Ce a pățit medicul care a anunțase primul caz de „variola maimuței” în România, deși era vorba de varicelă

Ce a pățit medicul care a anunțase primul caz de „variola maimuței” în România, deși era vorba de varicelă
Sursa foto - caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 23/05/2022, 20:19

Un medic sucevean din Rădăuți a postat pe Facebook un mesaj prin care susținea că s-a descoprit primul caz de „variola maimuței” în România, dar cazul la care se referea era unul de varicelă. Ulterior, doctorul respectiv a fost internat la Psihiatrie, după mai multe conflicte cu colegii. Mai mult, după o ceartă cu aceștia s-ar fi ascuns într-o mașină de gunoi.

În cursul dimineții de luni, medicul care a anunțat variola maimuței la Rădăuți, ar fi avut o dispută cu colegii și cadrele medicale din secție. Era foarte supărat și pe conducerea Spitalului, care a postat un mesaj pe site în care preciza că afirmațiile doctorului nu au acoperire.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava, prin vocea directorului executiv Olivia Ioana Vlad, a transmis un comunicat în care era dezmințită informația lansată pe Facebook de către medicul Andi Agrosoaie privind apariția primului caz de variolă în țară, la Spitalul Municipal Rădăuți.

”Contrar informațiilor apărute în mediul online cu privire la un posibil caz de variolă la Spitalul Municipal din Rădăuți, DSP Suceava infirma aceasta suspiciune, pe raza județului Suceava, nu a fost înregistrat nici un caz de variolă a maimuței sau vreo suspiciune de îmbolnăvire. Cazul de la Rădăuți este din punct de vedere clinic si epidemiologic al unei paciente de 49 de ani cu varicelă, infectată după contactul cu copiii, membri de familie, care au avut acesta boală, conform șefului secției de boli infecțioase de la spitalul din localitate, dr. Angelica Popescu. Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat si prelungit cu o persoană care are variola maimuței. Nu există elemente care să sugereze în vreun fel posibilitatea infectării pacientei din Rădăuți cu virusul variolei maimuței”, a transmis directorul executiv al DSP Suceava, Olivia Ioana Vlad.

Din declarațiile unor cadre medicale, se pare că medicul infecționist Andi Agrosoaie ar fi plecat supărat din instituția medicală și s-ar fi ascuns într-o mașină de la Salubritate, ulterior fiind îndrumat de colegi către secția de Psihiatrie, fapt confirmat pentru DCMedical.

Șeful de secție, dr. Popescu, a refuzat să discute despre subiect.

„Nu pot comunica nimic despre acest caz, vorbiți cu managerul”, a spus dr. Popescu.

Managerul spitalului, Dan Vatră, a confirmat că medicul se află internat la Psihiatrie.

„A avut o atitudine mai agresivă la adresa unor colegi, unele ieșiri, iar acum este internat”, a spus managerul Spitalului.

Întrebat dacă tensiunile au izbucnit după postarea în care dr. Agrosoaie afirma că a descoperit variola maimuței, directorul Spitalului a precizat: „A avut unele ieșiri la adresa colegilor de la Infecțioase. Au apărut și înainte ceva probleme, avem o plângere depusă de o asistentă puțin înainte de acest incident, urma să o analizăm în Comisia de etică. În această dimineață au izbucnit însă tensiunile, ieșirile la adresa colegilor și a urmat internarea la Psihiatrie”.

„Variola maimuței” nu a ajuns în România

România nu a înregistrat niciun caz de variolă a maimuței sau suspiciune de îmbolnăvire, a precizat, duminică, Ministerul Sănătății, care a pus la dispoziția publicului un material elaborat de către Biroul Regional pentru Europa al OMS în legătură cu această boală.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualul citeste mai mult