Medlife, sondaj despre vaccinare: „Dacă percepția nu se modifică, cel mai probabil, România nu va mai avea pe cine vaccina!”

Medlife, sondaj despre vaccinare: „Dacă percepția nu se modifică, cel mai probabil, România nu va mai avea pe cine vaccina!”
Medlife, sondaj despre vaccinare: „Dacă percepția nu se modifică, cel mai probabil, România nu va mai avea pe cine vaccina!” / Foto ilustrativ: Pixabay.com
Publicat: 21/04/2021, 13:55

Intenția de vaccinare a românilor, sub așteptările inițiale! Asta arată un sondaj Medlife, realizat în plină pandemie. Doar 5 milioane de români se vor vaccina până la finalul acestui an, adică 27-31% din totalul persoanelor rezidente în România, care au împlinit cel puțin 16 ani, transmite Medlife într-un comunicat de presă.

„Problema nu va mai fi dată de lipsa disponibilității vaccinurilor, având în vedere că deja numărul locurilor disponibile pentru vaccinare a depășit numărul persoanelor înscrise pe listele de așteptare. Dacă percepția nu se modifică, în cursul lunii iunie, cel mai probabil, România nu va mai avea pe cine vaccina. Așadar, marea provocare va consta în educarea, încurajarea și convingerea unui număr cât mai mare de persoane să se vaccineze.

Va fi nevoie de efortul și mobilizarea comună a principalilor actori din societate – autorități, mediul de afaceri, societatea academică, lideri de opinie, biserica și nu numai. Este extrem de important ca oamenii să înțeleagă necesitatea vaccinării pentru a controla pandemia.

Creșterea numărului de persoane vacciante se traduce prin scăderea numărului de infectări cu SARS-CoV-2 și minimizarea cazurilor grave, fiind în strânsă legătură cu revenirea la o economie normală și reluarea vieții sociale. Este singura soluție pentru a atinge aceste mize”, a declarat Mihai Marcu, Președinte și CEO MedLife Group.

Cei care vor să se vaccineze, preponderent de la oraș

Astfel, doar 10-13% din populație vrea ferm să se vaccineze, în perioada imediat următoare.

Cei mai mulți dintre cei care vor să se vaccineze sunt de la oraș, unde se estimează că 33-38% din totalul persoanelor care au împlinit 16 ani se vor vaccina până la sfârșitul lui 2021.

La sate, rata de vaccinare estimată până în decembrie 2021 este însă de circa 19-23%.

Medlife precizează că nivelul de educație este un factor important în vederea intenției de vaccinare.

Bărbații, persoanele peste 50 de ani și cele care au făcut forme medii sau severe ale bolii sunt mai dornice să se vaccineze.

La polul advers, din categoria celor care nu vor să se vaccineze, fac parte persoanele cu vârsta sub 40 de ani, cu educație scăzută și care nu au avut COVID până acum.

Doar o treime din români consideră că vaccinarea este foarte eficientă

În privința localizării geografice, București-Ilfov și Centru sunt mai bine reprezentate în segmentul celor care vor să se vaccineze, spre deosebire de regiunea Nord-Est, unde mulți români nu vor imunizarea.

Totodată, doar o treime din populația României cu vârsta peste 16 ani consideră vaccinarea ca fiind foarte eficientă.

Din păcate, în România încă avem un număr important de persoane indecise sau care refuză vehement ideea vaccinării. Aici trebuie să ne concentrăm cu toții eforturile, să contribuim la o informare corectă și să îi facem să înțeleagă că vaccinul nu ne ajută doar din punct de vedere al sănătății individuale, ci și din perspectivă economică, socială, psihologică.

În felul acesta copiii se vor întoarce la școală, bolnavii cronici vor putea să aibă diagnosticele salvatoare de vieți la timp. Avem ca exemplu datele din Israel, care confirmă că atunci când se atinge un grad de imunizare cu cel puțin o doză a 60% din populație, apare o încetinire evidentă a pandemiei și ne apropiem de o viață normală”, a adăugat Mihai Marcu.

Coordonatele metodologice ale cercetării

Studiul a fost realizat de MedLife în perioada 5 – 13 aprilie 2021, la nivel național, pe un eșantion reprezentantiv de 1.010 persoane, cu vârsta peste 16 ani, având ca tehnică de culegere a datelor interviuri telefonice pe baza unui chestionar structurat, prin intermediul unei firme de cercetare de piață din România.

Studiul MedLife a fost realizat sub coordonarea lui Andi Dumitrescu, consultant și expert în cercetare de piață cu o experiență de peste 23 de ani. Andi Dumitrescu a condus compania GfK Romania timp de 15 ani, care a fost liderul ultimilor 20 de ani ai industriei de market research.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Marcela Fota, tragedie multiplă: 'A murit şi el
FOTO. Cum arată azi Simona Sensual, asistenta TV care a luat-o pe calea bisericii și...
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Loredana Groza și Andrei Boncea divorțază după 22 de ani? Ce spune renumitul producător despre...
De unde are Emma Răducanu cicatricea urâtă de pe picior!
Lovitură de TEATRU! Pensiile pot fi MAJORATE. Cine MINTE, de fapt
Măsuri adoptate de CMBSU după ce Capitala a trecut de incidenţa 3 la mie. Mai...
Dieselgate 2.0: Se anunță mari probleme pentru Volkswagen și motorul Diesel
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Țara care elimină complet restricțiile împotriva COVID. „Este timpul să ne întoarcem la o viață...
Marcela Fota, tragedie multiplă: 'A murit şi el
Purtăm genele unui strămoș NECUNOSCUT, dar asta nu e cel mai ȘOCANT. O descoperire contrazice...
NEWS ALERT! Irinel Columbeanu, în stare SEVERĂ la spital! A ajuns cu salvarea, detalii de...
În viitorul apropiat, ne vom încărca toate dispozitivele cu același încărcător
ELEV bătut cu BESTIALITATE, la LICEUL SPORTIV din CONSTANŢA
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost GĂSIT SPÂNZURAT. Primele informații
ESTE TOTAL INTERZIS chiar de astăzi! Noi restricții în România. Cine sunt cei vizați de...
Persoana din umbră care o ajută pe Monica Gabor. Columbeanu va vărsa lacrimi amare: „Tânăr...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...