Marcel CIOLACU, despre patriotismul economic: „Să producem și să consumăm cât mai mult românește”

Marcel CIOLACU, despre patriotismul economic: „Să producem și să consumăm cât mai mult românește”
Publicat: 07/06/2023, 15:25

Prezent la Conferința Națională cu tema „Tineri Lideri pentru Agricultură”, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a explicat ce înseamnă, în opinia sa, sintagma „patriotism economic”.

„Dincolo de banii europeni, vreau să vă prezint un nou concept pe care îl propun pentru perioada următoare și anume patriotismul economic, adică să producem și să consumăm cât mai mult românește”, a declarat Ciolacu.

Ciolacu: „Tineri fermieri sunt cheia pentru o agricultură modernă”

Eu cred cu tărie că tineri fermieri sunt cheia pentru o agricultură modernă, inovatoare și sustenabilă, cu o singură condiție: să dobândească abilitățile și cunoștințele necesare pentru a integra tehnologia și a implementa practicile agricole eficiente, astfel încât să se reducă impactul negativ asupra mediului și să se optimizeze producția. În felul acesta vom produce sustenabil și performant.

Sunt o mulțime de bani europeni care vor contribui la atingerea acestor obiective. Și sunt convins că dumneavoastră veți reuși ca, în strânsă colaborare cu Ministerul Agriculturii, să îi atrageți și să îi folosiți pentru dezvoltare.

Însă, dincolo de banii europeni, vreau ca astăzi să vă prezint un nou concept pe care îl propun pentru perioada următoare și anume patriotismul economic, adică să producem și să consumăm cât mai mult românește”, a precizat Ciolacu.

Liderul PSD a apreciat că „este extrem de important ca în domeniile cu potențial, așa cum este agricultura de pildă, statul român să aloce sume importante pentru investiții noi, retehnologizări sau extinderea capacităților existente pentru procesarea materiilor prime”.

„Doar în acest mod vom reuși să reducem deficitul de balanță comercială și vom spori valoarea produselor obținute în România. Pentru acest lucru vom avea nevoie ca voi tinerii să fiți cei care veți contribui decisiv la atingerea acestui obiectiv strategic, iar în perioada următoare să implementăm împreună politici publice sustenabile și eficiente, bazate pe indicatori de performanȚă și de rezultat” – Marcel Ciolacu

Despre problemele complexe în agricultură

Totodată, viitorul premier a transmis că problemele cu care se confruntă agricultura „sunt tot mai complexe și nu depind doar de disponibilitatea factorilor naturali”.

Impactul suprapus al crizelor recente – Criza resurselor umane; Pandemia COVID 19; Războiul din Ucraina; Criza economică – redefinesc locul, rolul și modul în care afacerile în agricultură rezistă și devin competitive.

Noile obiective și jaloane în lupta împotriva schimbărilor climatice impun acum agriculturii limitări noi, fără precedent.

Într-un asemenea context internațional, agricultura românească este într-un amplu proces de transformare, cu mize economice și sociale majore.

Fie că vorbim de asigurarea continuității și succesiunii în afacerile agricole, de focalizarea pe proiecte naționale strategice pentru reziliența și performanța agriculturii sau de extinderea unor noi modele economice pentru creșterea competitivității fermelor, toate acestea sunt preocupări majore care necesită un răspuns ferm și coerent.

Așadar, asigurarea rezilienței fermelor românești devine obiectiv de interes național, parte din strategia de securitate națională. Direcțiile de dezvoltare durabilă a agriculturii presupun modele de afaceri inovative, care să mențină competitivitatea fermelor și a recoltelor, în condițiile respectării normelor de protecție a mediului”, a punctat președintele PSD.

În context, Ciolacu a apreciat că este necesară sincronizarea proiectelor guvernamentale strategice naționale vizând dezvoltarea infrastructurii critice a agriculturii cu planurile individuale de asigurare a competitivității fermei.

Atât la nivel Uniunii Europene, cât și al României, există un decalaj în privința vârstei fermierilor. Îmbătrânirea populației în mediul rural continuă (vârsta medie europeană: 57 de ani). Doar 11% din fermierii europeni au sub 40 de ani, ceea ce pune serios problema viitorului sectorului agricol.

Pentru a ține pasul cu provocările viitorului, consider că noi avem o șansă pe care nu trebuie să o ratăm. După generații întregi de români care au plecat din țară, a venit momentul potrivit pentru a ne ține tinerii din agricultură aici, acasă”, a conchis social-democratul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Tichete cadou de 8 martie 2024. Se dau 300 de lei de Ziua Femeii!
FOTO. Cum arată tânăra acuzată că s-a culcat cu jumătate din vestiarul echipei de fotbal...
Momente sfâșietoare la procesul elevului criminal din Craiova. Tatăl victimei a lovit cu pumnii duba...
Boala care o chinuia pe Mioara Roman. Doctorii au diagnosticat-o greșit
Oraşul din România cu şomaj zero. Se caută "urgent" cel puţin 1.000 de muncitori
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
Noua Dacia Duster 2024 „INVADEAZĂ” România! Mai multe exemplare, văzute în trafic cu numere de...
Filmul tragediei din Centrul Vechi! De ce a fost bătută fără mila tânăra de 25...
Rusia amenință că va ataca NATO, dacă Franța va trimite trupe în Ucraina: „Putem vorbi...
Cum a transformat un guvernator un oraş "interzis" într-un paradis turistic în doar 26 de...
Continuă calvarul pentru fosta asistentă a lui Capatos! Au intrat peste ea în casă 😲
MOMENTUL în care ROMÂNIA și-a pierdut CEL MAI PREȚIOS teritoriu
Putin CUTREMURĂ toată omenirea! Anunţul ISTORIC făcut chiar azi, 29 februarie
Noutățile Netflix martie 2024. Ce filme și seriale noi apar
Andreea Bălan, peripeții la miezul nopții. Jurata Te cunosc de undeva! nu a putut intra...
BANCUL ZILEI. Bulă: Bubulino, hai să facem dragoste că mai am de trăit doar 24...
Furnicile de deșert au o abilitate de navigare neobișnuită