Ministrul adjunct de Externe al Rusiei: ”Ucraina nu va deveni niciodată membru al NATO”

Ministrul adjunct de Externe al Rusiei: ”Ucraina nu va deveni niciodată membru al NATO”
Sergei Ryabkov, ministrul adjunct de Externe al Rusiei | Foto – Profimedia Images
Publicat: 11/01/2022, 13:37
Actualizat: 11/01/2022, 13:42

Prima rundă de negocieri, la Geneva, între oficialii americani și ruși, s-a desfășurat sub semnul unei încordări anticipate deja de analiștii politici. Subiectul fierbinte ”Ucraina”, dar și nemulțumirea crescândă a Rusiei față de o eventuală extindere a NATO către est sunt puncte fundamentale ale acestor discuții, iar perspectivele optimiste lipsesc.

Vladimir Putin a cerut, de mai mult timp, ”garanții de securitate” care să specifice, în mod expres, că Alianța Nord-Atlantică nu va folosi Ucraina ca pe un ”cap de pod” împotriva Rusiei, iar negocierile de la Geneva ar putea să permanentizeze un stand-by care îngrijorează prin prisma izbucnirii unui noi ”Război Rece” între Rusia și Occident.

Cu toate că a catalogat discuțiile de luni, 10 ianuarie, drept ”deschise”, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a avertizat și că Rusia dorește ”rezultate” pe termen scurt, iar o ”prelungire la nesfârșit” al negocierilor nu va fi acceptată.

”Nu există termene clare aici, nimeni nu le stabilește – există doar poziția Rusiei că nu vom fi mulțumiți de o prelungire la nesfârșit a acestui proces”, a declarat Peskov, potrivit Reuters.

Sergei Ryabkov: ”Puncte de vedere opuse”

Dmitri Peskov a mai declarat că următoarele două runde de negocieri vor oferi o imagine mult mai ”clară” a situației, la acest moment. Discuțiile vor avea loc, săptămâna aceasta – mircuri, la Bruxelles, cu NATO și joi, la Viena, în cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

Deocamdată, fiecare parte își păstrează propriile opinii referitoare la subiectele aflate pe ordinea de zi a discuțiilor, un eventual compromis nefiind încă luat în calcul.

La rândul său, Sergei Ryabkov – ministrul adjunct de Externe al Rusei – a declarat, de altfel,  afirmat că părțile au avut ”în unele privințe, puncte de vedere opuse”. Diplomatul a declarat, în fața reporterilor, că Rusia păstrează aceeași atitudine tranșantă referitoare la Ucraina.

”Pentru noi, este absolut obligatoriu să ne asigurăm că Ucraina nu va deveni niciodată, niciodată, niciodată, membru al NATO”, a afirmat Ryabkov.

De cealaltă parte a ”baricadei”, secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, a precizat că negociatorii americani rămân ”fermi”.

”Am fost fermi în a respinge propunerile de securitate (n.red. – venite din partea Rusiei) care sunt, pur și simplu, neavenite pentru Statele Unite”.

”Există o ocupație militară rusă în curs de desfășurare în Ucraina”

Nici Jen Psaki, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, nu și-a manifestat optimismul în legătură cu discuțiile care vor avea loc în cadrul Consiliului NATO-Rusia, pornind de la ideea că Kremlinul a creat precedente periculoase de-a lungul timpului.

Faptul că Rusia vorbește despre securitate europeană și cere, totodată garanții de securitate, face ca aceste discuții să fie foarte ”delicate”, în context, iar finalul acestora ar putea fi doar un alt stand-by.

”Rusia, desigur, a ridicat… problema securității europene. Să fim clari: în ultimele două decenii, Rusia a invadat două țări învecinate, a intervenit în multe alte alegeri, a folosit arme chimice pentru a încerca asasinate pe pământ străin și a încălcat acordurile internaționale de control al armelor. Noi și aliații noștri vom ridica aceste probleme în discuțiile Rusia. (…) Și, desigur, nu putem uita că există o ocupație militară rusă în curs de desfășurare în Ucraina”, a menționat Psaki, referindu-se la conflictul în curs din regiunea Donbass din estul Ucrainei, acolo unde trupele pro-ruse luptă cu forțele ucrainene de mai mulți ani.


Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Pepe, relație de prietenie cu Ibrahim Ibru, actualul soț al Ralucăi Pastramă: "Vorbim aproape zilnic,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Inteligența Artificială a găsit originea psihozei în creier