Maia Sandu vorbește pentru CNN: „Dacă Ucraina nu este ajutată, atunci Rusia nu se va opri”

Maia Sandu vorbește pentru CNN: „Dacă Ucraina nu este ajutată, atunci Rusia nu se va opri”
Publicat: 28/08/2023, 14:46
Actualizat: 28/08/2023, 16:09

Președintele Maia Sandu a acordat un interviu cunoscutei jurnaliste CNN, Christiane Amanpour, cu prilejul sărbătoririi Zilei Independenței a Republicii Moldova. Aceasta a avertizat că dacă Rusia nu va fi înfrântă, aceștia (n.r. – rușii) vor continua să își exercite puterea și asupra altor state: „Ucraina trebuie să obțină mai mult sprijin și toată lumea ar trebui să înțeleagă că dacă Ucraina nu este ajutată, atunci Rusia nu se va opri în Ucraina sau Moldova”.

Într-un interviu CNN realizat la Chișinău, președintele Republicii Molodova și-a exprimat speranța că Războiul din Ucraina se va sfârși la un moment dat: „În curând va veni mai mult sprijin, pentru ca Ucraina să-și poată recupera teritoriile și vom vedea sfârșitul acestui război nebun”. Amanpour a vorbit cu președintele Maia Sandu, când Moldova marchează cea de-a 32-a zi a independenței sale.

Sandu a atras atenția cu privire la tensiunile tot mai numeroase ale Federației Ruse, în special asupra teritoriului separatist pro-rus din estul Transnistriei, acolo unde sunt staționate trupe militare ruse, respectiv Armata a 14-a.

În februarie, președintele rus Vladimir Putin a revocat un decret de politică externă din 2012 care recunoștea parțial independența Moldovei, potrivit Reuters.

Sunt trupele ruse care sunt staționate ilegal în regiunea transnistreană. Și, desigur, așa încearcă autoritățile ruse să influențeze lucrurile în Republica Moldova (…) Când oamenii din Rusia încearcă să răstoarne un guvern ales democratic, acesta este un semn foarte clar că nu există niciun respect pentru această țară”, a spus Maia Sandu lui Amanpour, referindu-se la expulzarea diplomaților ruși.

Moldova așteaptă la „poarta” UE

Moldova nu este în prezent membră a Uniunii Europene, dar a solicitat aderarea la scurt timp după ce Rusia și-a lansat invazia, iar apoi i s-a acordat statutul de candidat în iunie 2022. România și-a exprimat de mai multe ori, inclusiv prin vocea premierului Marcel Ciolacu, susținerea față de parcursul pro-european al țării vecine de peste Prut, inclusiv cu ocazia Zilei Independenței Moldovei.

Maia Sandu a remarcat că „este un proces lung” și a recunoscut că în sistemul de justiție din Moldova încă „mai există judecători corupți și procurori corupți care nu doresc ca reformele noastre să aibă succes”, dar ea a subliniat că „democrația Moldovei va fi păstrată atunci când Moldova va deveni un stat membru cu drepturi depline al UE”.

Întrebată și despre moartea liderului Wagner, Yevgheni Prigojin, președintele Republicii Moldova a remarcat că „acest lucru doar reconfirmă riscurile care vin din Rusia, o țară care nu are dreptate. Din păcate, acest lucru nu se limitează la granițele Rusiei. Din păcate, acesta este modul în care Rusia acționează față de vecinii săi”, a transmis Maia Sandu.

Iohannis, mesaj de Ziua Independenței Moldovei

Președintele României, Klaus Iohannis a transmis un mesaj de felicitare cu ocazia sărbătoririi a 32 de ani de la câștigarea independenței Moldovei față de URSS. Șeful statului a transmis că va continua să sprijine Republica Moldova în drumul ei spre aderarea la UE.

Declarația de Indepență a Republicii Moldova a a fost adoptată și semnată de 278 deputați în parlament la 27 august 1991. Actul original a ars în timpul protestelor din 2009 la Chișinău, dar un document identic a fost restaurat în 2010. Republica Moldova a obținut recunoașterea oficială a statalității, la 2 martie 1992, când a obținut statutul de membru al Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Sursa: CNN

CITIȚI ȘI:

Eduard Hellvig, cu ocazia Zilei Independenței Republicii Moldova: ”Niciodată nu a fost condusă de un lider atât de bun și hotărât precum Maia Sandu”

Maia Sandu, la 1 an de când Republica Moldova a obținut statut de țară candidată la UE: ”Avem sprijinul țărilor europene, vom deveni un stat european”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...