Mesajele politicienilor de Ziua Europei. Klaus Iohannis: „Trăim vremuri fără precedent, când este pusă la încercare însăși capacitatea noastră de a ne apăra valorile fundamentale”

Mesajele politicienilor de Ziua Europei. Klaus Iohannis: „Trăim vremuri fără precedent, când este pusă la încercare însăși capacitatea noastră de a ne apăra valorile fundamentale”
Sursa foto: Facebook/Klaus Iohannis
Publicat: 09/05/2022, 14:10

Politicienii români au transmis o serie de mesaje cu ocazia sărbătoririi, pe 9 mai, a Zilei Europei. Printre ei s-au numărat președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă, dar și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Klaus Iohannis a scris pe Facebook că Uniunea Europeană se confruntă în acest moment cu provocări fără precedent, făcând referire la războiul din Ucraina.

„Ziua Europei ne găsește anul acesta într-un context complet redefinit. Trăim vremuri fără precedent în existența Uniunii, când este pusă la încercare însăși capacitatea noastră de a ne apăra valorile fundamentale, centrate în jurul conceptului pe care s-a clădit construcția europeană: pacea. Războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, la granițele Uniunii Europene, ne pune în fața unei realități radical diferite de cea în care am acționat până în prezent.

Europa trebuie să devină mai puternică, mai vocală, mai capabilă și astfel mai bine pregătită, prin consolidarea cooperării transatlantice, dezvoltarea interoperabilității capabilităților și mobilizarea eforturilor în deplină complementaritate cu NATO. Actualul război este și unul îndreptat împotriva tuturor principiilor și valorilor europene care constituie esența și liantul construcției europene – democrația, statul de drept și drepturile fundamentale. Lecțiile învățate din istoria noastră ne-au arătat că, în absența principiilor democratice, nu poate fi asigurat un viitor stabil, prosper și pașnic”, a transmis Klaus Iohannis.

Președintele mai scrie că, la 15 ani de la aderarea la UE, România arată „că este dinamică, profund pro-europeană, capabilă de empatie, compasiune, spirit de sacrificiu și a interiorizat pe deplin solidaritatea, respectul pentru demnitatea umană și protejarea drepturilor omului”.

Nicolae Ciucă: România are toate resursele pentru a recupera decalajele față de statele vestice

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă spune că aderarea la Uniunea Europeană a reprezentat o ocazie uriașă pentru România, astfel că, în prezent, țara noastră are toate resursele la dispoziție pentru dezvoltare.

„România are, azi, toate resursele necesare pentru a fructifica oportunitățile de dezvoltare în beneficiul cetățenilor săi. La cele 40 de miliarde de euro – bani europeni deja prezenți în economia țării noastre, alte peste 80 de miliarde de euro vor contribui la accelerarea modernizării și recuperarea decalajelor de dezvoltare economică față de partenerii noștri vestici.

Provocările acestei perioade determină ca solidaritatea statelor membre să se manifeste și față de țările cu perspective de integrare europeană – Ucraina, Republica Moldova, Georgia. Iar răspunsul comun care a coagulat în acest context statele membre demonstrează consolidarea proiectului european, din care și România face parte”, transmite Nicolae Ciucă.

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a transmis și el un mesaj similar, susținând că apartenența României la UE și NATO are o importanță capitală pentru România.

Totodată, acesta a transmis și un mesaj adresat euroscepticilor.

„Unul dintre motivele pentru care a fost fondată Uniunea Europeană a fost tocmai acela de a pune capăt războaielor care au măcinat-o întreg secolul trecut. Din această perspectivă, conflictul de la granițele țării noastre este o dovadă în plus a importanței capitale pe care o are apartenența României la Uniunea Europeană, dar și la NATO.

De Ziua Europei trebuie în primul rând să transmitem un mesaj clar împotriva celor care contestă beneficiile acestei apartenențe.

Fără UE, am fi total irelevanți. E o iluzie să crezi că poți să faci ceva singur, de aceea este foarte important să păstrăm un context european stabil și să combatem curentele extremiste și populiste.

Românii sunt printre cei mai pro-europeni dintre cetățenii UE. Dar acesta nu este un dat de la Dumnezeu. Toți avem datoria să păstrăm acest lucru. Iar asta înseamnă ca împreună – toate statele membre ale UE, să reușim să dăm un răspuns credibil în fața problemelor cu care se confruntă oamenii”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase