Medlife, sondaj despre vaccinare: „Dacă percepția nu se modifică, cel mai probabil, România nu va mai avea pe cine vaccina!”

Medlife, sondaj despre vaccinare: „Dacă percepția nu se modifică, cel mai probabil, România nu va mai avea pe cine vaccina!”
Medlife, sondaj despre vaccinare: „Dacă percepția nu se modifică, cel mai probabil, România nu va mai avea pe cine vaccina!” / Foto ilustrativ: Pixabay.com
Publicat: 21/04/2021, 13:55

Intenția de vaccinare a românilor, sub așteptările inițiale! Asta arată un sondaj Medlife, realizat în plină pandemie. Doar 5 milioane de români se vor vaccina până la finalul acestui an, adică 27-31% din totalul persoanelor rezidente în România, care au împlinit cel puțin 16 ani, transmite Medlife într-un comunicat de presă.

„Problema nu va mai fi dată de lipsa disponibilității vaccinurilor, având în vedere că deja numărul locurilor disponibile pentru vaccinare a depășit numărul persoanelor înscrise pe listele de așteptare. Dacă percepția nu se modifică, în cursul lunii iunie, cel mai probabil, România nu va mai avea pe cine vaccina. Așadar, marea provocare va consta în educarea, încurajarea și convingerea unui număr cât mai mare de persoane să se vaccineze.

Va fi nevoie de efortul și mobilizarea comună a principalilor actori din societate – autorități, mediul de afaceri, societatea academică, lideri de opinie, biserica și nu numai. Este extrem de important ca oamenii să înțeleagă necesitatea vaccinării pentru a controla pandemia.

Creșterea numărului de persoane vacciante se traduce prin scăderea numărului de infectări cu SARS-CoV-2 și minimizarea cazurilor grave, fiind în strânsă legătură cu revenirea la o economie normală și reluarea vieții sociale. Este singura soluție pentru a atinge aceste mize”, a declarat Mihai Marcu, Președinte și CEO MedLife Group.

Cei care vor să se vaccineze, preponderent de la oraș

Astfel, doar 10-13% din populație vrea ferm să se vaccineze, în perioada imediat următoare.

Cei mai mulți dintre cei care vor să se vaccineze sunt de la oraș, unde se estimează că 33-38% din totalul persoanelor care au împlinit 16 ani se vor vaccina până la sfârșitul lui 2021.

La sate, rata de vaccinare estimată până în decembrie 2021 este însă de circa 19-23%.

Medlife precizează că nivelul de educație este un factor important în vederea intenției de vaccinare.

Bărbații, persoanele peste 50 de ani și cele care au făcut forme medii sau severe ale bolii sunt mai dornice să se vaccineze.

La polul advers, din categoria celor care nu vor să se vaccineze, fac parte persoanele cu vârsta sub 40 de ani, cu educație scăzută și care nu au avut COVID până acum.

Doar o treime din români consideră că vaccinarea este foarte eficientă

În privința localizării geografice, București-Ilfov și Centru sunt mai bine reprezentate în segmentul celor care vor să se vaccineze, spre deosebire de regiunea Nord-Est, unde mulți români nu vor imunizarea.

Totodată, doar o treime din populația României cu vârsta peste 16 ani consideră vaccinarea ca fiind foarte eficientă.

Din păcate, în România încă avem un număr important de persoane indecise sau care refuză vehement ideea vaccinării. Aici trebuie să ne concentrăm cu toții eforturile, să contribuim la o informare corectă și să îi facem să înțeleagă că vaccinul nu ne ajută doar din punct de vedere al sănătății individuale, ci și din perspectivă economică, socială, psihologică.

În felul acesta copiii se vor întoarce la școală, bolnavii cronici vor putea să aibă diagnosticele salvatoare de vieți la timp. Avem ca exemplu datele din Israel, care confirmă că atunci când se atinge un grad de imunizare cu cel puțin o doză a 60% din populație, apare o încetinire evidentă a pandemiei și ne apropiem de o viață normală”, a adăugat Mihai Marcu.

Coordonatele metodologice ale cercetării

Studiul a fost realizat de MedLife în perioada 5 – 13 aprilie 2021, la nivel național, pe un eșantion reprezentantiv de 1.010 persoane, cu vârsta peste 16 ani, având ca tehnică de culegere a datelor interviuri telefonice pe baza unui chestionar structurat, prin intermediul unei firme de cercetare de piață din România.

Studiul MedLife a fost realizat sub coordonarea lui Andi Dumitrescu, consultant și expert în cercetare de piață cu o experiență de peste 23 de ani. Andi Dumitrescu a condus compania GfK Romania timp de 15 ani, care a fost liderul ultimilor 20 de ani ai industriei de market research.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Prințesa de Wales a intrat în istoria Casei Regale Britanice. Ce titlu regal a primit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom