MARIUS TUCĂ SHOW | De ce s-a întors Navalnîi direct în „GHEARELE” lui Putin? Dan Dungaciu: „Asta a fost, probabil, iluzia care s-a prăbușit”

Publicat: 21/02/2024, 14:20
Actualizat: 21/02/2024, 14:28

Prof. univ. dr. Dan Dungaciu, director general Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu“ al Academiei Române, a făcut în cadrul emisiunii Marius Tucă Show o analiză a morții, dar și a vieții lui Alexei Navalnîi. De ce s-a întors disidentul rus în „ghearele” lui Putin, știind că-l așteaptă închisoarea? S-a încrezut prea mult în Occident, dar mai ales că putea să facă și nu a făcut Occidentul pentru a-l salva pe Alexei Navalnîi? Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

„Probabil, greșeala lui Navalnîi a fost că s-a încrezut prea mult în Occident și în valorile proclamate”

„Probabil a crezut că Occidentul nu va lăsa să i se întâmple ceva. Dacă ar fi avut o iluzie care s-a prăbușit, probabil că asta a fost. (…) Când Navalnîi a stat în închisoare, puteai să nu te întâlnești cu Vladimir Putin ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic.

Pe Navalnîi îl lauzi și îl preamărești și, pe de altă parte, când este aruncat în închisoare, spui dacă i se va întâmpla ceva vom fi fără milă. Și apoi îl inviți și te întâlnești cu Putin la G7″, a mărturisit Dan Dungaciu, analizând relația Navalnîi-Putin-Occident.

„M-am întrebat de multe ori ce a fost în mintea lui Navalnîi”

De ce l-a lăsat Putin pe Navalnîi să plece să se trateze în Germania, după ce disidentul rus a fost otrăvit? Analistul Dan Dungaciu analizează acest episod, care ridică și astăzi mari semne de întrebare.

„Putin a sperat că Navalnîi nu se mai întoarce, sperând că s-a închis dosarul deschis în Federația Rusă. M-am întrebat de multe ori ce a fost în mintea lui Navalnîi. El nu avea nici cetățenia altui stat. S-a întors în Rusia știind că are un proces care s-a derulat și a intrat în pușcărie. 

Probabil spera că ceva se va întâmpla, că până la urmă schimbarea de regim se va face. Nu știu ce a fost în mintea lui, cu ce vise, mize, aspirații s-a întors”, a mărturisit interlocutorul lui Marius Tucă.

„Curajul lui Navalnîi este un curaj nebun”

Dan Dungaciu merge în analiza sa pe axa Putin-Navalnîi-Occident, aducând în discuție și ipocrizia Occidentului în raport cu președintele rus și cu soarta lui Alexei Navalnîi.

„Ne-am adus acum aminte brusc de Navalnîi, dar ani întregi am uitat de el. Dar, să ne înțelegem, de când am făcut afaceri cu Rusia, ipocrizia (n.r. ipocrizia Occidentului) era acolo. Ce, înainte Rusia era democratică ? 

Business-ului îi place stabilitate, iar piața rusă era foarte bună pentru afaceri. Cu cât te duci mai la Est, cu atât relația dintre politucă și economia nu se mai distinge. Dacă aveai relații cu sistemul, făceai afaceri fără probleme!”, a mai precizat analistul.

Otrăvit în august 2020 în timpul unui zbor dinspre Siberia către Moscova

Alexei Navalnîi, în vârstă de 47 de ani în momentul morții sale, a devenit cunoscut în întreaga lume după ce a fost otrăvit în august 2020 în timpul unui zbor dinspre Siberia către Moscova, pierzându-și cunoștința și intrând în comă la bordul avionului în care se afla. Acesta a fost ulterior transferat în Germania dintr-un spital din Tomsk, Rusia.

Spitalul din Rusia care l-a tratat inițial pe Navalnîi a comunicat că nu au existat urme de otravă în corpul său, însă apropiații săi au insistat că medicii ruși mint și au cerut insistent transferul său în Germania, care a avut loc sâmbătă.

Spitalul din Berlin care îl tratează pe opozantul rus Aleksei Navalnîi a confirmat că acesta a fost otrăvit cu o substanță care aparține „grupului de inhibitori de colinesterază.”

Otrăvirea cu noviciok a lui Navalnîi a venit după mai mulți ani în care autoritățile ruse au încercat să îl reducă la tăcere. În 2011, când în Rusia au izbucnit proteste pe scară largă împotriva lui Putin, Navalnîi a fost unul dintre primii lideri ai manifestațiilor pe care autoritățile ruse l-au arestat.

Doi ani mai târziu, el a candidat pentru Primăria Moscovei, obținând 27% din voturi în pofida faptului că presa rusă de stat a impus un „embargo informațional” la adresa sa.

Disidentul rus a fost arestat imediat după ce s-a întors acasă în Rusia

Înainte de otrăvirea sa în 2020, autoritățile ruse l-au condamnat în mai multe dosare, restrângându-i drepturile electorale. Navalnîi a respins mereu acuzațiile aduse, acuzând că sunt doar dosare instrumentate de Kremlin.

Una dintre aceste condamnări a stat la baza încarcerării sale, în momentul ianuarie 2021, atunci când a revenit în Rusia, după ce s-a recuperat în Germania după otrăvirea cu agentul neurotoxic noviciok. Autoritățile ruse l-au acuzat că în timpul convalescenței nu s-a prezentat la audierile obligatorii în fața comisiei de eliberare pe cauțiune și l-au arestat imediat.

Alexei Navalnîi, condamnat la 19 ani de închisoare

Văzut drept cel mai puternic critic al președintelui Vladimir Putin, Navalny ispășea o pedeapsă cu închisoarea pentru infracțiuni considerate pe scară largă motivate politic, notează BBC.

Acesta a fost mutat într-o colonie penitenciară, aflată la Cercul Polar, cunoscută sub numele de „Lupul Polar”, considerată una dintre cele mai dure închisori din Rusia. Majoritatea deţinuţilor de acolo sunt condamnaţi pentru infracţiuni grave.

Serviciul închisorii din districtul Yamalo-Nenets a declarat că în ziua decesului, Navalnîi „s-a simțit rău” după plimbare, pierzându-și „aproape imediat cunoștința”, se arată într-un comunicat.

Mesaj emoționant al lui Navalnîi pentru soția sa, cu două zile înainte să moară

Miercuri, 14 februarie, Alexei Navalnîi fusese trimis, din nou, la carceră, numărul de zile petrecute în izolare depășnd cifra de 300. Chiar în data de 14 februarie, Alexei Navalnîi a transmis un mesaj în mediul online. S-a adresat soției sale, Iulia Navalnaya, transmițând că sunt despărțiți de mii de kilometri și de „furtuni albastre”, dar o iubește din ce în ce mai mult.

„Iubito, totul e ca într-un cântec cu tine: între noi sunt orașe, luminile de decolare ale aerodromurilor, furtunile albastre de zăpadă și mii de kilometri. Dar simt că ești aproape în fiecare secundă și te iubesc din ce în ce mai mult”, a scris Alexei Navalnîi cu doar două zile înainte de moarte.

 

CITIȚI ȘI:

MARIUS TUCĂ SHOW | De ce curajul lui Navalnîi nu a fost suficient ca să-l răstoarne pe Putin. Dan Dungaciu: „Este teamă de revoluție în sistemul rus”

MARIUS TUCĂ SHOW | Cele trei SCENARII din jurul morții lui Navalnîi. Dan Dungaciu: „Rușii nu umblă cu mănuși, își pun complet la pământ dușmanul”

Echipa lui Navalnîi nu poate confirma sau infirma DECESUL acestuia, dar atribuie întreaga responsabilitate Moscovei

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji