Mesajul premierului Marcel Ciolacu de ZIUA EUROPEI: România a beneficiat de peste 64 de miliarde de euro din fonduri europene

Mesajul premierului Marcel Ciolacu de ZIUA EUROPEI: România a beneficiat de peste 64 de miliarde de euro din fonduri europene
Publicat: 09/05/2024, 10:00
Actualizat: 09/05/2024, 10:24

Premierul Marcel Ciolacu a transmis joi, de Ziua Europei, că România este un beneficiar net al fondurilor europene, iar de la aderare şi până în prezent are un sold excedentar de 60 de miliarde de euro.

Sărbătorim astăzi Ziua Europei, dedicată momentului de început al unui proiect menit să aducă pace, stabilitate şi prosperitate economică pe un continent care se vindeca în anii 1950 de rănile a doua războaie mondiale. După decenii de dictatură, România a aderat în 2007 la familia Uniunii Europene, un statut dorit şi meritat de români. Pentru că am ales o Românie puternic ancorată în valorile democraţiei şi într-o societate coezivă şi prosperă. Reformele profunde demarate de atunci la nivel instituţional şi al întregii societăţi trebuie consolidate si protejate în continuare, aşa cum trebuie valorificate oportunităţile ce decurg din statutul pe care îl avem acum”, a afirmat  premierul Ciolacu, conform unui comunicat de presă.

Şeful Executivului a explicat că ”suntem români, dar şi cetăţeni europeni în acelaşi timp, ceea ce ne conferă drepturi şi libertăţi fireşti în orice societate modernă democratică”.

Statutul de membru al Uniunii Europene ne oferă şi perspective concrete de dezvoltare durabilă şi coeziune în plan economic şi social. Privind retrospectiv, în anii care au trecut de la aderarea noastră, România a beneficiat de peste 64 de miliarde de euro din fonduri europene, bani pe care ţara noastră i-a primit în plus faţă de suma totală cu care a contribuit la bugetul UE. Această balanţă pozitivă a crescut constant în ultimii doi ani în favoarea unor proiecte de infrastructură de transport, de digitalizare, medicală, educativă şi de mediu, investiţii menite să aducă dezvoltare şi prosperitate pentru cetăţeni şi societate”, a subliniat premierul în mesaj.

Ciolacu a precizat că tinerii care vor vota pentru prima dată la europarlamentarele din 9 iunie, împreună cu părinţii şi bunicii lor, vor consolida statutul României de stat puternic atașat valorilor europene.

Aspiraţiile generaţiei contemporane naşterii proiectului european au fost împlinite de cei care au luptat pentru libertatea României în decembrie 1989 şi vor fi duse mai departe de tinerii născuţi în perioada în care ţara noastră se bucura deja de statutul de stat european şi membru al NATO, cea mai sigură alianţă din istorie. Marcăm în aceste zile şi încheierea celui mai amplu şi devastator conflict din istoria omenirii, al Doilea Război Mondial, în 1945. Ameninţările de securitate continuă să existe, în forme din ce în ce mai complexe. Suntem datori să le gestionăm cu responsabilitate şi înţelepciune pentru generaţiile actuale şi viitoare, care îşi doresc să trăiască în pace, democraţie şi prosperitate. La mulţi ani, România în Europa! La mulţi ani, Europa!”, a mai spus Ciolacu.

CITEȘTE ȘI:

FOTO | Marcel Ciolacu sărbătorește ROMÂNEȘTE în Parcul Crâng din Buzău

Rareș Bogdan, de ZIUA EUROPEI: ”Fără presiunile românilor, nu i s-ar fi arătat pisica Austriei”

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Unde s-a refugiat și ce s-a ales de Maria, femeia de care a divorțat Mihai...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
Ea este Florentina, tânăra de 21 de ani din Făgăraș care a sfârșit tragic. A...
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Se schimbă CNP-urile. De ce va apărea numărul unic "70" în toate codurile numerice personale
"Te iubesc, sufletul meu". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant transmis de părinții...
Ea este Florentina Paula Alexandra, tânăra ucisă cu bestialitate de propriul iubit, într-un apartament din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Top 30 cele mai bune universităţi din România: UBB, UB şi Politehnica din Bucureşti conduc...
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Rămas bun, maestre! A murit marele actor. Și-a luat adio
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Tavi Colen a făcut dezvăluirile mult așteptate: "Amândoi considerăm asta". Când se însoară artistul cu...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Platforma Temu din China, acuzată că folosește practici ilegale
×