Medic din Sibiu: Identificarea tulpinilor COVID este neesențială, tratamentul rămâne același

Redactor:
Mihai Georgescu
Medic din Sibiu: Identificarea tulpinilor COVID este neesențială, tratamentul rămâne același
Medic din Sibiu: Identificarea tulpinilor COVID este neesențială, tratamentul rămâne același / Foto ilustrație: Pixabay.com

Spitalul de Pediatrie din Sibiu are capacitatea să depisteze tulpina britanică a noului coronavirus, în laboratorul propriu, dar acest demers nu va influența diagnosticul și tratamentul pacienților cu COVID-19, a declarat directorul unității Camelia Grigore.

„Noi am păstrat toate tulpinile pozitive din luna februarie, deci dacă vom putea face teste pentru a identifica dacă prezumtiv tulpinile sunt mutante (când vom cumpăra kituri speciale pentru această identificare), vom spune dacă în zona noastră sunt tulpini mutante. E posibil să facem o testare săptămâna viitoare, apoi acele probe ar trebui secvenţiate pentru confirmare. Această strădanie e doar din fondurile spitalului, sperând să fim pregătiţi pentru momentul in care se vor reglementa aceste determinări”, a spus medicul Camelia Grigore, într-un interviu acordat Agepres, citat de stiripesurse.ro.

„Depistarea noii tulpini se poate face folosind fie tehnica RT PCR care să identifice o tulpină mutantă”

Depistarea tulpinilor mutante ar trebui făcută zonal, a spus medicul.

„Depistarea noii tulpini se poate face folosind fie tehnica RT PCR care să identifice o tulpină mutantă, fără să-ţi spună decât că e o tulpină care e deosebită de cele identificate până acum (dacă foloseşti anumite kituri speciale), (deci ai doar o prezumţie că respectivul bolnav pozitiv este infectat cu o tulpina mutantă), urmând ca apoi, folosind tehnica de secvenţiere, să poţi identifica tulpina (folosind o bază de date care să compare tulpina identificată cu alte tulpini). Ambele operaţiuni (cea de identificare a unei tulpini diferite şi cea de secvenţiere care ne spune exact ce tulpină este) reprezintă un diagnostic avansat, util pentru studiile epidemiologice şi nu pentru diagnosticul şi tratamentul de rutină al bolnavilor COVID şi ar trebui făcute doar de anumite laboratoare zonale, deoarece sunt dificile tehnic şi foarte costisitoare”, a declarat medicul.

„Spitalul Clinic de Pediatrie a făcut o cerere la Ministerul Sănătăţii pentru a fi inclus in lista spitalelor care să facă secvenţiere”

Spitalul Clinic de Pediatrie din Sibiu a cerut Ministerului Sănătății să fie inclus pe lista spitalelor care pot identifica tulpina britanică.

„Până în acest moment spitalul primeşte bani de la DSP doar pentru confirmarea cazurilor pozitive prin tehnica PCR, neexistând posibilitatea de a se deconta identificările unor tulpini mutante. Spitalul Clinic de Pediatrie a făcut o cerere la Ministerul Sănătăţii pentru a fi inclus in lista spitalelor care să facă secvenţiere deoarece avem un aparat în Laboratorul de biologie moleculară care poate face secvenţierea”, a precizat directorul Camelia Grigore.

Spitalul a început secvențierea din fonduri proprii. „Noi am hotărât să începem secvenţierea din fondurile spitalului, urmând să aşteptăm ca ministerul să hotărască cine va participa la programul de secvenţiere la nivel naţional. Investiţia iniţială în truse, reactivi, baza de date cu tulpini este semnificativă şi am hotărât să demarăm acest proces pentru a fi pregătiţi tehnic în caz că pandemia o va impune”, a explicat Camelia Grigore.

350 euro pentru un pacient

Costul este mare: identificarea tulpinii britanice la un singur pacient cu COVID-19 costă 350 de euro.

„Trebuie însă să ştiţi că identificările sunt foarte costisitoare, in jur de 350 euro pentru un pacient, deci aceste teste nu vor reprezenta un proces de rutină, ele au doar importanţă epidemiologică şi este hotărârea DSP cât şi unde se vor face astfel de identificări. Pentru pacient nu e esenţial să ştie cu ce tulpina e infectat, el este pozitiv şi tratamentul este acelaşi. Interesul identificării tipului de tulpină cu care e infectat un pacient este al DSP care trebuie să facă ancheta epidemiologică pentru a încerca să izoleze contacţii pacientului pozitiv cu tulpina britanică sau cu alte tulpini care vor exista şi care sunt mai contagioase, deci vor infecta mai multe persoane”, a declarat Grigore.

Medicul îi îndeamnă pe români să nu renunțe la măsurile anti-COVID. De asemenea, Spitalul Clinic de Urgență din Sibiu este pregătit să identifice tulpina britanică, a anunțat, joi, președintele CJ, Daniela Cîmpean.

Captură şoc în vama României! Substanţa cu care s-au injectat românii: "Există decese şi efecte...
EXCLUSIV. Revoltător! Scene +18 cu două eleve și un elev, într-o benzinărie din București
FOTO. Nicole Cherry, apariție mai mult decât lipsită de inhibiții! Imagini spectaculoase
Bianca Drăgușanu, LOVITURĂ pentru Alex Bodi, după ce s-a despărțit de Daria Radionova: ”Toți cei...
Ionel Ganea, din nou într-o situație incredibilă! Noua sa soție a cerut ordin de protecție....
Cine este Andrei Criste, pilotul care se afla la manşa MiG-21 care s-a prăbuşit lângă...
Cine este Armin Laschet? Politicianul care pleacă cu prima şansă să o înlocuiescă pe Angela...
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
Rusia a blocat spaţiul aerian şi maritim din jurul Ucrainei. Peste 100.000 de soldaţi aşteaptă...
EXCLUSIV. Revoltător! Scene +18 cu două eleve și un elev, într-o benzinărie din București
Planul DIABOLIC al lui Elon Musk prin care amenință întreaga omenire. L-a ținut ASCUNS până...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Elena Băsescu a atras toate privirile pe stradă, ieri. Detaliul observat de paparazzi la ea
„Înregistrare indecentă” cu Jessica Alba, pe Facebook. Cei care au dat clic au avut parte...
Culiță Sterp a dispărut de la ”Survivor România”. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Faimosul....
Top 10 alimente care scad colesterolul din sânge
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Capcana din maşinile şoferilor: Detaliul pe care conducătorii auto îl ignoră zilnic şi le poate...
Inchide