Mergi în vacanțe exotice? Iată cum te poți feri de atacurile rechinilor

Mergi în vacanțe exotice? Iată cum te poți feri de atacurile rechinilor
sursa foto: Unsplash
Publicat: 14/07/2022, 19:36

Este perioada concediilor și tot mai mulți turiști români aleg destinații exotice, cu plaje sălbatice și liniștite. Egiptul este una din destinațiile preferate de români, dar în urma atacului unui rechin tigru care ucis două femei la începutul lunii iulie, oamenii se gândesc de două ori dacă mai merită riscul.

Plaja din Hurghada care se află la Marea Roși este în continuare la mare căutarea în ciuda incidentului tragic în care o româncă și o austriacă au fost sfâșiate de un rechin în timp ce făceau snorkeling.

În Marea Roșie trăiesc circa 40 de specii de rechini, unele fiind periculoase pentru om. Circa 100 de atacuri ale rechinilor au loc în fiecare an în lume. În ciuda faptului că cele mai multe sunt provocate de oameni, tragediile care le însoțesc știrbesc reputația prădătorilor marini.

Când atacă rechinii oamenii

Oamenii de știință susțin că rechinii nu ne atacă pentru a ne mânca, ci din curiozitatea de a afla ce suntem și ce pericol putem reprezenta pentru ei. Știind cu precizie obiceiurile rechinilor, dar și punctele lor slabe, avem mari șanse să scăpăm cu viață în urma unui atac nemilos.

Experții în viața marină spun că, indiferent de specie, rechinul este cel mai periculos atunci când caută hrană. În multe locuri din lume în care se fac scufundări, rechinii sunt atrași cu momeli, pentru ca turiștii, aflați în cuști din oțel sub apă, să-i poată fotografia.

Problema e că, tocmai din acest motiv, prădătorii se obișnuiesc cu prezența omului, iar în sezonul estival se apropie de țărm, unde atacă.

Rechinii sunt unii dintre cei mai mari vânători marini. Ei au simțurile extrem de bine dezvoltate și pot simți prada chiar și de la 1 kilometru distanță. Rechinii sunt atrași întotdeauna de cei care înoată singuri, dar și de sânge deoarece au simțul au un miros extrem de dezvoltat.

Rechinii atacă oameni atunci când se simt în pericol sau dacă îi văd că se agită deoarece îi pot confunda cu prada. Este de preferat să eviți o hainele în culori puternice deoarece ei sunt atrași de contractul culorilor.

Cei mai mulți atacă pe motiv că lovești apa excesiv cu brațele, dar și picioarele, iar mișcările energice sunt cele care le atrag atenția și îi agită. Este recomandat să eviți bijuteriile când intri în apă deoarece ele pot reflecta lumina, iar acestea le pot atrage atenția prădătorilor.

Ce trebuie să faci dacă te atacă un rechin

Păstrează contactul vizual cu rechinul

Rechinii au metode diferite de a se lansa într-un atac: fie o fac direct, fără avertisment, fie preferă să dea târcoale, de câteva ori, victimei lor. În această situație, este esențial să nu scapi din ochi prădătorul, principalul atu pe care-l ai în pregătirea apărării.

Nu intra în panică

Deși poate părea un sfat inutil, având în vedere situația în care te afli, nu poți ieși din ea dacă intri în panică. Scafandrul Paul de Gelder, care a fost atacat de un rechin-taur în 2009, explică importanța unei minți limpezi în acele momente dificile.

„Dacă vezi un prădător, vrei să pleci de acolo cât mai repede cu putință. Dar ești cel mai aproape de situația de a fi mușcat. Când înotam cu rechinii, 9 din 10 oameni spuneau că nu se simt amenințați. Că nu au simțit că rechinii vor să-i atace, ci erau doar curioși. Ține minte asta! Te va menține calm”, a spus bărbatul.

Paul de Gelder și-a pierdut o parte din brațul drept și tot piciorul drept, dar nu poartă pică rechinilor. „Rechinul a făcut ceea ce un rechin face în ocean”, a mai spus el.

Nu face mișcări bruște

Dacă ai reușit să-ți ții în control panica va trebui să reziști tentației de a înota cu disperare spre țărm sau spre un refugiu. Nu scăpa din vedere animalul și rămâi pe poziție până când rechinul va înțelege că nu ești un pericol pentru el sau își va pierde interesul pentru tine.

Dacă a dispărut din aria ta vizuală nu înseamă că a plecat. Verifică încă o dată dacă e sigur să începi să înoți și îndreaptă-te spre cel mai apropiat loc de siguranță.

Cum să te aperi dacă te atacă un rechin

Chiar dacă poate părea imposibil de realizat, cea mai bună cale de a scăpa cu viață în urma unui atac de rechin este să ripostezi. Acest prădător marin are câteva puncte vulnerabile, care îl vor face să sufere dacă sunt lovite.

Conform specialiștilor, loviturile puternice aplicate asupra branhiilor, ochilor sau botului rechinului (capătul nasului) îl vor determina să se retragă. Acestea sunt singurele zone vulnerabile ale unui rechin, așa că nu uita unde sunt localizate.

Orice obiect contondent pe care îl ai asupra ta (o piatră, un aparat foto subacvatic, un cuțit etc.) se poate transforma într-o armă de apărare extrem de eficientă. În lipsa lor folosește-ți corpul și lovește cu pumnii, genunchii, picioarele. Un alt supraviețuitor a povestit cum s-a luptat cu prădătorul marin.

Ce trebuie să faci dacă ai fost mușcat de rechin

Dacă, totuși, ai fost mușcat de rechin este esențial să controlezi scurgerea sângelui. Fiindcă este puțin probabil să poți improviza un garou cât timp te afli în apă, în cazul unei mușcături la nivelul brațelor amintește-ți să ții brațul rănit cât mai sus în raport cu inima. „Menținerea acestuia deasupra inimii va opri sângerarea”, mai spune Paul de Gelder, care s-a felicitat că a fost suficient de inspirat să procedeze în acest fel după ce a fost atacat de rechin.

O altă greșeală pe care o fac victimele rechilor, spun cei care au trecut prin asemenea experiențe, este că se uită, cu groază, la propriile răni. Mușcăturile rechinilor pot provoca răni adânci, iar privind cu insistență și groază asupra lor îți pot induce o stare de șoc, care te-ar putea face să-ți pierzi cunoștința, potrivit Mentalfloss.

Unde poți face scufundări mai în siguranță

Cele mai sigure zone pentru scufundări sunt Marea Neagră, Marea Marmara, Marea Egee și Mediterana. Chiar dacă și aici trăiesc rechini periculoși, numărul atacurilor înregistrate este foarte redus.

Ultimul incident mortal a avut loc în urmă cu mai bine de 30 de ani, în largul coastei Italiei. Victimă a fost un scafandru în vârstă de 47 de ani, care a fost atacat mortal de un rechin alb uriaș. Ultimul atac de rechin a avut loc în 2008, în Croația, doar că de această dată victima, un pescar, a reușit să scape cu viață.

Specii de rechin găsite în Marea Mediterană

Marele rechin alb

Marele rechin alb (Carcharodon carcharias) este unul dintre cei mai periculoși rechini din mare și este, de asemenea, cunoscut sub numele de moartea albă, rechinu alb sau marele alb. Ei pot măsura până la 6 metri și cântăresc peste 6,500 kilograme . Recent, a fost observată în largul coastelor din Mallorca, în largul coastei Spaniei, unde oamenii de știință au înregistrat videoclipuri înainte de a confirma că a fost într-adevăr un rechin alb mare. Rechinii mari albi iubesc zonele de coastă, dar trăiesc mai ales la marginea malurilor de apă, deoarece preferă o temperatură a apei între 15° Celsius și 26 ° Celsius. În majoritatea cazurilor, ei se păstrează pentru a nu provoca unde atacă.

Rechini Tiger de Nisip

Tigrul de nisip (Carcharias Taurus) este un rechin comun care se găsește în cea mai mare parte pe coasta Spaniei. Ei au un cap ascuțit și pot ajunge la o lungime a corpului de 3 metri, femelele fiind mai mari decât masculii. Au pete roșii pe spate și au un aspect feroce datorită dinților ascuțiți și a ochilor ascuțiți care se holbează din cauza lipsei pleoapelor. Rechinii de tigru de nisip au două sisteme de respirație, una folosită în mod obișnuit de alți rechini și pești subacvatici, iar cealaltă în cazul în care ajung la suprafața oceanului, pentru a înghiți aerul în stomac. Ei sunt foarte blânzi în natură și atacă numai atunci când sunt provocati.

Rechinul cu cap de ciocan

Cu un cap în formă de T, rechinul ciocan (Sphyrna zygaena) este unic de la alți rechini. Are o lungime de corp de până la 6 metri și poate cântări în jur de o tonă. Spre deosebire de marele rechin alb care călătorește singur, marele ciocan se deplasează într-un grup. El se hrănește de obicei cu alte animale marine.

Rechinii negru

Rechinul negru (Carcharhinus limbatus) se găsește în lista speciilor amenințate. Ia numele de pe aripile lor dorsale și botul negru. Acești rechini iubesc apele calde și adânci și rareori atacă oamenii dacă nu sunt provocați. Ele sunt, în general, mai mici decât alte rechini cântărind în jur de 40 kilograme și o lungime medie de picioare 1,5 metri.

Roxana Donisan, românca din Suceava ucisă de un rechin lângă plajele Egiptului de la Marea Roșie, la sud de orașul Hurghada, ar fi trebuit să revină marți la muncă. Femeia era pasionată de scufundări și se afla în vacanță de două săptămâni. Colegele Roxanei au mărturisit că aceasta avea chiar și pe birou un afiș cu adâncurile Mării Roșii.

De obicei, femeia călătorea singură, iar acum mergea pentru a treia oară în Egipt, la acelaşi hotel. A ajuns la Marea Roșie după ce a prins în ultimul moment o ofertă de vacanță pe care nu a putut s-o refuze.

După-amiaza în care a fost ucisă era ultima în Hurghada, înainte să se întoarcă în ţară. Trupul româncei a fost descoperit la câteva ore după un alt atac al rechinilor, în urma căruia a murit o austriacă de 68 de ani. Ambele atacuri au avut loc la 600 de metri unul de celălalt, în largul coastei Sahl Hasheesh.

Tragedia a produs, dincolo de durere și revoltă, și un val de îngrijorare printre turiști, în condițiile în care este plin sezon estival.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce spunea Vali Vijelie despre posibilitatea de a-și înșela soția: „Ochii văd, inima cere!”. Dezvăluirile...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom