Ministrul Mediului, declarație după ce doi jurnaliști și un activist de mediu au fost atacați în Suceava: „Lucrurile au ajuns mult prea departe”

Ministrul Mediului, declarație după ce doi jurnaliști și un activist de mediu au fost atacați în Suceava: „Lucrurile au ajuns mult prea departe”
Ministrul Mediului, Tánczos Barna / Sursa foto: Facebook - Ministerul Mediului
Publicat: 17/09/2021, 11:51
Actualizat: 17/09/2021, 11:52

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunțat,vineri, că, dacă se dovedește că cei care i-au agresau pe cei doi jurnaliști și activistul de mediu într-o pădure din Suceava – unde documentau tăierile ilegale – fac parte din personalul silvic, atunci ei trebuie să fie excluși imediat din breaslă.

Tánczos Barna a condamnat, vineri dimineață, atacul împotriva activistului Tiberiu Boșutar și a jurnaliștilor care îl însoțeau, petrecut joi seară într-o pădure din comuna Coșna, județul Suceava.

Este vorba de Mihai Dragolea, regizor și jurnalist, și realizatorul Radu Constantin Mocanu, care, împreună cu activistul de mediu Tiberiu Boșutar au fost bătuți crunt, de 20 de indivizi  în timp ce pregăteau filmările pentru un deocumentar internațional despre tăierile ilegale de păduri de păduri din România, după cum a anunțat Greenpeace România.

„Nu putem accepta asemenea fapte reprobabile”

Ministrul Mediul a precizat că îl cunoaște pe Tiberiu Boșutar, cu care s-a întâlnit în urmă cu câteva săptămâni, la minister, unde au discutat despre importanța muncii pe care o depune alături de toți ceilalți activiști de mediu și avertizori de integritate în contextul măsurilor pentru prevenirea și combaterea tăierilor ilegale de păduri.

„Avem aproape 1 milion de interogări în aplicația Inspectorul Pădurii, iar cetățenii, atunci când verifică transporturi și reclamă nereguli, ne sprijină direct în lupta cu hoții de lemne. Lucrurile au ajuns însă mult prea departe! Nu putem accepta asemenea fapte reprobabile, care pun în pericol integritatea și chiar viața celor care apără pădurea. Condamn orice agresiune de acest fel și îmi doresc ca toți autorii acestor fapte împotriva activistului Tiberiu Boșutar și a jurnaliștilor care îl însoțeau să fie identificați și să suporte consecințele legale maxime. Iar dacă se va confirma că o parte dintre agresori sunt personal silvic, ei trebuie să fie excluși imediat din această breaslă”, a transmis ministrul Mediului, pe contul de Facebook al instituției.

Garda Forestieră este în control

Ministrul le-a solicitat celor implicați să coopereze pentru găsirea și pedepsirea autorilor. „Le cer tuturor structurilor din sistemul silvic și de mediu să ofere cooperare totală organelor de anchetă penală și să aloce întreg sprijinul pentru identificarea și sancționarea vinovaților. Garda Forestieră Suceava a pornit deja un control în acea zonă, iar orice abatere de la legislația silvică identificată va fi drastic sancționată”, a spus Tanczos Barna.

Și Greenpeace România a făcu apel la oamenii legii să ducă până la capăt ancheta deschisă în acest caz.

Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Suceava, a declarat pentru Digi24 că la sediul Poliției din Vatra Dornei au fost duse la audieri cinci persoane implicate în aceste violențe. Oficialul a spus că nu a fost depusă încă o plângere penală pentru violențe, loviri și distrugere, dar că polițiștii s-au sesizat din oficiu și au început cercetare penală pentru aceste fapte. „Aceste documente și acte procedurale (plângeri – n.r.) trebuie îndeplinite pentru că e vorba de infracțiuni pentru care ele sunt necesare. Noi ne-am sesizat din oficiu”, a spus Ionuț Epureanu.

Ulterior, după audieri și după studierea altor probe existente la dosar se vor lua măsurile procesuale care se impun, a adăugat reprezentantul polițiștilor suceveni.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică