Măsuri drastice luate de autorități pentru protejarea plajelor Vadu și Corbu. Turiștii riscă amenzi de mii de euro!

Măsuri drastice luate de autorități pentru protejarea plajelor Vadu și Corbu. Turiștii riscă amenzi de mii de euro!
Măsuri drastice luate de autorități pentru protejarea plajelor Vadu și Corbu. Turiștii riscă amenzi de mii de euro! / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 06/10/2022, 09:05

Pentru protejarea plajelor de la Vadu și Corbu, care fac parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării, autoritățile au luat o serie de măsuri drastice, iar turiștii care nu respectă regulile riscă acum să primească amenzi de câteva mii de euro.

Administrația Rezervației Biosferei Deltei Dunării (ARBDD) speră că, prin introducerea unor reguli stricte și măsuri cât mai dure, gunoaiele în zona Vadu și Corbu vor deveni o amintire urâtă.

Turiștii, amendați cu 5000 de lei dacă lasă gunoi în urma lor

De exemplu, turiștii vor fi sancționați cu amendă ce poate ajunge și la 6.000 de lei dacă, pe viitor, mai campează în locuri neamenajate sau direct pe plajă. Iar cine lasă gunoi în urma sa trebuie să știe că riscă să fie amendat cu 5.000 de lei! Și, atenție, în cazul persoanelor juridice care încalcă regulile din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, amenzile urcă până la 50.000 de lei!

Valoarea amenzilor date în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării nu a mai fost ajustată din 2002. Acum, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârii de Guvern care stabileşte noile sancţiuni, gunoaiele pe plajele Vadu și Corbu vor deveni o amintire, speră administratorii zonei.

„Accesul persoanelor fără deținerea permisului de acces s-a majorat de la 35 de lei la 5.000 de lei în ultimii ani, s-a pus la dispoziția vizitatorilor posibilitatea de procurare online sau prin SMS. Există panouri pe care este scris «accesul interzis» și poate datorită bogăției de specii de habitate devine o atracție foarte mare să intre în zonă” – Viorica Bîscă, director executiv ARBDD

Vadu are o singură zonă destinată campării

Pe plaja de la Vadu există o singură zonă destinată campării. Ea este amplasată la 150 de metri distanță de malul mării și la 300 de metri de cherhanaua pescărească din zonă. În schimb, pe plaja de la Corbu, camparea este permisă atât pe faleză înaltă, cât și la 200 de metri de apa mării.

S-au mărit amenzile și pentru cei are vin și campează în afara locurilor aprobate sau în altfel de condiţii decât cele autorizate de ARBDD. Înainte, sancțiunea era cuprinsă între 70 și 200 de lei, dar acum începe de la 3.000 și poate urca până la un maxim de 6.000 de lei!

„I-a mai speriat și prezența Gărzii de Mediu, prezenţa comisarilor de ARBDD, de la Rezervația Biosferei Deltei Dunării” – Stelică Murariu, proprietarul unei cherhanale din Corbu

Biologul Adrian Bîlbă a comentat noile măsuri: „Trebuie să înțelegem că acest ecosistem este tânăr, este important, este un ecosistem unic in Europa și din acest motiv avem responsabilitatea și ca nație să îl prezervăm”

Potrivit noilor reguli, amenzile nu se aplică doar pentru plajele de la Vadu și Corbu, ci în toată Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, informează Pro Tv.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase