Ministerul Sănătății: Iodura de potasiu se administrează în primele ore de după un incident nuclear, nu preventiv

Ministerul Sănătății: Iodura de potasiu se administrează în primele ore de după un incident nuclear, nu preventiv
Sursă Foto: Shutterstock - Ilustrativ
Publicat: 04/03/2022, 11:11
Actualizat: 04/03/2022, 11:18

Ministerul Sănătății a făcut, vineri, mai multe precizări legate de utilizarea iodurii de potasiu în cazul unui incident nuclear.

„Referitor la discuțiile din spațiul public despre utilizarea Iodurii de Potasiu în cazul unui posibil incident nuclear, Ministerul Sănătății face următoarele precizări:

Iodura de Potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic (preventiv), deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide”, se arată într-un comunicat transmis, vineri de Ministerul Sănătății.

Potrivit sursei citate, administrarea acestui medicament se face doar în primele ore de după un incident nuclear.

Cine produce medicamentul

„În caz de urgență datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică.

Producerea și stocarea acestui produs sunt asigurate de către SC Antibiotice SA și Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale”, transmite Ministerul Sănătății.

Sursa citată mai arată că în caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populației de către autoritățile de sănătate publică din fiecare județ.

Ministrul Mediului, după atacul asupra centralei nucleare din Ucraina: „Nu există nici un pericol pentru populația din România”

Ministerul Mediului  din România, Tánczos Barna, a anunțat, vineri, că nivelul radiaților din țara noastră este unul normal, după ce centrala nucleară din Zaporijjia a fost atacată de ruși.

„În prezent, autoritățile din România nu detectează radioactivitate crescută. Conform măsurătorilor efectuate astăzi se înregistrează niveluri normale de radiații după ce centrala nucleară din Zaporijjia din sud-estul Ucrainei a fost atacată de forțele armate ruse. Nu există nici un pericol pentru populația din România”, a anunțat, vineri, ministrul Mediului, Tánczos Barna.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații precum Ziarul Libertatea (6 ani), Averea, Evenimentul Zilei (3 ani), dar și la Agenția de Presă citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase