Mesajul emoționant al actorului Ștefan Bănică după moartea regizorului Nicolae Corjos, care l-a făcut celebru cu rolul din Liceenii: ”Îi datorez succesul meu în film”

Mesajul emoționant al actorului Ștefan Bănică după moartea regizorului Nicolae Corjos, care l-a făcut celebru cu rolul din Liceenii: ”Îi datorez succesul meu în film”
Sursa; Impuls Radio
Publicat: 27/02/2022, 16:42
Actualizat: 27/02/2022, 16:51

Actorul Ștefan Bănică a transmis un mesaj emoționant după decesul marelui regizor Nicolae Corjos, cel care i-a dat rolul principal în seria de filme ”Liceenii”, când avea 19 ani și era student.

”În aceste vremuri tulburi pentru o planetă întreagă, în care vecinii noștri se tem pentru viața lor și a celor dragi, o persoană dragă mie și căreia îi datorez succesul meu în film, a trecut azi în neființă. Este vorba despre regizorul Nicolae Corjos, omul care a transpus pe ecran poveștile adolescenților din „Liceenii”. A lăsat în urmă filme îndrăgite de mai multe generații: „Alo, aterizează străbunica!” , „Declarație de dragoste”, „Liceenii Rock’n’Roll” și o bogată activitate desfășurată la studioul Sahia, ca regizor de film documentar.

Îți mulțumesc pentru tot! Drum lin spre stele, domnul Corjos!”, a scris pe Facebook Ștefan Bănică.

Regizorul Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste, a încetat din viaţă, duminică, la vârsta de 86 de ani.

Ștefan Bănică spunea, într-un interviu în 2019, că nu l-a ajutat în carieră faptul că este fiul celebrului actor Ștefan Banică.

”Îmi amintesc că pentru aprobarea distribuției la filmul Liceenii de comisia de cenzură pentru cinematografie, așa cum era pe atunci, regizorul Nicolae Corjos m-a trecut pe listă cu numele Ștefan Bunicu, ca să nu atrag atenția. Tot Nicolae Corjos este cel care mi-a scris numele pe ecran pentru prima oară Ștefan Bănică Junior”, povestea actorul într-un interviu pentru Viva.

Ștefan Bănică avea 19 ani când a jucat rolul lui Mihai în primul film din seria Liceenii, din 1986, în regia lui Nicolae Corjos. Filmul regizat de Nicolae Corjos, după un scenariu de George Şovu, a avut premiera în 27 octombrie 1986 şi face parte din seria de filme despre liceeni, fiind precedat de „Declaraţie de dragoste (1985) şi urmat de „Extemporal la dirigenţie” (1987) şi „Liceenii Rock’n’Roll (1991).

Toți studenții la actorie au dat probe pentru rolul Mihai, dar regizorului Nicolae Corjos nu i-a plăcut niciun candidat. Ștefan Bănică a intrat la Teatru în 1985 și a plecat în armată la Craiova. ”Am fost scos din armată pentru a da probe pentru film”, spunea Ștefan Bănică, potrivit Impuls Radio.

Succesul filmului „Liceenii” s-a datorat, pe de o parte, distribuţiei care a inclus mari actori – Tamara Buciuceanu-Botez, Ion Caramitru, Cristina Deleanu, Dorina Lazăr, Sebastian Papaiani, Iarina Demian, Mihai Mereuţă -, dar şi tineri talentaţi (unii dintre ei fiind, la acea vreme, studenţi la IATC), iar pe de altă parte, celebrului cântec „Ani de liceu” din genericul peliculei.

Filmele seriei „Liceenii”, în regia lui Nicolae Corjos, au marcat finalul anilor ’80. Devenite adevărat fenomen cinematografic, producţiile s-au bucurat de o popularitate extraordinară şi în deceniile ce au urmat, iar protagoniştii – Oana Sîrbu, Ştefan Bănică jr, Mihai Constantin şi Cesonia Postelnicu – s-au transformat în idolii generaţiilor cu matricolă şi bentiţă, scrie Agerpres.

Din distribuţia filmului „Liceenii” mai fac parte: Silviu Stănculescu, Dorina Lazăr, Sebastian Papaiani, Cristina Deleanu, Iarina Demian, Liviu Crăciun, Mihai Mereuţă, Cătălin Păduraru, Dan Cociş, Violeta Apetrei, Carmen Papa, Costin Mărculescu, Ştefan Velniciuc, Dorina Done, Rada Istrate, Carmen Ungureanu, Simion Negrilă, Ioan Albu, Dumitru Crăciun, Ilie Gîlea, Ion Neacşu, George Ivaşcu, Mihaela Gavril, Bogdan Vodă, Mihaela Teleoacă, Ioana Abur.

Pelicula se află pe locul 25 în topul celor mai vizionate filme româneşti din toate timpurile, conform unui comunicat din 2006 al Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
S-a terminat pentru ILIESCU. S-a decis oficial azi, 26 aprilie. Breaking News
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cătălin Dobrescu ar fi vrut luni la rând să se împace cu Oana Radu: "După...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Test de cultură generală. Cum rămâne aprinsă torța Olimpică?