Ministerul Mediului vine cu noi detalii despre norul de fum toxic din zona Cernobîl: Vântul și-a schimbat direcția. Nivelul radiațiilor, monitorizat în timp real

Ministerul Mediului vine cu noi detalii despre norul de fum toxic din zona Cernobîl: Vântul și-a schimbat direcția. Nivelul radiațiilor, monitorizat în timp real
Sursă foto: captură video/CNN
Publicat: 20/05/2022, 20:55

Norul de fum din zona Cernobîl (Ucraina) se va deplasa către estul Ucrainei şi sud-vestul Rusiei, în perioada 20 – 22 mai 2022, având în vedere că direcţia dominantă a vântului va fi dinspre vest către est, informează vineri Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

„Toate informațiile pe care le-am primit de la colegii noștri de la ANM arată că direcția de deplasare nu este înspre România, nu avem absolut niciun pericol în momentul de față, mișcările de mase de aer se fac dinspre România înspre acea regiune, iar din zona afectată de incendii nu există niciun risc ca norul de fum să se deplaseze spre România”, arată Ministerul Mediului într-o postare pe Facebook.

Nivelul radiațiilor este monitorizat permanent, 24 de ore din 24, prin stațiile de monitorizare din cadrul Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA).

„Monitorizăm și validăm zilnic datele măsurate, iar de la începutul războiului din Ucraina, în nicio zi nu a existat o modificare anormală a acestor radiații în România și nici nu există risc ca aceste radiații să fie modificate, pentru că fenomenele meteorologice nu conduc către asemenea concluzii”, a subliniat ministrul Barna Tánczos.

Serviciul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă (SES) din Ucraina a anunţat miercuri că un puternic incendiu a izbucnit în districtul Vîşhorod din regiunea Kiev, în pădurea de lângă Zona de Excludere de la Cernobîl, afectând o suprafaţă de 45 de hectare.

„Având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina, pe parcursul intervalului 20-22 mai, se apreciază că direcţia dominantă a vântului va fi dinspre vest către est, astfel că tendinţa de evoluţie a norului de fum va fi de deplasare către estul Ucrainei şi sud-vestul Rusiei. Vântul va sufla moderat, cu intensificări sâmbătă (21 mai) şi în noaptea de sâmbătă spre duminică (21/22 mai), când se vor înregistra rafale, în general, de 55 – 65 km/h”, se menţionează într-un comunicat difuzat de ANM.

Potrivit meteorologilor, în zona de evoluţie a norului de fum, în intervalul 20 – 22 mai, probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi mai ridicată pe parcursul zilei de sâmbătă.