Marea Britanie va oferi populației teste Covid de două ori pe săptămână, spune Boris Johnson

Marea Britanie va oferi populației teste Covid de două ori pe săptămână, spune Boris Johnson
Foto: Unsplash.com
Publicat: 05/04/2021, 09:25
Actualizat: 06/04/2021, 14:31

Boris Johnson va dezvălui un plan pentru teste de rutină, ca mijloc de a relaxa Marea Britanie din lockdown, întrucât guvernul s-a confruntat cu o reacție  asupra ideii de „pașapoarte” bazate pe aplicații pentru a permite oamenilor intrarea în locuri aglomerate și evenimente.

La șase luni după ce premierul Johnson a dezvăluit planurile pentru „Operațiunea Moonshot” – un sistem de testare în masă de 100 de miliarde de lire sterline care nu și-a îndeplinit niciodată obiectivul declarat de a preveni un alt lockdown -, tuturor oamenilor din Anglia li se vor oferi două teste Covid pe săptămână, de vineri, transmite gov.uk.

Schemă de testare în Marea Britanie: două teste Covid pentru fiecare cetățean

Premierul va anunța lansarea testelor de flux lateral într-o conferință de presă, luni după-amiază, la care va prezenta, de asemenea, un program de evenimente de probă pentru adunări în masă, precum și propuneri pentru reluarea potențială a călătoriilor în străinătate.

Schema de testare, care implică truse pentru utilizare acasă sau la centre de testare, locuri de muncă și școli, este văzută ca un mijloc de a limita orice transmitere continuă a virusului în comunitate, în paralel cu programul de vaccinare și ca o modalitate de urmărire a focarelor de potențiale variante Covid rezistente la vaccin.

Aplicația de testare și urmărire a telefonului va fi, de asemenea, actualizată, astfel încât, atunci când puburile și alte spații de ospitalitate redeschid, toată lumea dintr-un grup va trebui să se înregistreze, nu doar persoana principală, iar cei care au dat rezultate pozitive vor fi rugați să împărtășească alte locuri pe care le-au vizitat.

Critici aduse planului anunțat de Boris Johnson

Unii oameni de știință și-au exprimat scepticismul în ceea ce privește planul, observând atât posibilitatea unor teste negative de flux lateral, cât și necesitatea unui sprijin mai bun pentru ca oamenii să se autoizoleze dacă dau rezultate pozitive.

Grupurile pentru libertăți civile și mulți deputați vor fi, de asemenea, precauți dacă noul sistem de testare se va alimenta într-un regim de certificate Covid, care ar folosi teste recente, vaccinare sau prezența anticorpilor la virus pentru a determina intrarea în pub-uri sau evenimente de masă. Uneori, numite și „pașapoarte Covid”, acestea ar fi destinate exclusiv uzului casnic și ar fi distincte de un dosar de vaccinare pentru a permite călătoriile în străinătate.

În weekend, guvernul a dezvăluit planuri pentru nouă evenimente pilot, de la meciuri de fotbal și un turneu de snooker până la întâlniri de afaceri, pentru a încerca practicile certificatelor Covid.

Astfel de documente ar permite accesul persoanelor la evenimente dacă ar fi vaccinate sau ar putea arăta că au un rezultat  negativ recent pentru Covid sau au avut anticorpi împotriva virusului.

Dar a doua zi după anunțarea evenimentelor pilot, cinci dintre cele nouă locații au insistat că nu participă la un proces de certificare Covid, unul spunând că a primit o „reacție masivă” după anunțul guvernului.

Consiliul orașului Liverpool, unde sunt planificate patru dintre evenimente, a declarat că acestea ar fi în schimb teste generale ale modului în care astfel de locuri ar putea fi redeschise, inclusiv distanțarea socială, ventilația și sistemele de testare la intrare, dar nu au fost concepute pentru a fi introduse într-un proces de certificare.

Testarea gratuită este deja disponibilă pentru angajații NHS din prima linie, personalul de îngrijire la domiciliu și rezidenți, școlari și familiile acestora. Ca parte a lansării pentru întreaga populație, oamenii vor putea comanda teste pentru a fi livrate acasă și vizita farmaciile participante pentru a se testa.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Ești obligat să reduci viteza la trecerea de pietoni dacă NU e nimeni pe trecere?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
De ce l-a părăsit Simona Florescu pe Ion Dichiseanu: "Eu stiu foarte bine ce s-a...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de...