Medic din Sibiu: Identificarea tulpinilor COVID este neesențială, tratamentul rămâne același

Medic din Sibiu: Identificarea tulpinilor COVID este neesențială, tratamentul rămâne același
Medic din Sibiu: Identificarea tulpinilor COVID este neesențială, tratamentul rămâne același / Foto ilustrație: Pixabay.com
Publicat: 27/02/2021, 09:50

Spitalul de Pediatrie din Sibiu are capacitatea să depisteze tulpina britanică a noului coronavirus, în laboratorul propriu, dar acest demers nu va influența diagnosticul și tratamentul pacienților cu COVID-19, a declarat directorul unității Camelia Grigore.

„Noi am păstrat toate tulpinile pozitive din luna februarie, deci dacă vom putea face teste pentru a identifica dacă prezumtiv tulpinile sunt mutante (când vom cumpăra kituri speciale pentru această identificare), vom spune dacă în zona noastră sunt tulpini mutante. E posibil să facem o testare săptămâna viitoare, apoi acele probe ar trebui secvenţiate pentru confirmare. Această strădanie e doar din fondurile spitalului, sperând să fim pregătiţi pentru momentul in care se vor reglementa aceste determinări”, a spus medicul Camelia Grigore, într-un interviu acordat Agepres, citat de stiripesurse.ro.

„Depistarea noii tulpini se poate face folosind fie tehnica RT PCR care să identifice o tulpină mutantă”

Depistarea tulpinilor mutante ar trebui făcută zonal, a spus medicul.

„Depistarea noii tulpini se poate face folosind fie tehnica RT PCR care să identifice o tulpină mutantă, fără să-ţi spună decât că e o tulpină care e deosebită de cele identificate până acum (dacă foloseşti anumite kituri speciale), (deci ai doar o prezumţie că respectivul bolnav pozitiv este infectat cu o tulpina mutantă), urmând ca apoi, folosind tehnica de secvenţiere, să poţi identifica tulpina (folosind o bază de date care să compare tulpina identificată cu alte tulpini). Ambele operaţiuni (cea de identificare a unei tulpini diferite şi cea de secvenţiere care ne spune exact ce tulpină este) reprezintă un diagnostic avansat, util pentru studiile epidemiologice şi nu pentru diagnosticul şi tratamentul de rutină al bolnavilor COVID şi ar trebui făcute doar de anumite laboratoare zonale, deoarece sunt dificile tehnic şi foarte costisitoare”, a declarat medicul.

„Spitalul Clinic de Pediatrie a făcut o cerere la Ministerul Sănătăţii pentru a fi inclus in lista spitalelor care să facă secvenţiere”

Spitalul Clinic de Pediatrie din Sibiu a cerut Ministerului Sănătății să fie inclus pe lista spitalelor care pot identifica tulpina britanică.

„Până în acest moment spitalul primeşte bani de la DSP doar pentru confirmarea cazurilor pozitive prin tehnica PCR, neexistând posibilitatea de a se deconta identificările unor tulpini mutante. Spitalul Clinic de Pediatrie a făcut o cerere la Ministerul Sănătăţii pentru a fi inclus in lista spitalelor care să facă secvenţiere deoarece avem un aparat în Laboratorul de biologie moleculară care poate face secvenţierea”, a precizat directorul Camelia Grigore.

Spitalul a început secvențierea din fonduri proprii. „Noi am hotărât să începem secvenţierea din fondurile spitalului, urmând să aşteptăm ca ministerul să hotărască cine va participa la programul de secvenţiere la nivel naţional. Investiţia iniţială în truse, reactivi, baza de date cu tulpini este semnificativă şi am hotărât să demarăm acest proces pentru a fi pregătiţi tehnic în caz că pandemia o va impune”, a explicat Camelia Grigore.

350 euro pentru un pacient

Costul este mare: identificarea tulpinii britanice la un singur pacient cu COVID-19 costă 350 de euro.

„Trebuie însă să ştiţi că identificările sunt foarte costisitoare, in jur de 350 euro pentru un pacient, deci aceste teste nu vor reprezenta un proces de rutină, ele au doar importanţă epidemiologică şi este hotărârea DSP cât şi unde se vor face astfel de identificări. Pentru pacient nu e esenţial să ştie cu ce tulpina e infectat, el este pozitiv şi tratamentul este acelaşi. Interesul identificării tipului de tulpină cu care e infectat un pacient este al DSP care trebuie să facă ancheta epidemiologică pentru a încerca să izoleze contacţii pacientului pozitiv cu tulpina britanică sau cu alte tulpini care vor exista şi care sunt mai contagioase, deci vor infecta mai multe persoane”, a declarat Grigore.

Medicul îi îndeamnă pe români să nu renunțe la măsurile anti-COVID. De asemenea, Spitalul Clinic de Urgență din Sibiu este pregătit să identifice tulpina britanică, a anunțat, joi, președintele CJ, Daniela Cîmpean.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
SCAD PENSIILE. Românii care vor încasa o pensie mai mică: Dau cu minus
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată