Masacrul din Bucea. Soţia unui bărbat împuşcat în cap: „L-am recunoscut după pantofi”

Masacrul din Bucea. Soţia unui bărbat împuşcat în cap: „L-am recunoscut după pantofi”
Masacrul din Bucea/ Sursa: Profimedia
Publicat: 05/04/2022, 00:16
Actualizat: 05/04/2022, 00:22

Viceprimarul oraşului Bucea, Taras Shapravskyi, a declarat că 50 dintre localnicii morţi, găsiţi după ce forţele ruse s-au retras la sfârşitul săptămânii trecute, au fost victimele crimelor extrajudiciare comise de ruşi. Localnicii din Bucea au povestit pentru Reuters cum şi-au pierdut rudele sau vecinii în masacrul din oraşul ucrainean.

Trei cadavre văzute de reporterii Reuters duminică – unul dintre acestea cu mâinile legate şi alte două care nu aveau mâinile legate – aveau urme de gloanţe în cap, în concordanţă cu ceea ce primarul Bucea Anatoliy Fedoruk şi adjunctul său au descris drept execuţii. În toate cele trei cazuri, nu au existat semne de alte răni semnificative în altă parte a corpului. Toate cele trei persoane împuşcate în cap erau bărbaţi, îmbrăcaţi în civil.

Cadavrul cu mâinile legate avea urme de arsuri pe buze şi pe faţă. Aceste detalii arată că o persoană a fost împuşcată de la mică distanţă. Pânza folosită pentru a lega la spate mâinile bărbatului pare a fi o banderolă albă.

Potrivit unei localnice, trupele ruse au cerut civililor să poarte banderole albe pentru a se identifica.

 „În perioada în care forţele armate ruse au avut controlul asupra acestei localităţi, niciun localnic nu a suferit de vreo violenţă.”, a declarat însă duminică, ministerul rus al Apărării.

Înainte ca trupele ruse să se retragă pe 30 martie, ar fi livrat 452 de tone de ajutor umanitar civililor din regiunea Kiev, potrivit ruşilor.

Corespondenţii Reuters au stat de vorbă cu un localnic care a povestit că o persoană a fost găsită moartă după ce a fost reţinută de soldaţii ruşi, şi un alt rezident care a povestit că două persoane au fost găsite moarte după ce au fost împuşcate în cap.

Tetyana Volodymyrivna, o altă localnică din acest oraş la aflat la 37 km nord-vest de Kiev, a povestit calvarul prin care a trecut de când ruşii au ajuns în Bucha. Plângând, aceasta arăta spre mormântul al soţului ei.

Ea şi soţul ei, un fost marinar ucrainean, au fost târâţi din apartamentul lor când trupele ruse şi-au instalat centrul de comandă în clădire. Soldaţii i-au ţinut prizonieri în blocul în care locuiau. Ea a spus că ruşii, când au ajuns în oraş, au întrebat oamenii cine sunt şi au cerut să vadă documente. Femeia a mai spus că un luptător din forţele ruse despre care crede că este din regiunea semi-autonomă Cecenia i-a avertizat că îi va ”tăia”.

Ea nu a explicat însă de unde a ştiut că este cecen. Reuters a trimis o cerere biroului liderului Ceceniei, Ramzan Kadyrov, pentru a comenta situaţia dar nu a primit niciun răspuns.

Tetyana a fost eliberată după patru zile. Soţul ei nu a mai fost văzut nicăieri timp de câteva zile, până când a aflat că la subsolul clădirii în care locuia se aflau cadavrele unor persoane.

„L-am recunoscut după pantofi şi pantaloni. Părea mutilat, corpul îi era rece. Vecinul meu are încă o poză cu chipul lui. Fusese împuşcat în cap, mutilat, torturat”, a povestit ea.

Reuters a analizat fotografia cu faţa şi corpul grav mutilate, dar nu a putut stabili dacă a existat o rană cauzată de glonţ. După ce a recuperat cadavrul soţului ei, ea şi câţiva vecini l-au îngropat într-o grădină de lângă clădirea lor, într-un mormânt suficient de adânc ”pentru ca să nu-l mănânce câinii”, a spus ea.

Un alt cadavru zăcea încă în casa scării unde a fost găsit soţul ei, a povestit un reporter al agenţiei Reuters. Locuitorii din zonă au acoperit cadavrul cu un cearşaf, în semn de demnitate. Nu departe este un alt mormânt cu rămăşiţele a doi bărbaţi, a declarat pentru Reuters o localnică.

Ea a spus că bărbaţii au fost luaţi prizonieri de trupele ruse. Ea nu a văzut cum au fost ucişi. Când au fost găsite cadavrele, ambele aveau urme de gloanţe în ochiul stâng, a povestit ea. Alţi şase localnici adunaţi lângă mormânt i-au confirmat povestea. Unul dintre locuitori a spus că l-a recunoscut pe unul dintre bărbaţi, care era un fost membru al armatei ucrainene.

Un alt localnic, Volodomir Kopachov, a povestit că ruşii au instalat un sistem de rachete pe un teren viran de lângă grădina lui. Un reporter Reuters a mers la acea locaţie unde cutii de muniţie şi carcase de uzate împânzeau zona. Kopachov, un crescător de câini ucrainean, era şi el în doliu. El a spus că fiica lui în vârstă de 33 de ani, iubitul ei şi un prieten au fost împuşcaţi de trupele ruse, după ce cu câteva zile înainte ar fi dat cu artificii de petrecere înspre soldaţii ruşi, fără a avea intenţia de a-i răni.

Conform, sursei citate, acestea sunt doar câteva dintre sutele de victime despre care oficialii ucraineni spun că au fost găsite moarte, la cinci săptămâni de ocupaţie rusească, Oficialii ucraineni au acuzat Moscova de crime de război.

În schimb, ministerul rus al Apărării a declarat duminică că toate fotografiile şi videoclipurile publicate de autorităţile ucrainene în care ar apărea „crime” comise de trupele ruse la Bucea sunt o ”provocare” şi niciun locuitor din Bucea nu a suferit violenţe din partea trupelor ruse, susţine Moscova. Reuters nu a putut verifica în mod independent descrierile furnizate de rezidenţii din Bucha.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Ioana Dichiseanu, cu lacrimi in ochi, despre ultimele clipe ale tatălui ei: "Mi-a luat mana...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Teama de incertitudine: când devine toxică pentru sănătatea mintală?