Marcel Ciolacu, plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva lui Florin Cîțu, dar și a altor demnitari: ”Crearea unui buget paralel, ocult, destinat membrilor si reprezentanților PNL” | DOCUMENT

Marcel Ciolacu, plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva lui Florin Cîțu, dar și a altor demnitari: ”Crearea unui buget paralel, ocult, destinat membrilor si reprezentanților PNL” | DOCUMENT
Marcel Ciolacu, plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva lui Florin Cîțu
Publicat: 11/10/2021, 16:56
Actualizat: 11/10/2021, 17:08

Partidul Social Democrat a depus o plângere penală pentru ”abuz în serviciu” și ”constituire a unui grup infracțional organizat” împotriva lui Florin Cîțu, dar și a altor miniștri interimari. Marcel Ciolacu, șeful PSD, declarase, anterior, că aceeași plângere penală îi va viza pe toți demnitarii implicaţi în adoptarea H.G. nr. 1088/2021 prin care Executivul a alocat 1 miliard de lei din Fondul de Rezervă pentru proiecte locale.

Încă de pe 7 octombrie, Marcel Ciolacu anunța, pe pagina sa de socializare, că Florin Cîțu și Klaus Iohannis au alocat 80% din banii pentru administrația locală către localități cu primari PNL și UDMR.

”Le spun clar: în ciuda tuturor amenințărilor și a deciziilor profund nedrepte ale guvernării lor eșuate, nu vom ceda! Vor primi în schimb ceea ce merită:

  1. Plângere penală pentru abuz în serviciu față de toți demnitarii implicați în decizia luată de Guvern;
  2. Atacăm și desființăm hotărârea de Guvern prin care au alocat discreționar banii către primării din Fondul de Rezervă;
  3. Cîțu va pleca! De tot!”, avertiza Marcel Ciolacu în mediul online.

Guvernul a alocat peste 1 miliard de lei din Fondul de rezervă pentru proiecte locale, a anunțat Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA),

GÂNDUL prezintă extrase din această plângere penală depusă de Partidul Social Democrat – prin președintele Marcel Ciolacu – împotriva lui Florin Cîțu, prim-ministru interimar al România, a lui Kelemen Hunor, vice-prim-ministru interimar, a lui Zoltan Attila Cseke, ministrul interimar al Dezvoltării, Dan Vîlceanu, ministrul  interimar al Finanțelor, ”dar și față de alte persoane a căror identitate va rezulta din administrarea de probe.

Reprezentanții PSD lansează acuzații grave:

  • Constituire a unui grup infracțional organizat
  • Abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit ce a produs consecințe deosebit de grave. 
  • Alte infracțiuni

”H.G. nr. 1088 din data de 6 octombrie 2021, alocarea pur arbitrară a peste 1.010.966 mii lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului”

PSD acuză faptul că această Hotărâre de Guvern nu a reprezentat altceva decât o ”alocare pur arbitrare de fonduri”, criteriul fiind unul ”ilicit”.

”În fapt, prin această hotărâre, făptuitorii au dispus alocarea pur arbitrară a peste1.010.966 mii lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021, unor unități/subdiviziuni administrativ-teritoriale, pentru plata unor cheltuieli curente și de capital. Alocarea de fonduri a fost realizată însă în mod arbitrar, discreționar. Criteriul avut în vedere a fost unul ilicit, și anume apartenența la o anumită entitate politică, nicidecum interesul public sau necesitățile financiare reale determinate de factori obiectivi, ci doar interesul unui grup restrâns de persoane”, se precizează în plângerea penală.

În plângerea penală, social-democrații precizează că H.G. nr. 1088 din data de 6 octombrie 2021 este doar rezultatul unei ”conivențe infracționale”.

”H.G. nr. 1088 din data de 6 octombrie 2021 este, așa cum vom arăta în continuare, rezultatul unei conivențe infracționale și al unor acțiuni concertate, derulate de făptuitori care, în mod pur arbitral, cu încălcarea atribuțiunilor de serviciu, au determinat producerea unui folos material injust în beneficiul unor entități teritorial administrative/autorități publice, cu scopul de recompensa în mod ilicit membrii unei formațiuni politice (Partidul Național Liberal) și un anumit tip de acțiune politică (votul exprimat de membrii PNL pentru alegerea făptuitorului Cîțu Florin — Vasile la conducerea acestei entități)”, se mai arată în plângerea penală a PSD.

”Calitatea de membru PNL, suficientă pentru obținerea unor foloase necuvenite”

Guvernul a alocat peste 1 miliard de lei din Fondul de rezervă pentru proiecte locale, numai că social democrații acuză imixtiuni politice și spun că totul s-a rezumat la a repartiza bani, în teritoriu, numai în funcție de apartenența la Partidul Național Liberal.

”În cazul de față nu au primat, așa cum era legal, necesitățile obiective de finanțare reală a unor unități administrativ teritoriale sau nevoia imperativă de a fi echilibrate unele bugete locale, destructurate în mod evident pe fondul elementelor neprevăzute generate cu costurile suplimentare realizate pentru contracararea efectelor pandemiei, ci doar calitatea de membru al Partidului Național Liberal, aceasta fiind suficientă pentru obținerea unor foloase necuvenite, prin acest tratament ilicit.

Această modalitate ilegală de exprimare publică a unor acte inerente procesului de guvernare, prin deturnarea unor acte administrative de la scopul lor avut în vedere de legiuitor, dar și crearea unor supra-criterii, neconstituționale, demonstrează, pe lângă imaturitate politică, o conduită infracțională de o îndrăzneală ieșită din comun, un dispreț fățiș și total față statul de drept (de altfel mult evocat în discursurile politice ale făptuitorilor), o încălcare gravă a atribuțiilor de serviciu”, se mai arată în plângerea penală.

”Conduita infracțională a persoanelor sesizate este de natură a determina grave dezechilibre și are impact major negativ pe termen scurt și mediu, cu ramificații multiple, efectele prejudiciante fiind covârșitoare”

PSD

”Deturnarea surselor și atribuirea lor pe criterii politice”

Reprzentanții PSD acuză, în plângerea penală depusă, o ”deturnare” unor surse din Fondul de Rezervă al Guvernului și atribuirea sumelor de bani exclusiv pe criterii politice.

”Trebuie precizat faptul că specificul acestui fond aflat la dispoziția Guvernului României constă tocmai în caracterul excepțional, respectiv caracterul urgent sau neprevăzut al cheltuielilor ce pot fi finanțateel  reprezentând,  conform  voinței legiuitorului, o modalitate de contracarare – cu componentă financiară — a efectelor unor împrejurări din sfera cazului fortuit.

Fondul de rezervă, deși are la rândul său ca sursă de constituire bugetul de stat, nu se confundă cu acesta și în niciun caz nu îl completează, existența și destinația fiind în mod expres predeterminate și specializate. În aceste condiții, nu se poate admite eludarea procedurilor aplicabile bugetului de stat prin crearea unui buget paralel, ocult, destinat membrilor si reprezentanților Partidului Național Liberal și finanțat exclusiv din Fondul de Rezervă Bugetară”, se mai menționează în plângerea penală depusă de social-democrați.

”În speța de față, Guvernul, cu vădit dispreț față de normele legale care disciplinează operațiunile privind banii publici, a uzat de procedura derogării de la prevederile art. 30 din Legea Finanțelor publice nr. 500/2002, unicul scop fiind de a crea premisele nelegale ale excluderii oricărei forme de control din partea oricărei terțe părți în ceea ce privește deturnarea surselor și atribuirii lor pe criterii politice”

PSD

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani