă ancheta procurorilor, informarea venind pe căi oficiale de la Parchet.

„S-a primit o sesizare cu privire la faptul că dintr-un centru de vaccinare lipsesc câteva doze de vaccin. În momentul de faţă se desfăşoară o anchetă şi ulterior vom comunica şi noi concluziile acesteia”, a declarat  medicul Monica Adăscăliţei, directorul executiv al DSP Botoşani.

Cum au fost descoperite neregulile

Potrivit sursei citate, lipsa dozelor de vaccin a fost descoperită după o verificare încrucişată a unor registre din centrul de vaccinare. Astfel, la fiecare frigider unde sunt ţinute vaccinurile este un registru cu anumite înscrieri, iar la fiecare cabină de vaccinare este un alt registru, în care se trec persoanele vaccinate.

De asemenea, într-un alt registru se trec flacoanele, cu numărul de lot, ora când au fost deschise şi temperatura la care au fost ţinute.

Recent, reprezentanţii Primăriei, instituţie care se ocupă de coordonarea centrelor, au introdus încă un registru suplimentar, pentru o şi mai bună evidenţă, iar de aici au început şi problemele.

Concret, în momentul în care au verificat, angajaţii centrului au descoperit o serie de neconcordanţe între registrele vechi şi cel nou.

Mai mult, în momentul în care s-au făcut verificări mai riguroase, s-a observat că au fost adăugate persoane în sistem după ora 20.00, deşi centrul de vaccinare se presupune că este închis la acea oră.

Intrarea în sala de sport nu a fost forţată, ceea ce ar fi putut însemna că dacă cineva a luat acele fiole avea şi chei şi ştia exact unde să facă modificările, în afară de ultimul registru.


Vă recomandăm și:

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase